2021. január 26., kedd

Te vagy a Krisztus!

 

I

sten további üzeneteket ad Zakariásnak, azonban ehhez az is szükséges, hogy ő maga felemelje szemeit (Zak 5,1-11). Azt jelenti ez, figyelnünk kell felfelé. A mindennapi feladatok, az élet dolgai közepette is állandóan nézzünk felfelé, mert csak akkor látjuk meg Isten üzenetét. Ha csak lefelé, magunkra figyelünk, ha teljesen lefoglalnak az élet gondjai, nem látjuk meg Isten akaratát.

A repülő könyv utal Isten szavára, az igére. Ezen keresztül kommunikál az Úr. Az igét adja mértékül az övéinek. Azt is kijelenti, az Ő szava alapján lesznek mérlegre téve. Nem másokhoz hasonlít az Úr, nem emberi vélemények alapján hoz rólunk döntést, hanem az ige által. Nem is hirtelen hozza meg döntését, hanem elküldi igéjét, amit mindenki megismerhet, így tudja, mit vár el az Úr, és azt is tetteinek mi lesz a következménye. Mert életünknek következménye van. Arra hívott el, hogy bizonyságtevői legyünk ebben a világban. Azonban a bűnös élet nem világít, rossz bizonyságtétel. Jósuát is azért öltöztetteti az Úr tiszta ruhába, mert csak újjászületett élettel tudjuk Őt megfelelően képviselni. Isten gyermekei életére odafigyelnek, és nem mindegy mit látnak. Az Úr azt akarja, hogy különbözzön Isten gyermekeinek az élete a világ fiainak az életétől.

A próféta nem maga próbálja megfejteni a rejtélyeket, hanem mindig kérdez. Megkérdezi az angyalt, aki megmutatja a különböző látomásokat. Az ige megértése, mindig Istentől jön. Csakis Őt kérdezve és Rá figyelve érthetjük jól a Szentírást.

A mérőedényről szóló látomás azt mondja el, egyedül Isten tudja a bűnt az életünkből eltávolítani. Mi képtelenek vagyunk megszabadulni tőle. Az istentelenség a legnagyobb bűn, az hogy az ember Isten nélkül akar élni. Nem akarja, hogy az Úr beleszóljon az életébe. Ezáltal maga szabja meg élete menetét, maga dönt arról mi a jó, és mi a rossz. Azonban ebből rengeteg nyomorúság származik. Az Úr Jézus is rámutatott, a bűn az, hogy nem hisznek Benne. Miért nem hisznek Benne? Mert nem akarják, hogy Úr legyen életük felett.

Az mérőedényt benne az istentelenséget gólyákhoz hasonló lények szállítják el. Tehát Isten távolíttatja azt el. Ő veszi le rólunk a bűn terhét, és szabadít fel új életre. Isten népe életében már nincs jelen a bűn hatalma. Aki az Úrhoz tartozik, nincs kényszerhelyzetben, az már tud a bűnre nemet mondani. Jézussal megújulhatunk.

A Jézussal való találkozás, az ige hallása mindig döntésre késztet (Jn 6,66-71). Ezek az emberek döntöttek, sokan elfordultak az Úrtól, nem jártak tovább Vele. Egy darabig követték, hallgatták Őt, de amikor mást hallottak, mint amit hallani szerettek volna, otthagyták. Az Úr nem kényszerít senkit a követésére, szabad elmenni is. Semmilyen szervezetbe nem akar tömöríteni, Ő azt szeretné, ha megismerve Őt, önként és szívből követnénk Őt. Követnénk, vagyis mindennap Vele járnánk az utat.

Meglepő módon nem a távozni akarókat igyekszik maradásra bírni. Hasonló helyzetben mi azt tennénk. Neki nem a létszám az első számú, hanem a szív vágyakozása, a teljes odaszánás. Csak az jöjjön, akinek Jézus kell, aki Őt akarja szolgálni. Ő a még mellette levőket kérdezi meg, hogy el akarnak-e menni? Felkínálja nekik is a döntési lehetőséget. Ha menni akarnak, most menjenek. Az Úr nem kap senki után két kézzel, aki nem akarja Őt vállalni, akinek a kényelmes élet felel meg, az elmehet. Nem lazít a programján sem. Elvárásait nem igazítja az emberek vágyaihoz. Ő az embereket akarja az igéhez, az Atya akaratához igazítani.

Az Úr kérdez: Vajon te is el akarsz menni? Mit válaszolok? Péter azonnal felelt, és azt mondja, ami a szívében van. Jó végiggondolni a válaszunkat, mert ma sokan elmentek Tőle, de formailag, látszólag azért ott vannak. Péter megvallja hitét. Megvallja, kinek ismerte meg Jézust. Az első része a vallomásnak az az őszinte felismerés, hogy kihez is mehetne, nincs kihez menni, mert Jézusnál örök élet beszéde van. Meglátták, hogy amit az Úr Jézus ad, azt senki más nem képes megadni. Péternek van élettapasztalata, tudja, mit kínál a világ, és azt is látja, mit ad Jézus, és ő ezt választja. Ő az örök élet beszédére, és így Jézusra adja voksát. Nem a világot, hanem Isten országát választja. Te mit választasz! Mit mondasz Jézusnak? Ki tudod mondani, hogy az igét választod, az örök élet beszédére szomjazol, és akkor is ez kell, ha más egyéb dolgokat elveszítesz? Komoly döntés volt ez, mert amikor Jézusra igent mondanak, nemet is mondanak korábbi életükre. Emberi, világi szemmel veszteséget szenvedtek. Lemaradt az addigi munkájuk, elengedték a megélhetés kézben tartását, és teljesen Jézusra bízták magukat.

Péter elmondja, hogy az eddig tapasztaltak alapján határozottan kijelentik, Jézus a Krisztus. Ő Isten Felkentje, Ő az, Akit a zsidóság vár. Ő az élő Isten Fia. Ez is határozott kijelentés, nekik Isten élő valóság. Neked is az? Mi is azt valljuk, hogy a Biblia Istene élő Isten. Ő az Aki megteremtette a világot, és életet adott nekünk? Kicsoda nekem Jézus? Erre válaszolni kell, mégpedig az alapján, ahogyan megismertem. Mert Péter itt nem mások véleményét mondja el, nem is azt, amire megtanították. Tehát ez a válasz nem lecke, nem Káté, ez személyes megtapasztalásból fakad. Ehhez pedig keresni, kutatni kell az igét, és figyelni Jézust? Vegyük kézbe az Újszövetséget és olvassuk szomjas szívvel, és figyeljük az Úr Jézust. Figyeljük Őt, amint él, ahogyan tanít, amiket cselekszik, és mire végig olvassuk, meg lesz a saját vallomásunk. Mert aki őszinte és nyitott szívvel találkozik Vele, aki mindent elenged, az átéli, hogy Ő valóban az Isten Fia.

 

 

Örök élet reggele

 

1. Örök élet reggele, Fény a véghetetlen fényből, :/: Egy sugárt küldj ránk te le, Kik új

napra ébredénk föl; Fényed lelkünk éjjelét Űzze szét.

2. Jóságodnak harmata Gyarló életünkre hulljon, :/: Szívünk, mely kiszárada, Vigaszod -

tól felviduljon, S híveid közt légy jelen Szüntelen.

3. Bűn ruháját vessük el A szövetség vére által, :/: Vétkeink fedezzük el Tőled nyert fe -

hér ruhánkkal, Hogy hitünk legyőzze majd Mind a bajt.

4. S majd vezess az égbe föl, Irgalomnak napvilága, :/: Könnyek gyászos völgyiből Üd-

vösségnek szép honába, Hol az üdv és béke majd Egyre tart.

 

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése