2022. július 6., szerda

Fehér ruha

 

A

rtahsasztá király levelet is adott Ezsdrásnak, és ez védelmet biztosított a számára, illetve felhatalmazta a Júdában végzendő feladatokra (Ezsd 7,12--26). Ezsdrás királyi felhatalmazással érkezik. Milyen csodálatos is az Úr, az akkori világ legnagyobb uralkodóját rendeli szolgája mellé.  Mindebből kiderül, a királyok királya fölött is van egy még nagyobb Király. Ez a király Úr a földi uralkodók felett. Amikor Isten cselekszik népe érdekében ezek a hatalmasságok is eszközök az Ő kezében. Az újszövetségből pedig tudjuk, hogy nem ez az uralkodó a királyok királya, hanem az Úr Jézus Krisztus. Ő a legnagyobb Király, és Ő mindent megtett értünk. Megmentésünkért Önmagát adta oda a kereszten. A legnagyobb, legjobb földi uralkodó is parancsol, elvár, az uraknak, Ura pedig maga szolgál. Mert Ő nem azért jött, hogy Neki szolgáljanak, hanem hogy Ő szolgáljon és életét adja váltságul sokakért. Hát ilyen Urunk van, nincs senki Hozzá fogható.

Az Úr kegyelmes, ismét ad lehetőséget a hazamenetelre, mindenkin magán múlik, elmegy-e Ezsdrással.  Isten hív, de miénk a döntés. Az is elgondolkodtató, hogy az első transzport után nem indultak újabbak. Valahogy beleszoktak abba a világba. Jól éltek, és ezt nem akarták feladni. Talán ma is ez az egyik probléma. Jól élünk, és ennek a világnak a kínálatát nem akarjuk elengedni. Mert amikor az Úr hív, akkor mindent el kell engedni. A tanítványok is mindent otthagytak, csak ők mentek Jézus után, az életüket pedig Rábízták. Ma talán a bizalomhiány tart vissza. Kevesen hiszik, hogy az Úr mindenre elég, és Ő jól tudja, mire van szükségünk.

Isten Ezsdrás által anyagi segítséget is küld az újjáépítők számára. Ő soha nem feledkezik meg azt övéiről, és még a pogány birodalmat is az építés támogatására ösztönzi. Isten megoldja népe anyagi gondjait. A nagy birodalom pénztárából, és az ott maradtak ajándékaival segíti őket. Isten előtt nincs akadály, minden az övé, és mindennel és mindenkivel rendelkezik országa ügyéért.

Ezsdrásról azt olvassuk jártas az igében, nagyon jól ismerte a Szentírást. Fel kell tenni a kérdést, jól ismerem a Bibliát? Jártas vagyok benne?  Megvannak azok a területek az életünkben, amelyekben nagyon járatosak vagyunk. Ismerjük a témát, a vele kapcsolatos szakkönyveket, tudunk róla beszélni, és ha a témában segítséget kérnek tőlünk, meg tudjuk azt adni. Ilyen járatosak vagyunk Isten igéjében is? Tudok segítséget nyújtani másoknak? Meg tudom mondani, hogy az adott témában mi az Úr válasza?

Azért küldik ki Ezsdrást, hogy nézze meg, hogy a hazatért nép Isten törvénye szerint él-e?  Az a feladata az irtástudó papnak, hogy az igéhez igazítsa az életüket. Nem elég a templom felépítése, az életüket is újra kell építeni, és ennek az építésnek a tervrajza az ige. Mihez igazodik az életem? Megáll az ige mérlegén?

A szárdiszi gyülekezet angyalának is írd meg (Jel 3,1-6). Neki is, ne hagyd ki őt sem. Mond el neki, amit üzenek, mert van számára is üzenetem. Talán oda nem akart János írni. Úgy gondolhatta, hogy reménytelen eset, hiszen egy halottal mit lehet kezdeni? János halottnak látta, mint ahogy lelkileg valóban azok is voltak. Maga az Úr is így látja őket, azonban, vannak még, akik még nem jutottak el a lelki halálig. Még élnek, de közel vannak a halálhoz. És az Úr azért küld üzenetet, mert még ad nekik esélyt, még látja bennük az életet. János azonban reménytelennek látja a gyülekezetet, de az Úr kezében vannak, mind a hét gyülekezet nála van, és így van hatalma felettük. Ő az Élet Fejedelem, a halódót is meg tudja eleveníteni. Aki ismeri az Urat, az tudja mindezt, az tisztában van azzal, hogy Ő tud életre kelteni.

Ébredj fel, mondja az Úr! Igen, fel kell ébredni, és ébresztgetni azokat, akik közel vannak a halálhoz. Az a feladat, hogy életre segítsük az embereket. És nemcsak a nem hívőket, hanem a hitben élőket is, mert itt egy gyülekezetről van szó. Megdöbbentő, hogy egy élő gyülekezet is eljuthat ide. Miért? Mert már nem az Úr a középpont. Nevük még élet, tehát látszat van, de más a valóság. És ezt a valóságot az Úr ismeri. A mi valóságunkat is ismeri az Úr. Bizony könnyen kerülhetünk mi is ilyen helyzetbe, élőnek mondják az egyházat, de valójában nem az. Mert nem az a lényeg, amit mutatunk, hanem az Élettel való kapcsolat. Csakis Jézus által válunk élővé, és a Vele való kapcsolat tart meg az életben. Ha leválunk Isten Lelkéről, az élettől szakadunk el. A hívőnek nem önmagában, hanem Krisztusban van élete. Élek többé nem én, hanem él bennem a Krisztus, írja Pál apostol.

Az éberségre hívja fel a figyelmet az ige. Ha nem vagy éber, lemaradsz az Úrral való találkozásról. Hogyan veszíthetjük el éberségünket? Úgy, hogy nem az Úr dolgaival, hanem a világ dolgaival foglalkozunk. A világ hírei érdekelnek. Arra figyelünk, amit a világ mond, és nem akarunk lemaradni róla. A világ híreiben naprakészek vagyunk. De az igében, az Úr akaratában is ez a naprakészség jellemez minket?

Az ige azt is elmondja, ruhánkat megőrizhetjük tisztán. És aki így tesz, aki vigyáz, és nem szennyezi be a ruháját bűnnel, hűtlenséggel az győztes lesz. Fel vagyunk szólítva a győzelemre, mert ez lehetséges. És itt önmagunk felett, a vágyaink, kívánságaink, régi emberünk felett kell győzni. Aki győz, azt fehér ruhába öltöztetik. Valahogy úgy, ahogyan a hazatérő tékozló fiút is, új, tiszta ruhába öltöztették. Vágyunk erre a fehér ruhára?

 

 

 

KIRÁLYI GYERMEK VAGYOK ÉN

 

1.  

Királyi gyermek vagyok én,

Van hófehér ruhám.

Megváltóm kegyelme enyém,

Nem hágy el soha már.

Jézussal járom utamat,

Megfogva a kezét,

Királyi gyermek vagyok én,

És ez nekem elég.

2.  

E földön vándor vagyok én,

Vár égi, szép hazám.

Jézussal uralkodom majd,

Van fényes koronám.

Jézussal járom utamat,

Megfogva a kezét,

Királyi gyermek vagyok én,

És ez nekem elég.

 

 

Isten áldásával.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése