2021. január 9., szombat

A Megmentő

 

A

z Urat látja a próféta, micsoda kegyelem, láthatja az élő Istent, és hallja a szavát (Ám 9,1-15). Megbízást kap látomásban. Isten ismét feladatot ad neki. A támadások, az emberi tiltás nem jelenti azt, hogy Isten is visszavonná, inkább új üzenetet kap. Hirdetni kell az Úr szavát, hátha meghallják. Most már egyértelmű az ítélet. Elutasították Ámost, és ezzel az Ő megbízóját, az Urat is elküldték. Amikor az Úr Jézus követeit elküldi, magát az Urat küldik el az emberek. Az oltáron állni látja az Urat, melyik oltár, valószínűleg a bételi bálvány templom oltára. Hiába van ott a borjú szobor, Isten az Úr. Ezzel jelzi Isten, hogy az elszakadt Izráelnek is Ő az Istene. Ha ők el is fordultak Tőle, Ő nem mondott le róluk. Mindent megtett értük, ezért szólnak a prófétai igehirdetések. Izráel azonban figyelmen kívül hagyja, amit Isten mond. Meg vannak magukkal elégedve, és nem fogadják el, hogy Isten másképp látja őket.

Most már nem kerülhető el az ítélet. Különösen nem úgy, hogy elmeneküljenek, az Úr elől. Nem lehet elmenekülni, csak Hozzá menekülni. Aki hisz az nem fut el, hanem odafut a Mindenható Istenhez. Oda futhatok bűneimmel, eddigi engedetlenségemmel az Úrhoz. Nincs más menekülési útvonal, mint a szoros kapun át belépni a keskeny útra. Ez a kapu pedig a kereszttel kezdődik, ott kezdhetem újra az életem. A kereszt tövébe rakhatom bűneim terhét, és a bárány onnan áradó vére megtisztít. Megtisztított élettel mehetek tovább. Az Úrtól kapott fehér ruhába öltözve vándorolhatok, és tehetek bizonyságot az Ő csodálatos országáról. Isten országa mindenkit vár. Azonban csak a kapun keresztül juthatunk be. Célba az ér, aki a kapun megy be.

Az ítéletet a kegyelem követi. Isten utolsó szava mindig a kegyelem és a helyreállítás. Azért küldte a Fiút, hogy Általa újrakezdhessük, visszatérhessünk Istenhez. Benne nyílik meg Isten minden ígéretének tárháza. Aki meghallja a kegyelem igéit, a keresztről szóló beszédet, megtapasztalja annak erejét is. Ez az erő a Benne való hit által lesz a miénk. Hit által tapasztalhatjuk meg az élet helyreállítását.

Jó olvasni, ahogyan ez a könyv is Isten helyreállító kegyelméről beszél. Megtörténik ugyan az ítélet, de az Úr hirdeti az új kezdetet. Hazahozza őket a fogságból és elindul az újjáépítés. A hazatért népen Isten áldása nyugszik. Aki hit által hazatér az Atya áldását tapasztalja. Nem hagyja nyomorogni népét. Nem azért hív és fogad haza, hogy ugyanúgy nyomorogjunk, mint amikor távol voltunk. A tékozló fiú úgy gondolta cseléd lesz otthon, és ő ezt el is fogadta volna, mert otthon még cselédként is jobb, mint idegenben. De az atya fiaként fogadta vissza. És nagyszerű örömlakomát készített a számára. A Krisztusban visszatért életek örvendező, növekvő, fiúi életek. Meglátszik, hogy a fiú hazatért. A fiú minden joga és gazdagsága a miénk. Éljünk hát Isten gyermekeként, és ne cselédként. Az Atya gondoskodik immár gyermekeiről. Most már nem a világtól koldulunk, hanem az Atya gondoskodásából élünk. Isten népe nem koldus, hanem a mennyei Atya gyermeke, olyan vándor, akiről az Ország Királya gondoskodik.

Az asszony bizonyságtétele megmozdította a várost (Jn 4,39-42). Sokan hittek az Úrban az asszony szava nyomán. És ez a hit elindította az embereket Jézushoz. Megindultak, hogy maguk is meglássák és meggyőződjenek. Mindez mutatja mennyire szomjaztak az emberek. Az asszony sem gondolta, hogy ilyen hatása lesz bizonyságtételének. Milyen jó, hogy nem azzal törődött ki mit fog majd szólni, hanem engedte áradni az élő vizet. Ne tartsuk vissza az evangéliumot, engedjük, hogy előjöjjön a szívünkből. Ez az asszony azt mondta, amivel tele volt a szíve. Jézussal volt tele, így Őróla beszélt. Eddig egész más áradt a szájából, ha valakivel találkozott. Elmondta sirámait, most ezek nem lényegesek, sőt eltűntek, most már Jézusra mutat.

Ezek az emberek ugyanúgy mennek Jézushoz, mint majd a gadaraiak, és mégis mennyire más döntést hoznak. Ők nem elküldik, hanem azt kérik, maradjon náluk. És Ő ott maradt két napig. Annyira megrendítő, két napra megáll az élet Jézus miatt. Csökken az energiafogyasztás, lekapcsolták kütyüiket, és csak Jézusra figyelnek. Két napig semmi sem lényeg, csak Jézus. Elárvulnak a tévé készülékek, megállnak a sorozatok, pedig senki sem mondta, hogy kapcsoljanak le mindent. Jézus Lénye, a Vele való élő találkozás eredménye ez. Tudok-e így Vele lenni? Fontosabb-e Ő mindennél? Ahol Jézust komolyan keresik ott minden megváltozik.

Az Úr egyre több embert vonz. Sokkal többen hittek az Ő beszédért. Az Úr beszéde, evangelizációja, jelenléte nem csökkenti, hanem növeli a létszámot. Ott van növekedés, ahol Ő jelen van. És ha ma csökkenést látunk, az nem annak a jele, hogy Ő nincs jelen? Mi próbálunk emberi módszerekkel növekedést elérni, de nem megy. Jézus módszere: Az emberi bizonyságtételre sokan mozdulnak, az Ő szavára pedig sokkal többen hisznek. Jézus szavára növekszik a hívők száma. Amikor a Szentlélek eljött a világba munkája nyomán növekedett a létszám is.

Ezek az emberek bizonyosságra jutnak, a Jézussal való találkozás után. Megvallják: Ő a világ Megmentője! Eljött a Megmentő, és a samaritánusok ezt felismerték és bizonyságot tesznek Róla. Az asszonynak is elmondják, előbb az ő szavára hittek, indultak Jézushoz, de most már megismerték kicsoda Ő, és saját tapasztalatra alapozzák hitüket. Ezeknek nem mástól vett hitük van, hanem megtapasztalt hitük. Nem azért hisznek, mert ezt mondták, hanem maguk megismerték Jézust a kétnapos evangelizáció alatt. Lehet, úgy indul az Úrral való kapcsolatunk, hogy mástól hallunk felőle, megtanulunk dolgokat, de el kell jutni, a személyes találkozásig, a megismeréséből származó hitig. Ezek az emberek bizonyosságra jutottak, Jézus a Szabadító! Általa kapnak kegyelmet és új életet. Jézusban van az üdvösségünk. Van ilyen bizonyosságom? Csak az Ige, és az Úrral való találkozás adja meg ezt.

 

 

Jézus, világ Megváltója

 

1. Jézus, világ megváltója, Üdvösségem megadója, Megfeszített Isten Fia, Bűnömnek

fán függő díja: Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled élnem.

2. Szent kereszteden kereslek, Szomorú szívvel szemléllek, Mert így gyógyulást re-

ménylek: Moss meg szent véredben s élek. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled hal-

nom, veled élnem.

3. E keresztről, én Reményem, Tekints reám szerelmesen, Épen téríts hozzád engem,

Mondván: ”bűnöd elengedtem”. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled él-

nem.

4. Ne gerjedezz vétkem ellen, Sőt véreddel kegyelmesen, Ily mocskos beteget, híven

Moss meg, s bűntől üres lészen. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled

élnem.

5. Engem ily nagy szerelmedből, Végy hozzád szent kegyelmedből, Vegyek erőt ke-

resztedből, És végbúcsút bűneimtől. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, ve -

led élnem.

6. Ajánlom magamat néked: Sebeidben szívemet vedd; Ó, nyíljál fel, piros forrás, mert

nagy bennem rád a vágyás! Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled élnem.

7. Ez keserves halálodért, Melyet felvettél éltemért, Vedd szívemet mindezekért, Megér-

demlett jutalmadért. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled élnem.

8. Nyílj fel, édes szív rózsája, Jó illatú violája, Hogy lehessen maradása Szívemnek, s

benned lakása. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled élnem.

9. Engem, bűnöst, kérlek, ne hagyj, Halál rabját kínra ne adj; Sőt, ha eljő majd halálom:

Szent jobbodra engedj állnom. Jézus, engedd hozzád térnem, Veled halnom, veled él-

nem.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése