2021. január 21., csütörtök

Higgy Jézusban!

 

A

 próféta hallja Isten üzenetét, és ez mutatja, nemcsak figyel az őrhelyen, hanem amikor Isten szól, nyitva is van a füle (Hab 3,1-19). Meghallja az Úr üzenetét. Ezért vesszük kézbe a Bibliát, megyünk istentiszteletre, hogy meghalljuk, amit az Úr mond. Kitűnik, hogy Ő nem hagyja sötétségben népét, felkészíti az elkövetkező történésekre. A nép minden tagját érinti a közelgő ítélet, de aki meghallja az Úr szavát, és valóságnak tartja a próféta szavait, azt nem éri váratlanul az ellenség támadása. Isten azért ad kijelentést, hogy általa felkészüljünk az eseményekre, és helyes, az Úr akarata szerinti válaszokat tudjunk adni. Isten népe nem a folyóba hullott falevél, amit a víz sodor. Isten népe a vízen úszó hajó, amit a Kormányos irányít. Aki az Úrra figyel, és ad a szavára az nem a tömeggel sodródik, hanem ha kell, szembefordul az árral. Isten segít megállni, bizonyságtevővé válni.

A próféta vágyakozik Isten munkájának a beteljesedésére. Kéri az Urat vigye végbe munkáját. Az Úr Jézus azt tanította, hogy imádkozzunk Isten országa eljöveteléért, az Ő akaratának megvalósulásáért. A próféta akkor is kéri Istent vigye végbe munkáját, ha az ítéletes. Azért sürgeti, mert ismeri Őt. Tudja, hogy Isten kegyelmes, ha a nép őszinte bűnbánatot tart és elfordul a bálványoktól, megkönyörül rajtuk. Isten nem elpusztítani akar, hanem megszabadítani a bűntől és a kárhozattól. Mi már kegyelmét tapasztaljuk Istennek. Nem a bűneinkre tekint, sem méltatlan voltunkra, hanem a kereszten bemutatott áldozatra. Jézusért kész megbocsátani még a latornak is.

Jó olvasni a próféta bizonyosságát, én örvendezni fogok az Úrban, az én szabadító Istenemben. Előre tekint és látja Isten szabadítását. Tudja, hogy nem az ítéleté az utolsó szó, hanem a szabadításé. Isten szabadító. Jézusra gondolni a legnehezebb élethelyzetekben is, mert a neve is a szabadításra mutat. Amikor elkeserednénk, a Jézus név reménységgel tölt el. Van Szabadító, van Megmentő. Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül (Rm 10,13).

A próféta utolsó szavai bátorítást jelentenek. Az Úr az én erősségem, ha én gyenge vagyok is, de van, aki megerősít engem. Pál apostol is erről tesz vallást: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít” (Fil 4,13). A szentírók azért írták mindezeket le, hogy ne feledjük el és vegyük elő gyakorta, különösen, amikor erőtlenek vagyunk, és bízzunk az Úr munkájában. Ne a magunk erejére nézzünk, hanem mindig az Úrra, Aki meg tud erősíteni.

A sokaság kérdése jó, fontos kérdezni Jézust, mit tegyünk (Jn 6,28-34)? Életbevágó kérdés, mit akar az Atya, hogy tegyünk? Mikor tesszük az Ő dolgait? Benne van az is, hogy cselekedetekben gondolkodunk. Meg akar felelni Istennek. Meg akarjuk mutatni, hogy eleget tudunk Neki tenni. A gazdag ifjú kérdése is az volt: mit tegyek? Mindig tenni akarunk, mert abban benne van a teljesítményünk, az látszik mások előtt is.

A kérdésre az Úr válaszol, és nem azt mondja, amit gondolnak. Isten országába nem teljesítmény alapján juthatunk be, hanem hit által, kegyelemből. Mit vár el Isten? Azt, hogy higgyünk abban, Akit Ő küldött. Nem az számít, mit teszünk, hanem az, hogy hiszünk-e Jézusban, mint az Isten Fiában, Megváltónkban. A Benne való hit által nyerünk életet. Tehát nem az a lényeg, amit építünk, sem a sok szolgálatunk, ezek csak hálából fakadó tettek lehetnek. Az üdvösség kegyelemből és Jézusért van. Nem elég Istenben sem hinni, mert Jézus az út az Atyához. Isten azért adta Jézust a világba, hogy higgyünk Benne. Higgyük, hogy Általa változhat meg az életünk. Nem mi hozunk változást, hanem egyedül Ő.

Benne hinni azt jelenti, felismerem, Ő a Messiás, Ő az Akit Isten az ószövetségben megígért, ezért befogadom az életembe, és Rábízom magam. Tehát Jézusban hinni a mindennapokban azt jelenti, Ő a Király. Már nem én alakítom az életem, hanem Ő. Mindennap Elé járulok, és várom napi parancsát, és amint megkaptam és megértettem azt, indulok és teszem. A gazdag ifjúnak adott válaszban látjuk, Isten azt akarja, hogy mindent, eddigi értékeinket, eszméinket magunk mögött hagyva, kövessük Őt. Pont ez nem ment annak az embernek. Megtett volna bármit, betartott volna újabb szabályokat, de mindent hátrahagyva, megszabadulva a vagyontól is, és elindulni Jézus nyomában, hát ezt nem akarta. Miért? Mert Jézust követve minden megváltozott volna. Azt jelentette volna, hogy teljesen Jézustól függ. Ezt jelenti nekem is hinni Benne, hogy teljesen Tőle függök? Nem a vagyoni helyzetemtől, nem a kapcsolataimtól, a világtól, hanem egyedül Őtőle? Mindent úgy teszek, ahogyan Ő mondja, és arra megyek, amerre vezet? Bizony ez nem könnyű, Jézus nyomában nemcsak napfény van, hanem szenvedés, üldözés. De aki hittel követi megtapasztalja kegyelmét, csodálatos hatalmát.

Nagyon megdöbbentő, olyat éltek át ezek az emberek, amit azelőtt soha. Ki tartott jól olyan tömeget néhány kenyérből és halból? Senki. De ők nem látták meg Jézusban Istent. Nem ismerték fel, hogy aki ilyet tesz, az több mint ember. De már mögöttük van a vihar, Jézus hajó nélküli átkelése a tavon. És nem elég. Ők valami varázslat után vágynak. Pedig amiket az Úr Jézus tett olyan jelek, hogy megrendítik az életünket. Mert ezek nem bűvészmutatványok, hanem Isten országa hatalmának a megnyilvánulásai. Ezekhez hasonlók ma is megtörténnek, a lelki és fizikai problémákból, a bűn karmaiból sokakat megszabadít. És, aki átéli, hogy Jézus megváltoztatta az életét, az nem kér jeleket, hanem leborul Előtte és imádja.

 

 

Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

 

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,

Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,

Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-

gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-

sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése