2021. január 14., csütörtök

Egyedül Jézus

 

A

z Úr a próféta által nem hagyja sötétségben népét, nagyszerű jövő képet tár eléjük (Mik 4,1-13). Látja az Úr házát szilárdan állni, látja, amikor a népek Isten népéhez, az Ő templomához jönnek, mert az Úrtól akarnak tanulni. Ezzel segíti őket távolabbra nézni. Ne engedjenek a reménytelenségnek, amikor az idegen seregeket látják, a fogság réme kavarog felettük. Istenre tekintsenek, aki nagyszerű jövőt készít. De ezt át kell venni. Ehhez meg kell látni bűneiket és oda kell fordulni az Úrhoz. Ez a nagyszerű jövő akkor válik valósággá, ha őszintén megtérnek, és az életüket is Isten akaratához igazítják. Mindez akkor megy végbe, ha a népek meglátták, hogy Isten törvénye és az Ő beszéde jön Jeruzsálemből. Meglátják az életükben Isten jelenlétét. Vajon a mi életünket látva elindulnak-e az Úr felé az emberek? Látható e az életvitelünkön, hogy Isten törvénye szerint élünk. Felismerik-e az egyházat látva az emberek, hogy az Úr ösvénye a jó?

Ez a mi missziói feladatunk, megláttatni a környezetünkkel, a mai világgal Isten útját. A világ látja Isten gyermekeinek életét, és ezáltal missziót végezhetünk. Az életvitelünk vonzhat másokat az Úrhoz. Életünket látva döbbenhetnek rá, hogy ahogy eddig éltek az nem jó. Mert a próféta arról beszél, eljön az idő, amikor a népek felismerik saját útjaik tévedését. Azonban nem állnak meg itt, meglátják, hogy itt van Isten népe, és kívánatos lesz az az út, amelyen ők járnak. Meglátják, Isten akarata, az Ő szavának komolyan vétele visz életre.

Csakis az Úrral való találkozás tud átalakítani. Ahhoz, hogy a fegyverekből termelőeszközök váljanak személyes találkozásra van szükség az Úrral. Az tud megválni a fegyverektől, aki a szívében átalakul. Ahová az Úr betér, ott békesség lesz a szívben. Az az ember már nem fegyverrel, erőszakkal oldja meg a dolgokat, hanem az Úr kegyelmével, szeretetével. Ha az Úrhoz fordulunk, megtanítja Isten országának a működési elvét. Mi ez az elv? A megbocsátás, a vétkező felé való odafordulás.

Olyan képet ír le a próféta, ami még nem valósult meg. Miért, mert Isten nélkül az ember inkább gyártja, mintsem leszereli a fegyvereket. Mindent a pénz mozgat, és a fegyvernél nincs jobb üzlet. Azonban ahol az Úr válik Úrrá, ez a szemlélet megváltozik. Már nem a pénz, a haszon fog motiválni. És a problémamegoldást sem a másik kárában, vesztében látjuk. Az Úr Jézus tanítványa megtanul adni. Ahogy az Úr mondta, ha van kettő, akkor az egyiket annak adja akinek egy sincs. Ez a szemlélet gyógyíthatja a világot. Nem még többet akarok, nem fogyasztani akarok, hanem élni az Úrral. A mai ember mindenből mindig többet akar, és ez beleviszi olyan hajtásba, hogy épp csak élni nincs ideje. Nem tudunk megállni, rácsodálkozni Isten világának szépségeire, mert mindig van valami elfoglaltság. Akkor tanulunk meg élni, ha az Úr lesz a királyunk.

Hatalmas jelet vitt végbe az Úr a Betesdánál, bemutatta Isten országának életet megújító, egészségessé tévő hatalmát (Jn 5,19-23). Szemlélteti, hogy amire vágytak, amire az embernek szüksége van eljött. Ő hozta el, és az embernek csak élni kell a lehetőséggel. Csak Jézushoz kell fordulni és nyomorult, megváltoztathatatlannak tűnt élete megváltozik. erre nem ez történik, nincs tömeges megmozdulás, nem érkeznek a bűnnel, betegséggel bajlódó emberek, hanem támadják az Urat, meg akarják ölni. Megdöbbentő! Nem az a lényeg, ami egy emberrel történt, hanem a saját hagyományaik megszegése miatt marasztalják el az Úr Jézust. Pedig azt kellene meglátni a vezetőknek, a kemény vallásos magnak, hogy általuk nem történt semmi. Az a béna majd négy évtizedig ott volt a szemük előtt, meggyógyíthatták volna, de a hitük nem működik, nincs benne erő. Bemerevedtek a szabályok közé. De a szabályok nem adnak életet, csak az Úr, és a Belé vetett élő hit. Valószínűleg a saját tehetetlenségük miatt irritálja őket Jézus látható hatalma. Rádöbbennek mennyire tartalmatlan, erőtlen, üres a vallásosságuk. Azonban nem ezen akarnak változtatni, hanem Jézust próbálják eltávolítani. Bár meglátnánk, Jézus az esély az életünk megváltozására. Jézus által Isten országa eljött erővel és hatalommal. Pál később írja: Az Isten országa erő. Ma is erő van benne. Olyan erő ami azt az átalakulást végzi el, amit az ember maga képtelen megtenni. Isten országa ma is hat, megszabadít a bűnből, meggyógyít betegségből, új emberré tesz.

Az Úr Jézus bizonyságot tesz támadói előtt: „Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom.” Ezzel rámutat, hogy mindaz, amit Ő cselekszik, Isten akaratából történik. Isten az Ő Atyja. Így azután meg kell látni, amit Jézus tesz azt Isten akarja. Ő akar szombaton is munkálkodni, mert Ő személyes kapcsolatot kíván. Közel jön az életünkhöz, hogy általa gyógyuljunk. Jézusban Isten érkezik az életünkhöz. Ezt kell meglátnunk, és élni mindazzal, amit elhozott a világba. Már nem várnunk kell a Szabadítóra, hanem segítségül kell hívni. Isten azt akarja, hogy az istentisztelet napja az élő találkozás napja legyen. Nem formalitásokat, szabályok betartását várja, hanem azt, hogy kapcsolatba kerüljünk Vele. Hangolódjunk rá., és tapasztaljuk meg jelenlétét. Ha így teszünk hatásossá és hatékonnyá válik az életünk.

Isten szereti a Fiút, és mindent megmutat Neki, és olyan nagy dolgokat cselekszik, amin csodálkozunk. Mindezt azért viszi végbe, hogy rádöbbenjünk, Isten van közöttünk, és imádjuk az Urat. Az Úr Jézus olyan dolgokat cselekedett, amik megmutatják, Isten hatalma munkálkodik Általa. Ő a természet, a betegség és a halál erői felett is Úr. Ő legyőzi mindazokat az erőket, amik félelemben tartanak, amikkel nem tudunk mit kezdeni. Hatalmas Urunk van! Jöjjünk Hozzá és bízzuk Rá életünket. Kezdjük el igazán követni ŐT, és engedjük, hogy Isten országa minden ereje ma is, itt, általunk is megnyilvánuljon. Istent csak Jézus által tisztelhetjük. Aki nem szereti Jézust, az Istent sem szereti. Istenhez nincs más út, csak egyedül Jézus.

 

 

ÚJ SZÍVET ADJ, URAM, ÉNNEKEM

 

1.  

Új szívet adj, Uram, énnekem,

Új szívet adj, én Istenem,

Amely csupán csak Teérted ég,

S Véled jár szüntelen,

Csak Véled szüntelen!

2.  

Nyájas, vidám, szelíd, jó szívet,

Mely, Jézusom, Te lakhelyed,

Hol egyedül a Te hangod szól,

Mely Véled van tele,

Csak Véled van tele!

3.  

Jézus, a Te gyógyító kezed

Megfogta már a szívemet,

S én is tudom, bűntelen leszek

Majd Nálad odafönn,

A Mennyben odafönn.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése