2012. június 6., szerda

Taníts, Uram, meghajlani,


 Tovább olvasva Sámson történetét azt látjuk, hogy hiányzik életéből az Úrral való rendszeres kapcsolat (Bír 15,20). Cselekedetei sem átgondoltak. Sértődötten elment, majd újra vissza megy abba a házba ahol az a nő lakott, akit feleségül vett. Sámson nem gondolja át tettének következményeit, viszi előre sértődött haragja. Azonban jó nekünk is szembenézni önmagunkkal, hiszen hányszor mi sem gondoljuk át a következményeket, csak indulunk a test szavára. Gyakran a sértett indulat szól és cselekszik általunk is.
Sámsont a gyűlölet, a bosszú élteti és viszi vakon előre. A filiszteusok válasza Sámson akcióira megszállás. Most lenne itt az idő, hogy a magánakciókból szervezett harc legyen. Isten ébresztgetni akarja népét, hogy eljött a szabadulás órája, a Júdaiak azonban nem állnak be Sámson mögé, ők nem akarnak harcolni, szabadulni. Rajtuk nem az Úr, hanem a filiszteusok uralkodnak és ez megfelel nekik. Döbbenetes, hogy Isten gyermekei elfogadják a pogányok uralmát, és amikor az Úr kínálja a szabadítást, akkor sem akarnak váltani. Megszokták ezt, és nem akarnak kellemetlenségeket. Ahogyan a gadaraiak is elküldik Jézust, mert a disznók fontosabbak számukra, mint a gonosz uralma alóli szabadulás. Hányszor mi sem akarjuk vállalni a szabadítást, az újat, mert úgy gondoljuk sokba kerülne számunkra. Pedig az igazi árat az Úr Jézus fizette ki a Golgotán.
Az Úr azonban tudja, hogy még szükségük van erre a magányos hősre, és nem hagyja el Őt, hanem Lelke által megerősíti. Mert az Úr soha nem hagyja magára övéit, mindig mindent megtesz, hogy felismerjék szeretetét és visszatérjenek Hozzá. Sámson szabadulása is jel a nép számára, meg kellene látni, hogy nem véletlen történtek a dolgok, hanem Isten tette képessé Sámsont minderre.
Sámson is átéli, hogy amikor az Úrhoz fordul, Ő válaszol. Sámson kap vizet. Számunkra Jézusban az élő vizet kínálja mennyei Atyánk. Forduljunk bátran Hozzá. De, ne csak akkor menjünk, mint Sámson, hanem minden lépésünk előtt. Azonban azt is lássuk meg, hogy Sámson is rádöbbent, ebből a helyzetből Isten mentette ki. Nem a maga erejének, hanem az Úrnak köszönheti a szabadulást, a győzelmet.
Pál apostol rámutat, hogy a gyülekezetnek magának kell a sérelmeket elrendezni (1Kor 6,1-8). A gyülekezetben kell megoldani a problémákat. Az egyház nem a világnak, hanem az Úrnak tartozik engedelmességgel.
A probléma megoldására egy új lehetőséget említ meg az apostol, mégpedig a sérelem elszenvedését. Azt mondja, hogy törlesztés, számonkérés helyett viseljük el a kárt, a sérelmet. Az Úr Jézus is erről beszél, azt kéri ne kérjék vissza, azt amivel megkárosították övéit. De vajon tudunk-e így élni? Mi nem, hiszen természetünk inkább arra hajlik, hogy fizessük vissza a sérelmet, harcoljunk igazunkért. Azonban a bennünk élő Krisztus által képesek lehetünk rá.
Sőt Pál azt is elmondja, hogy a testvérek közt nem is kellene ilyen helyzetnek elő állni, hanem minden kérdést az Úrban kellene tisztázni. Hiszen a tanítvány maga is átéli, hogy Ura naponta megbocsát számára, így én is naponta megbocsáthatok a testvérem számára. A bűnbocsánat a magasabb szintű probléma megoldó eszköz. Ahol van bűnbocsánat, ott van igazi békesség. Urunk tanítson minket megbocsátani, sérelmet elszenvedni, hiszen az Úr Jézus is elszenvedte értünk a sérelmeket.


Taníts, Uram, meghajlani

1.
Taníts, Uram, meghajlani,
Mint szélben az arany kalász!
Hajoljak meg, ha Szentlelked
Reám fuvall s porig aláz!

2.
S dacos szívem ha ellenáll,
Midőn a Lélek rálehel,
Jöjj tűz gyanánt, s a dac, a gőg
Lelked tüzében égjen el!

3.
Mint bősz hullám, mely megtörik,
Ha parthoz űzi zúgó szél,
Úgy törjön össze szívem is,
Amint Tebenned partot ér!

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése