2021. január 11., hétfő

Előbb a hit, aztán a látás

 

A

bdiás prófétán keresztül Edom népének üzen az Úr (Abd 1,1-21). Isten minden népnek Ura, azoknak is, akik nem ismerik, vagy nem akarják elismerni uralmát. Edom országát Ézsaú leszármazottai lakják. Olyan nép, amely testvérnépként van számon tartva, Izráel népének testvére, hiszen Ézsaú is Izsák fia, mint Jákób. Azonban az edomiták gyűlölték Izráelt, nem védelmet, segítséget nyújtottak nekik a bajban, hanem inkább kihasználták Júda szenvedését, nyomorúságát. Más kárából igyekeztek maguknak előnyöket szerezni. Kiszolgáltatta a szenvedőket az üldözötteket az ellenségnek, ahelyett hogy menedéket nyújtott volna nekik. Örült a bajuknak. Isten ószövetségi népét védelmezni kell. Ahogyan más népek Izráelhez állnak, úgy tekint Isten is rájuk. Fontos, hogy a népek támogassák, segítsék azt a népet, amely szenved, amelyet üldöznek.

Közel van az Úr napja, üzeni Isten. Ezzel jelzi, az életük, tetteik nincs elrejtve. Isten látja őket, és számon is kéri, mindazt, amit tettek. Azt üzeni az Úr, hogy a népek ítéletének alapja, ahogyan ők viszonyulnak a másik néphez. Amint te cselekedtél, úgy cselekszenek veled. Ez rámutat, nem tekinthetik majd magukat áldozatnak, amikor őket is megtámadják, azt kapják vissza, amit ők is adtak. Jó erre odafigyelni. Jó komolyan venni, amit az Úr mond: „Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük” (Mt 7,12).

Edom úgy gondolta, vége Júdának, oda lesz Isten népe. Azonban szól a csodálatos ígéret, a Sion hegyén lesz a szabadulás. Jó ebből erőt meríteni, amikor a környezet azt gondolja, vége Isten gyermekeinek, az ige üzeni, ne féljünk, ne adjuk fel, mert jön a szabadulás. Isten munkáját senki sem tudja megakadályozni, és Ő nem mások véleményéhez igazodik, hanem ígéretei alapján cselekszik. Kapaszkodjunk bele az Úr szavába.

Az Úré lesz a királyság, Ő fog uralkodni. És ez az uralom, eljött az Úr Jézus Krisztus által. Isten országát, annak működő erőit hozta bele a világba. És ahol Őt megismerik és elfogadják életük Urának, ott az Övé lesz a királyság. Aki befogadja Jézust, és Rábízza magát, az már Jézus vezetése alatt élhet. Az Ő akarata valósul meg.

Jó olvasni, az Úr igéje lett, szólt Mikeáshoz (Mik 1,1-16). Az a lényeg, hogy az Úr szól, igét ad. Azt a drága szót, ami által teremtett, és újjá is teremt. Amikor kiáltunk, várunk Tőle valamit, elsősorban segítséget, igét ad. Az Igében Önmagát adja nekünk. Hiszen a szó tartozik egy személyhez. A szó nincs meg önmagában. Valaki elgondolta és kimondta. Az Ige mögött az Úr áll. Ez a szó  öltött testet és jött el a világba. Isten élő és ható szava jelen van. Bekerülhet az életünkbe, a szívünkbe, és ott hatalmasan fog munkálkodni. Isten igéje átalakít. Kitisztítja a bűnt, és helyére Isten akaratát ülteti.

Isten megítéli népét, de az ítéletben ott van a megtérés lehetősége. Azért küldi az ítéletes igét az Úr, hogy rádöbbentsen, baj van. De amíg szól, addig van remény. Isten a megoldást is megmutatja. Ez pedig a bűntől való elfordulás. Amikor Isten megmutatja bűneimet azért teszi, hogy mindent elvessek magamtól, ami nem áll meg az ige talaján. A bálványimádás meggyökerezett az északi országrészben, és annak minden fertője átitatta a népet. Igazi változás akkor fog végbemenni, ha a bálványoktól megszabadulnak. De nem elég csupán tárgyaktól megválni, a pogányság életgyakorlatát kell megszüntetni. Az igazi megtérés mindig életváltozással jár. Ha ez nincs jelen, ne várjunk tartós javulást. Ha csak az életkörülményeinket, testi állapotunkon akarunk javítani, de nem kezdünk az Úr Jézussal új életet, nem lesz tartós a javulás.

Az Úr kétnapos evangelizációt tartott Samáriában (Jn 4,43-54). Amikor kitódultak hozzá az emberek, lemondott az étkezésről is. Mert az első és a legfontosabb, hogy az emberek megismerjék Isten országát, annak minden erejét. Mindenki számára a Megváltóval való találkozás, és az Ő uralmának a megtapasztalása a legfontosabb. Az Úr Jézus azért jött, hogy meglássuk Isten szabadítását, és aki ezt elfogadja, már Vele éljen egy új és győzedelmes életet. Samáriában elkezdődött az Isten országa. Elkezdődött-e már bennem? Az Isten országa Jézus megjelenésével kezdődik el.

Samáriából Galileába vezet az útja. Oda is tartott, de megállt pihenni. Milyen áldott pihenés, milyen gazdag tartalmú szabadság. Ilyenek a mi szabadságaink? Élet fakad belőlük ott, ahol vagyunk? Az élet vize árad úgy, amint Samáriában?

Kánába érkezett meg az Úr, oda, ahol a vizet borrá változtatta, oda, ahol először adott jelet, arról, hogy Benne Isten világa érkezett a földre. Az a világ, amely magába akar ölelni. Mert Isten világa, a Vele való élő kapcsolat az ember igazi élettere, életeleme. Isten országa eljött, de be kell abba lépni. Meg kell látni a Királyt, Aki hívogat, keresi az életünket. A kánaiak nagy jelet kaptak, mégsem látjuk, hogy úgy jönnének, mint akik segítséget várnak. Nem hozzák betegeiket, problémáikat, nem kérnek az életükre segítséget.

Azonban van egy ember, akinek fontos a Jézussal való találkozás. Igaz ő nem kánai, hanem kapernaumi. Fia halálos beteg és ez őt Jézushoz vitte. Betegségeink, életünk problémái hová visznek? MI is azonnal az Urat keressük? Tőle várunk segítséget? Ez az ember hitte, hogy Jézus tud segíteni. Meg tudja gyógyítania fiát. A betegség halál felé sodró folyamatát képes visszaállítani? Mit hiszek én Jézusról? Hogyan ismerem Őt? Ott van ez a hit, hogy Ő a rossz folyamatokat képes visszafordítani. Mert őbenne az élet jelenik meg.

Az Úr nem indul azonnal, sőt majd látjuk, el sem megy Kapernaumba, mert elég ha csak szól, nem kell a helyszínen jelen lennie. Az Úr szava hit által működik. Ez az ember nem fordult vissza, kiállta  a próbát, és amikor az Úr azt mondta: Menj el, szó nélkül indult haza. Nem tudja, hogy történt-e valami, de hisz Jézus szavának. Ha Ő mondja, úgy is van. Él a fiam. Látni még nem látja. Elromlott az internet, nem tudták felrakni a Facebookra a gyógyulás tényét bizonyító képet. Mégis megy, mert hiszi, hogy Jézus szavában erő van. Menjünk így mi, amikkor az Úr szól. Hiszem én, hogy, amit ő mond, az ma is megvalósul? Az Úr ma is hit által munkálkodik. Első a hit, a hitben való engedelmesség, és majd azt követi a látás.

 

 

Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

 

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,

Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,

Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-

gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-

sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése