2021. január 13., szerda

Többé ne vétkezz!

 

A

z Úr csodálatos, keresi népe szívét (Mik 3,1-12). Most is kéri őket a prófétán keresztül. Mindez világossá teszi, Ő nem elveszteni akar. Hűtlen népét is keresi, vissza akarja fordítani magához. Azt szeretné, hogy működjön a kapcsolat. Isten részéről minden készen áll, de Izráel népe nem akarja Őt meghallani. A kapcsolat helyreállásának feltétele a bálványoktól, a bűntől való szabadulás. Ezt követően pedig az Isten akarata szerint való élet. Ez az élet nem csupán vallásosság. Elmennek a templomba, bemutatják az áldozatot, hanem, Isten törvényének a mindennapi életben való érvényre juttatása. Isten azt akarja, hogy népe emberi kapcsolataiban, munkavégzésében is Isten országa ragyogjon fel. Azonban mind Júda, mind Izráel népe nem felelt meg ezeknek. Nem Istenhez, hanem környezetükhöz igazodtak. Mindenben saját előnyeiket nézték. Érdekeiket igyekeztek érvényesíteni, és figyeltek a másik emberre. A nehéz helyzetben élő emberekben nem látták meg Isten gyermekét.

Tulajdonképpen a probléma az volt, eltávolodott a szívük az Úrtól. Isten a szívünket keresi, személyes kapcsolatban akar lenni velünk. Ebben a kapcsolatban élhetjük meg hatalmát. Őt megismerve tudjuk meg, mi a terve velünk, és milyen ígéretei vannak a számunkra. Hitben élni azt jelenti, kapcsolatban vagyok az én Urammal, az Úr Jézus Krisztussal. Megismertem Őt, mint személyes Megváltómat, rábíztam magam, és mindennap megtagadom magam, felveszem a keresztem és követem Őt. Ez a hangsúlyos, Őt követem. Mégpedig az ige által. Olvasom Isten szavát és belőle megértem mit is akar az Úr. Az igéből felismerem mi az akarata az életemre nézve. Tulajdonképpen a rendszeres bibliaolvasás által meglátom mindazt, amit Isten már kijelentett az élet dolgaival kapcsolatban. Van, amit nem kell külön keresni. Olyan megrendítő volt olvasni, hogy az Úr az embereket visszavezette a kezdethez, Isten teremtéskor kijelentett akaratához. Rávilágított, Isten  férfivá és nővé teremtette az embert. Ez nagyon világos üzenet, Isten tudta, hogy az egyik ember férfi, a másik nő. Így alkotta őket tudatosan, és ez örök genetikai kód. Ez nem változik meg magától, és nem is az évek során alakul ki. A nemi identitás az anyaméhben eldől. Ha mégis valakik másképp gondolják, azoknak Isten Jézusban segítséget kínál. Sátán sok mindent elrontott, de az Úr Jézus azért jött, hogy meggyógyítsa életünket. Az elromlott dolgokat kész megjavítani.

Az Úr lehetőséget ad bűneink meglátására, bűnbánat tartására. Az ige azért szól, a próféták, igehirdetők azért hirdetik az Úr szavát, hogy azt meghallva változtassunk. Ha nem megy, kiáltsunk Hozzá és kérjük segítségét. Azonban Izráelben nem ez történt. Nem az Úrhoz kiáltottak, hanem magukban bíztak. Úgy látták minden rendben van, hiszen ők Isten népe. Prófétáik is ebben erősítették őket. Pénzt kaptak a tanításért, a prófétálásért így azt mondták, amit vártak tőlük. Azt mondták nem történik semmi baj. Mikeás pedig arra mutat rá, igenis lesz baj, lesz fogság, ha nem térnek meg. Azért jött az Úr Jézus is, hogy kiemeljen az önbecsapásból és elmondja, kegyelemből van örök életünk. De ezt át kell venni. Új életre, szabadulásra van szükségünk, és ezt Tőle kaphatjuk meg.

Csodálatos dolog történt a Betesda partján (Jn 5,10-18). Egy harmincnyolc éve béna, magatehetetlen ember egészséges lett Jézus szavára. Azt várnánk, hogy a többi gyógyulásra váró ember elkezd kiáltozni: Jézus, Dávid Fia könyörülj rajtam. De nem kiált senki. Az élet új lehetősége jött el, a világosság beleragyogott nyomorúságuk reménytelen sötétségébe, de ők nem élnek a lehetőséggel. Vajon miért nem kiált senki? Mi a probléma? Jézus csak ezt az egyet akarta meggyógyítani, a többi nyomorúságát elnézte? Nem törődött a többi szenvedővel? Úgy látom az igéből, Ő igenis törődött mindenkivel, azért jelent ott meg. A béna, a legrégebb óta ott lévő beteg gyógyulása által jelzést kaptak. Új idők vannak, már nem kell a víz mozdulására várni, mert a megelevenítő, élő víz már itt van. Csak igénybe kell venni, csak meríteni kell. Ez a víz kihat egész lényükre. Testben és lélekben újjá lesznek. Azonban nem látják, vagy nem akarják igénybe venni. Miért? Mert, megkötözte őket a félelem. A hagyományok megtörésétől való félelem. Amikor az hozzánk lép várja, hogy megkötöző hagyományainkat lépjük át. Csak akkor éljük át hatalmát, ha bátran segítségül hívjuk, ha nem engedünk a félelmeknek. Jézus a szombatnak is Ura. Isten azért adta a szombatot, hogy azon a napon megtapasztalják Isten jelenlétét, és megszabaduljanak minden köteléktől. Erre a szombat vált megkötöző erővé.

Az Úr Jézus találkozott ezzel az emberrel, segíti őt megállni a hitben a támadások közepette. A gyógyulás nem befejezés, egy új élet kezdődik Jézussal. Azonban ezt az életet támadják, és ilyenkor nyilvánul meg az igazi hit, itt derül ki, tudom-e vállalni Őt. A támadás alatt látszódik meg milyen mélyre jutott a mag. Ez az ember még gyönge a hitben, megijed, Jézusra hárítja a felelősséget, és nem meri kimondani, hogy Aki meggyógyította, maga az élő Isten. Mert ki is lehetett képes arra, hogy ilyen hosszú magatehetetlen állapotból kiemelje, ha nem Isten. Ő Istennel találkozott, de nem meri kimondani. Vállalom-e mindig az Urat? Ki merem-e mondani, Jézus gyógyított, szabadított meg?

Az Úr világosan elmondja, egészséges lett. Kegyelemből történt a gyógyulás, és ez valóság. Bárki, bármit mond, a gyógyulás valóság. Ezt nem lehet meg nem történtté tenni. De a gyógyulás akkor lesz hosszú távú, ha vállalja Gyógyítóját. Ha nem vállalja Őt, ha fél az emberektől rosszabb lesz a dolga. Miért? Mert, aki Jézust elutasítja, az életet utasítja el. „Aki azért vallást tesz rólam az emberek előtt, én is vallást teszek arról az én mennyei Atyám előtt; aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt én is megtagadom az én mennyei Atyám előtt” (Mk 10,32-33).

 

 

HOZZÁM KIÁLTS! – ÍGY SZÓL AZ ÚR TENÉKED

 

1.  

Hozzám kiálts! Így szól az Úr tenéked.

Hozzám, ha minden elhagyott!

Megmentlek én, s te majd nevem dicséred,

Hozzám kiálts, Urad vagyok.

Megmentlek én, s te majd nevem dicséred,

Hozzám kiálts, Urad vagyok.

 

2.  

Hozzá kiálts sietve, mert az ellen

Tőrbe kerít, tőrbe kerít!

Mért küzdenél magad a Sátán ellen?

Hozzá kiálts, Ő megsegít.

Mért küzdenél magad a Sátán ellen?

Hozzá kiálts, Ő megsegít.

 

3.  

Hozzá kiálts, sosem teszed hiába!

Szerelme, lásd, szerelme, lásd,

Örökséget szánt néked menny honában,

Hozzá kiálts, Hozzá kiálts!

Örökséget szánt néked menny honában,

Hozzá kiálts, Hozzá kiálts!

 

4.  

Csupán az Úr tehet szabaddá téged

A bűn alól, a bűn alól.

Meggyógyít Ő és megtisztítja élted,

Hozzá kiálts, Ő hallja jól!

Meggyógyít Ő és megtisztítja élted,

Hozzá kiálts, Ő hallja jól!

 

 

 

 

 

5.  

Vár rád, hogy Őt keresve szíved, elméd,

Őt megtaláld, Őt megtaláld.

Megismered dicsőségét, kegyelmét,

Csak Őt imádd, csak Őt imádd!

Megismered dicsőségét, kegyelmét,

Csak Őt imádd, csak Őt imádd!

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése