2022. július 20., szerda

Nem lesz több idő

 

A

 várfal elkészült, a lehetetlen lehetségessé vált (Neh 6,15-7,3). Ráadásul rekordidő alatt végezték el a munkát. Mindez mutatta kifelé is, hogy az élő Isten által, az Ő segítségével munkálkodtak. Ez a munka a környezetük felé is bizonyságtétel volt. Meg kellett látni, hogy Izráel Istene akarja a várfal elkészültét. Isten mindig azt akarja, hogy az övéi élete rendbe jöjjön. Amikor az Úr Jézus belép, az életünkbe olyan nyoma van, hogy az észrevehető. Meglátják, hogy ennek az embernek az élete Ő általa változott meg. Hány olyan ember van, és lehet olyan a te életed is, amely elmondj, hogy egyedül az Úr vitte végbe a változást. Emberileg nem volt esély, de Isten számára nincs lehetetlen.

Elkészült a városfal, pedig nem is volt könnyű a munka.  Az ellenség nagy erőket mozgósített, de ennek ellenére meglett minden. És ez bátorít minket, ne féljünk az akadályoktól, a hátráltatásoktól, mert ha az Úrtól indul a dolog, akkor azt nem tudják megakadályozni. Isten a tervét végbeviszi. Erről beszél az egész Szentírás. Mennyire lehetetlen vállalkozásnak tűnt az Egyiptomból való szabadulás. A fáraó mindent bevetet, hogy a nép ne mehessen el, de mivel ez Istentől indult, így nem tudta ezt megakadályozni.

Zavart okozni azonban mindig tud a gonosz. Itt is még mindig megy a levelezés.  Kiderül, hogy a városban lakók közül is vannak, akik rokonságban állnak az idegen népekkel. Akik nem Izráel népéhez tartoznak nem értik, miért nem csatlakozhatnak Izráel fiaihoz. Úgy gondolják ez megkülönböztetés. Nekik a keveredés természetes, nem okoz problémát a vegyes házasság, a kevert hit. Olyan maiak ők, olyan liberálisak, mindent lehet, amit elképzelünk. Miért ilyenek? Mert nem ismerték meg az élő Urat és az Ő törvényét. Csak a kultuszig jutottak el, és nem magához Istenhez. Nagy veszély ez ma is, hogy csak a vallásig, egy felekezetig jutnak el emberek, de nem ismerik meg az élő, valóságos Istent. És aki nem él át találkozást az Úrral, akinek Ő nem lesz a Megváltója, és nem születik újjá, az megmarad a formalitásoknál. Annál a hit hagyományápolás, de nem kapcsolat az Úrral.

Amikor a fal elkészült az ajtók is a helyükre kerülnek, így teljes biztonságban van Isten népe. Az ajtókat is a helyükre kell tenni. A tanítvány szívének zártnak kell lenni. Csak az mehet be, amit a kapun beengednek. Amikor az Úr kikerül a laodíceai gyülekezetből, az ajtó előtt áll és zörget. Miért? Mert az ajtón belül van kilincs, így nekünk kell kinyitni az ajtót.  Ha nincs ajtó, minden bejöhet akadály nélkül, ha van, akkor ellenőrizve van a forgalom, akkor én döntök. Van ajtó az új életemen, a szívemen? Az ajtó kívül tartja, azt, aminek nincs bent a helye. Az ajtó maga az Úr Jézus Krisztus. Ő mondta, hogy Ő az ajtó. Csak rajta keresztül jöhet be bármi is az életünkbe. És Ő nem fog beengedni ártalmas dolgokat.

Őrökre is szükség van, mert vigyázni kell.  Ne gondoljuk, ha megtértünk, nyugodt lesz az életünk. Mindig vigyázni kell. Az Úr sokat beszél erről, gyakran mondja: „Vigyázzatok!” Pál apostol is figyelmeztet, a ki áll, vigyázzon, hogy el ne essen.

János látja, hogy a menny akcióba lép. Üzenetet küld azoknak, akik még figyelnek Rá (Jel 10,1-7). Mert az Úr nem hagy üzenet nélkül. Olyan jelzéseket küld, ami által meg kell látni, hogy Ő van, és keresi az embert.  Az erős angyal is üzenet, Isten hatalmasabb a hatalmaskodó embernél. Isten nem veszítette el az erejét, sem a kontrollt. Meg kell látni, hogy az ember minden igyekezete ellenére eltörpül Isten mellett. Alázatra van szükség. És ha az alázatból bűnbánat születik, megtapasztalhatjuk a kegyelmet, az új kezdést.

Csodálatos üzenet az angyal egész lénye. A nap jelzi, hogy Isten a mi napunk, és talán arra is utal, ha elveszíti az ember az energia forrásait, akkor sem kell kétségbeesni, mert Isten a fő energiaforrás. A felhőoszlop Isten jelenlétére és vezetésére utal. Aki Rá figyel és átélve a szabadítást elhagyja a bűnt, a világot, azt Ő vezeti. Nem hagy magunkra. Izráelt is vezette. A felhőoszlop védelmet, elrejtettséget is kínál. Elrejt az ellenség elől.

Az angyal fején szivárvány volt, de ez nem azt jelenti, amit ma belemagyaráznak a szivárványba. Ez nem a nemek összemosását, nem a szabadságnak nevezett szabadosság, és bűnt jelenti, hanem Isten szövetségét. A szivárvány jelzi, a szövetség áll, és ha az ember végre Istenhez kiált, megszabadulhat, és üdvösségre juthat. Isten még mindig elérhető. Nem Vele van a gond, hanem velünk. Személyes életünkre is üzen a szivárvány, ne keseredjünk el, ne adjuk fel, mert Isten nem elpusztítani akar, hanem megkönyörülni, és megmenteni.

Az angyal kiáltásakor megszólal a hét mennydörgés hangja, és mivel a hetes Isten száma, megszólal Isten. Megszólal a menny. De ezt már nem írhatja le János. Miért? Mert annyiszor szólt már az Úr, és amit tudnunk kell mindent kijelentett, és a kezünkben van. Minden fontos információnak a birtokában vagyunk az élettel, és a halál utáni élettel kapcsolatban. Kezünkben van az életkeletkezésének a dokumentuma is. De nekünk ez nem kell. Isten szavát félrelöktük, mítosznak tartjuk, vagy csak emberi véleménynek.

Az ige mindent elmond, amit tudnunk kell, de meglátjuk, meghalljuk és komolyan vesszük? Határozottan kijelenti az angyal, hogy a világot Isten teremtette. Mindent Ő hozott létre, ami a földön és a vizekben található. Az élet Isten ajándéka. Magától nincs élet, de mivel van élő Isten, így van élet is. Mert Ő az életadó.

Az angyal kijelenti, nem lesz többé idő, nem lesz haladék, mert eddig volt.  Az ember hatalmas károkat okozott a világban, rengeteg vér tapad a kezéhez, pedig a világ őrzésére, a róla való gondoskodásra kapott felhatalmazást. Azonban a bűn önzővé, kapzsivá tette. Mindent magának akar. A másikban már nem testvért, hanem ellenséget lát. És így pusztul a világ. Azonban Isten nem pusztította el az embert, mert Ő nem pusztító, hanem életadó. Kaptunk lehetőséget a megtérésre, az újrakezdésre, de nem akartuk.  Mint ahogy Jeruzsálem népe sem akart Jézushoz menni.  Volt idő, de ez az idő elvétetik. Azt gondoljuk, soha nem jön el Isten ítélete. Úgy gondolkodunk, van még időnk, az ige kijelenti, nem lesz több idő. Ezért lényeges, hogy most amíg időnk van, hallgassunk Istenre, bízzuk Rá az életünket. Letelik az időnk. Ezért most ragadjuk meg az Úr kegyelmét! Boruljunk le Előtte és adjunk dicsőséget Neki!

 

 

Úr lesz a Jézus mindenütt

 

1. Úr lesz a Jézus mindenütt, Hol csak a napnak fénye süt, Úr lesz a meszsze tengerig,

Hol a hold nem fogy s nem telik.

2. Őneki mondjunk hő imát, Díszítsük azzal homlokát, Jó illat légyen szent neve, Min-

den napon dicsérete.

3. Országok, népek és nyelvek, Ő dicsőségét zengjétek, Gyermekek hangja hirdesse:

Áldott a Jézus szent neve!

4. Ő királysága bő áldás, Ott van a felszabadulás, Fáradtak ott megnyugszanak, Ínsé-

gesek megáldatnak.

5. Minden teremtés dicsérje, A Király Krisztust tisztelje; Angyali ének zengjen fenn, S

mind e föld mondja rá: Ámen.

 

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése