2012. június 4., hétfő

Ki vezet?


M
ánóah imádságban áll az Úr elé, amikor megtudja Isten velük kapcsolatos tervét  (Bír 13,10-14,9). Az Úr felé nyilvánítja ki, hogy szeretne felkészülni a gyermek nevelésére. Az Úr meghallgatja az ilyen imádságot. Aki az Urat keresi, aki Tőle akarja tanulni az életet az kap választ. Az Úr Jézus is ígéri: „aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik.” (Mt 7,8). Így járuljunk mi is bizalommal Urunk elé. Ha tanulni, növekedni, Őt jobban megismerni akarjuk, választ kapunk.
Az ígéret beteljesedik, Sámson megszületik és az Úr áldása nyugszik rajta. A Lélek egy idő után nyugtalanítani kezdi. Mert a Lélek azért tölt be, hogy cselekedjen általunk. A nyugtalanítás azt jelenti, Sámson figyeljen és mozduljon, mert eljött a cselekvés ideje. Nyugtalanít-e a Lélek a sok rendezetlen életű embert látva? Nyugtalanít-e a sok bűn, a sok hitetlenség? Vagy talán már megszoktuk mindezt. Nagy dolog, hogy Sámsont nyugtalanítja a Lélek, hiszen kortársai nem nyugtalankodnak hűtlenségük miatt. Számukra ez nagyon megfelel.
Azt is meg kell látnunk, hogy Isten Lelke nélkül, újjászületés nélkül nem nyugtalankodunk. A bűnös ember számára minden jól van, nem nyugtalankodik mások miatt, hanem aggódik önmaga felől. Aggódik a megélhetése miatt, és fél mindentől. Csak az új életet kapott személy látja másképp a dolgokat, és szabadul meg az aggódástól, és érez felelősséget az elveszettekért, munkálkodik értük, és harcol a bűn ellen.
Azonban azt is látjuk, hogy Sámsont nem a Lélek vezeti, nem Őreá figyel, hanem az ösztöneire. Ösztöneit nem rendelte az Úr fegyelme alá. Sok problémát okoz, ha nem az egész lényünket szenteljük az Úrnak. Ha ösztöneink, érzelmeink vezetnek bennünket, becsapódunk. Sámson rendkívüli erőt kapott az Úrtól, azonban ezt sem a Lélek irányítja, fegyelmezi. A hívő élet fegyelmezett élet is, nem vezethet a test, és annak kívánsága. Az Úr azt akarja, hogy a Szentlélek vezessen és Ő teremjem gyümölcsöt életünkben. Mert a Lélek gyümölcse egész más, mint a test cselekedete. Sámsont a teste irányítja. Fel kell tenni a kérdést, hogy mi vezet engem? Isten Szentlelke vagy még mindig a test?  Ha a testre hallgatok, csak rész eredményt fogok elérni, mindig magammal leszek elfoglalva és nem az Úr akarata lesz a középpontban.
Sámson szüleinek meg kell tanulni elfogadni azt is amivel nem értenek egyet. Ez is fontos, van amit mi másképp látunk, de el kell fogadni, ha gyermekeink nem úgy cselekszenek, ahogy mi jónak gondoljuk. Az apa is elengedte tékozló fiát.
Az apostol rámutat, hogy Isten országa nem beszédben, hanem erőben áll (1Kor 4,14-5,8). Ez fontos, mert mi is inkább a beszédre tesszük a hangsúlyt, pedig Isten országa az életünkben akar megnyilvánulni. Nem a rábeszélés, hanem a meggyőző, a hiteles élet lehet eredményes. Az emberek arra figyelnek fel, ha látják Isten munkáját az életünkben. Annak van nagy hatása, amikor egyértelművé válik, hogy megváltozott az életünk. Látszik-e ma Isten országának az ereje életünkben és gyülekezeteinkben? Ma mintha a szervezésre tennénk a hangsúlyt, és nem a Lélek erejére építenénk.
Már a korinthusiak életében kettévált az élet és a beszéd. Jól tudtak beszélni Isten üdvtervéről, de az életük ezt nem támasztotta alá. A nyelvezetük keresztyén volt, de az életük nem. Pál apostol azonban rámutat, hogy az életünknek kell megváltoznia és nem a szókincsünknek. Ma is sokan gondolják azt, hogy csak rájuk tartozik hogyan élnek. Kiderül, hogy ez nem így van, a hívő ember élete nem magánügy, a munkához, a házassághoz, a másik nemhez való viszonya is bizonyságtétel. A bűnt semmilyen téren nem lehet megtűrni, ki kell takarítani, mert megfertőz másokat is. A lényünket Jézus vére tisztítja meg. Ha vétkeztünk, oda lehet menni a kereszt alá őszinte bűnbánattal és átélhetjük Urunk kegyelmét, bűneink bocsánatát.


Mily jó, ha bűntől már szabad


1. Mily jó, ha bűntől már szabad, Az Úr szolgája vagy; A bűn szolgája gyáva rab, A Krisztusé szabad.
2. A bűn sötétben tévelyeg És bajba dönt vakon; De Krisztus kézen fog s vezet Világos utakon.
3. A bűnben kín van s gyűlölet, Mi mást, más minket öl; Öröm köt egybe s szeretet Az Úr szívén belöl.
4. Már szolgád lettem, Jézusom, Ki értem áldozál; Más uram nincsen, jól tudom, Mert bűnből kihozál.
5.                   Légy áldott, Krisztusom, te nagy! Hadd adjam át szívem: Vedd szívesen, hogy hol te vagy, E szív is ott legyen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése