2022. július 19., kedd

Az Úr erősít meg

 

A

z ellenség nagyon kitartó, nem adja fel (Neh 6,1-14).  Amíg van, egy kicsi esélye próbálkozik, hogy Isten népét meghátrálásra késztesse. Azonban Nehémiás nem rémül meg, ellenáll a gonosznak, és végzi tovább a munkát. Ezt kell nekünk is, ellenállni a gonosznak, mert ehhez ígéret is fűződik, elfut előlünk. Csak akkor fut el a gonosz, ha az Úrral együtt történik az ellenállás. Segít minket az imádság is, hisz maga az Úr fogalmazta meg, kérhetjük a gonosztól való szabadítást. Mert egyedül az Úr tud megszabadítani. Mi képtelenek vagyunk akár önmagunkat, akár a másik embert megmenteni, egyedül csak Ő képes rá. És ezt jó szem előtt tartani, mert valóban így van. Ha az ember képes lenne egy másik embert megmenteni nem jött volna el a Messiás a földre. Ő pont azért jött, mert szabadításra, megmentésre van szükségünk.

Nehémiásék elkészítették a várfalat, és semmi rés nem maradt azon. Ez ragadott meg, nem hagytak szabadon egyetlen rést se.  Nincs rés a falon, nincs védtelen felület, nincs támadási lehetőség.  Mert a résen keresztül az ellenség, támadást tud intézni, sőt észrevétlenül be is juthat a városba. Pont az a cél, hogy az Úr Jézus befogadása után, minden rést számoljunk fel. Sőt állítsuk Őt a kapuba, mert akkor a gonosz nem fog próbálkozni. Gondoljuk végig az életünket, vannak-e még rések, amin keresztül kísérthetők, támadhatók vagyunk?  Mik lehetnek a rések az életünkben? Az át nem adott érzelmek, vágyak, dolgok. Rést jelenthet hitünk falán a pénz szeretete, a gyűlölet táplálása, a le nem zárt kapcsolat, a testnek a vágyai. Azonban az Úrtól erőt kapunk, hogy a rések betömődjenek. Hogyan? Elsősorban az igével, az ige rendszeres olvasása, imádság és engedelmesség által.

Amikor Nehémiás nem megy el a találkozóra, rágalmazó levelet kap. Ő ezt elutasítja, és az Úrhoz fordul. Igen, mert számára az Úr az első, és a Neki való szolgálat. Ő erre kapott megbízást Istentől. Nehémiás nem önmagában bízik, nem ő erős, hanem az Urat kéri, erősítse meg őt. Tudja, hogy ő gyenge, és csak az Úr képes erőssé, ellenállóvá tenni.

Azt is meg kell látnunk, hogy a gonosz még prófétákat is bevet.  Szanballat és Tóbijjá prófétákat béreltek fel, és bizony ez nagyon nehéz szituáció. Kigondolná, hogy egy próféta, egy az Urat szolgáló személy, már nem az Urat képviseli. Ha egy gyülekezetvezető, vagy egy másik hívő ember tanácsol, elfogadjuk, eszünkbe sem jut, hogy a külső ellenére a szíve már nem az Úré. Ezért ír Pál a lelkek megítéléséről, mert azért, hogy valaki hivatásos szolgája Istennek, nem biztos, hogy jó tanácsot ad. Meg kell látnunk, amikor egy igehirdetés, egy bibliamagyarázat, vagy a bizonyságtétel, nem Istentől való. Az ilyen szolgálatra ne hallgassunk. Vizsgáljuk meg az ige alapján, hogy valóban az Úrtól származik-e a tanács.  Ha az elhangzott javaslat azt mondja, amit mi is hallani szeretnénk, ami tetszik az óemberünknek, a kényelmünknek, az nem Istentől van, bármilyen jól hangzik is.

Igénk mutatja, hogy csakis Istentől jöhet igazi megoldás az emberiség, és benne a saját problémáinkra is (Jel 9,13-21). Nincs segítség csak egyedül az Úrnál. És Isten ad lehetőséget, hogy erre rádöbbenjünk. Sokféle módon szólongat minket, ha kell, rendkívüli eseményeket is megenged, de hirdetteti az evangéliumot is. Rajtunk áll, hogy meghalljuk-e az Úr szavát. Természetesen nem elég meghallani, mert segítségül, életváltozásul csak akkor lesz az ige, ha meg is tesszük. Istennek való engedelmességre van szükségünk. Aki az igét kézbe veszi, meglátja, hogy Isten jót akar nekünk. Azért is küldte az Úr Jézust a világba. Ő ment meg, és Ő szabadít ki a bűn hatalmából, és visz be az Atya országába.

Azt is látjuk, hogy négy angyal meg van kötözve, és csak a maguk idejében lesznek eloldva.  Az eloldásig eltelő idő Istentől adott lehetőség a megtérésre. Visszatartja az ártó, pusztító lényeket, így időt kapunk a bűnbánatra és életünk korrigálására. Kiálthatunk és segítséget kérhetünk. Az Úr Jézus is egy bizonyos időkeretben működött a földön, és amíg szertejárt az emberek lehetőséget kaptak arra, hogy Hozzá forduljanak.

Amikor eljön az idő, minden lehetőség készen áll, ítéletes eseményeket visznek végbe ezek az angyalok. Hatalmas és pusztító hadsereg áll készenlétben, ezért voltak megkötözve az angyalok, mert ilyen hatalmas sereg a mi korunkat megelőzően nem tudott felállni. Nem volt meg egy ilyen háború minden feltétele. Nem voltak ilyen harci eszközök eddig, mint amik itt le vannak írva. Ám amikor ezek megjelennek Isten, sürgető szavát hallhatjuk általuk. Ne magunkat áltassuk, nem veti be az ember a tömegpusztító fegyvereket, ne arra várjunk, hogy majd jobbá leszünk, hanem forduljunk az Úrhoz. Lássuk meg, csakis Ő tud rajtunk segíteni. Az élet a földön csak akkor változhat meg jelentősen és pozitívan, ha az Úr Jézust követjük, és szavának engedelmeskedünk.

Ha nem bízzuk magunkat az Úrra, akkor ilyen borzalmak történnek meg.  A lovak modern fegyverekre hajaznak.  Mert ilyen élőlény nincs. Amit János lát mindenképpen ember alkotta eszköz. Annyira megdöbbentő, hogy minél fejlettebbé válik a világ annál pusztítóbb fegyvereket készítünk. Az ember a pusztítás technikáját tökéletesíti. Olyanok lesztek, mint az Isten, súgta a kígyó, de nem Istenné váltunk, hanem ember alatti lényekké. Pusztítóbbakká lettünk az állatoknál is. Mert az állatok nem végeznek olyan öldöklő háborúkat, mint az ember.

Szinte a tömegpusztító fegyverek arzenálját látjuk. Vegyi és biológiai fegyverek tömkelege, és a nukleáris csapás. Borzasztó, hogy ezt nevezzük fejlődésnek. Meg kell látnunk, lehetünk bármilyen fejlettek, és vallásosak is, de amíg a szívünk újjá nem lesz az Úr Jézusba vetett hit és vérének megtisztító ereje által, a szívünkben nem változik semmi. A gyilkosság, hazugság, paráznaság marad. Hiába a modern technika, a hatalmas tudás, ha szívünkből csak gonosz származik. Ezeknek a lovaknak a szájából tűz és füst, vagyis mérgező, pusztító anyag jött ki. Vajon mi jön ki a mi szánkból? Csakis az, ami a szívünkben van. Mi van a szívemben? Ki van a szívemben? Ha az Úr Jézus Krisztus, akkor jó dolgok, gyógyító, tisztító szavak hagyják el ajkunkat.

Akik túlélték ezt a csapást, nem tértek meg. Megrendítő ez. Nem ábrándultak ki az emberből, még mindig benne bíznak. Úgy gondolkodnak, majd az idő múlásával egyre jobbak leszünk.  De hogyan lennénk jobbak, ha önmagunkat imádjuk. Saját maguk által készített bálványokat imádtak továbbra is. Ez azt üzeni, ennyi tragédia után is az embertől várják a megoldást. Mikor látjuk meg, egyedül az Úrtól jön megoldás és segítség?

 

TÜZED, URAM JÉZUS, SZÍTSD A SZÍVEMBEN

 

1.  

Tüzed, Uram Jézus, szítsd a szívemben,

Lángja lobogjon elevenebben!

Ami vagyok és mind, ami az enyém,

Tartsd a kezedben, igazi helyén!

Életem kútja, örök örömem,

Fény a sötétben csak Te vagy nekem.

Hallod imám, és bármi fenyeget,

Nem hagy el engem, tart a Te kezed.

2.  

Szorongat a Sátán, de Te velem vagy,

Hű Szabadítóm, aki el nem hagy.

Ennek a világnak fekete egén

Lényed a csillag, sugarad a fény.

Életem kútja, örök örömem,

Fény a sötétben csak Te vagy nekem.

Hallod imám, és bármi fenyeget,

Nem hagy el engem, tart a Te kezed.

3.  

Jön az örök nap már, közeledik Ő,

Mennyei honba hazavinni jő.

Röpke pillanat, míg tart a keserű,

Jézus elém jön, örök a derű.

Életem kútja, örök örömem,

Fény a sötétben csak Te vagy nekem.

Hallod imám, és bármi fenyeget,

Nem hagy el engem, tart a Te kezed.

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése