2022. július 4., hétfő

Ragaszkodjunk mégis az Úrhoz!

 

A

z ellenség mindent megtett, hogy megakadályozza a templom építését (Ezsd 6,1-22). Nehezen tudják elviselni az élő Isten népét azon a helyen. Pedig azt a földet Istentől kapták, és az Ő háza állt Jeruzsálemben. Azért vitte haza őket az Úr, hogy Isten rendelője ismét működjön, és Őt, az Örökkévalót minél többen megismerjék. Az életünk értelme az Ő megismerése. És az a néhány évtized, amit itt töltünk, arra adatik, hogy Isten megismerésének rendeljük alá. Sátán megtévesztése, ami ma folyik. Mindenre figyelünk, csak Isten akaratára nem. Nem igazán keressük Őt, és úgy telik le az élet, hogy nem ismerjük, nincs Vele élő kapcsolatunk. Ha nem törekszünk Isten megismerésére, ha nem jutunk el a keresztig és nem látjuk meg, mit tett értünk, és így nem hódolunk meg Előtte, értelmetlen az életünk. Ez nagyon megdöbbentő, és jó lenne elgondolkodnunk rajta. Sátán nagyon megtéveszt, amikor elhiteti, hogy az életünk értelmét az anyagi javak és a minél jobb élet hajkurászása jelenti. Úgy gondoljuk akkor élünk igazán, ha állandóan hajtunk, szerzünk, szórakozunk.  Azonban ha földi éveink ideje alatt nem találkozunk az Úrral, nem éljük át az Ő kegyelmét, igazából nem éltünk értelmes életet. Ennyit az állat is megtesz.  Hajt, eszik, pihen, majd elpusztul. Urunk könyörüljön rajtunk, hogy ebből a halálos álomból felébredjünk, és ne engedjük, hogy a világ dolgai elkápráztassanak. Mert amit ez a világ nyújt, minden elmúlik, mindent itt hagyunk. Egyedül az marad meg, ami hitből épült. Hitből épült Isten temploma, és ezért az akadályok ellenére elkészülhetett.

Mivel az Úrtól indult ez a projekt, nem lehetett megakadályozni. Kishitűség miatt lehetett hátráltatni, de megakadályozni nem. Isten jól látja, hogy nekünk szükségünk van az Ő rendelőjére, mert lelkileg betegek vagyunk. Mivel eltávolodtunk Tőle, és hiányzik az életünkből, nem tudunk rendbe jönni, csak ott, ahol Ő is jelen van. Csakis igéje tud minket rendbe hozni. Egyedül a kereszt, ami meggyógyít testben és lélekben. Mert a kereszten értünk hullt a vér, és ez a vér tisztít meg minden bűntől.

A nehezebb periódusokban az Úr prófétákat küldött, és ők Isten szavának a hirdetésével támogatták őket. Az igében van a folytatáshoz szükséges erő. Amikor elakadunk keressük az igét, vegyük kézbe olvassuk, hallgassuk. Ahogy az építőket is az ige segítette át a holtponton úgy minket is átsegít. A fogságból hazatértek számára az istentisztelet örömünnep volt. Aki megszabadul a bűn rabságából, örömünnep az istentisztelet, az szívből vágyakozik utána.

Egymásután érkeznek a levelek (Jel 2,1-17). Mindennap új üzenet. Felbontottuk őket és el is olvastuk? Sőt többször is elolvassuk egy nap?  Nagyon fontos üzenetek ezek, a Király, az ég és a föld Ura, Megváltó Urunk küldi őket. Azért küldi, hogy így kapcsolatban legyen velünk és tovább segítsen a nehéz pillanatokban. Az Úr ismer minket, tudja, hogy könnyen feladnánk. Azzal is tisztában van, hogy olyan könnyen belemerülünk a világba, és megfeledkezünk Róla. Elhisszük, hogy amit a világ kínál, mindennél fontosabb. De ez nem így van. Amikor a világ termékei fontossá válnak, már nem Istent dicsőítjük, hanem az embert. Hiszen akaratlanul is az ember tudásán álmélkodunk el, és örülünk mindannak, amit tudunk és elérünk. Közben pedig már elmarad a hála.

Az efézusi gyülekezet is elhagyta már első szeretetét. Mit is jelent ez? Eszembe jutott, hogy amikor hitre jutottak elégették a város piacterén mindazokat a dolgokat, amik a pogánysághoz, okkultizmushoz kötötték őket. Jézusért anyagi kárt szenvedtek el, de ennek révén öröm volt a szívükben Most már nem dobják ki azt, ami a világhoz kötődik, hanem újra érték, már ezek töltik be gondolataikat, töltik ki idejüket, és ebből meg kell térniük. Vissza kell fordulni az Atyához, Mi tölti ki az időmet, mire szentelem erőmet? Ég még a szívemben az első szeretet tüze?

A szmirnai gyülekezet pedig mindhalálig való hűségre kap felszólítást. Tartsanak ki végig, ne adják fel, ne akarják maguk menteni az életüket. Hűség mindhalálig, ez a kifejezés kikopott világunkból. Nincs már hűség, hanem hűtlenség. Ez abból fakad, hogy hűtlenek lettünk az Úr Jézushoz, már nem Őt követjük, nem az Ő hangja vezet, hanem ez a világ lett a mérvadó. Ahogy a környezet éli az életét, úgy teszünk mi. Az Úr azonban azt kéri, legyünk végig hűségesek, mert jutalmat, ajándékot, csak a hűséges élet kap. A Hozzá hűséges, el nem múló életet kap. Az örök élet koszorúját kaphatjuk meg, és ezt senki nem adhatja meg számunkra, az Úron kívül.

A pergamoni gyülekezet tagjai akkor sem tagadták meg, hogy hisznek Jézusban, az Isten Fiában, amikor lelki terrort alkalmaztak velük szemben. Megölték Antipászt, és így akarták nyomás alá helyezni őket. Azonban ők Krisztusra, feltámadott Urukra néztek, és vállalták Őt. Megvallották, hogy Őbenne hisznek. Mégis ragaszkodsz hozzá, ez csodálatos, a rossz körülmények, a nyomás ellenére is ragaszkodnak Hozzá. Miért? Mert Ő az élet.  Ragaszkodó hitem van? A próbák ellenére is Hozzá ragaszkodom, vagyis mindenben Neki engedelmeskedem? Mert itt a mindennapi élet dolgairól van szó, kire hallgatok, milyen szokást követek? És ezek az Úr tanítását követték.

De voltak, akik a hamis tanításra figyeltek, és ettől is meg kell szabadulniuk. A világ a maga életvitelét akarja Isten gyermekeire erőltetni. Gyakran úgy teszi, hogy még kívánatosnak is tűnik. Mert a bűn először mindig kívánatosnak tűnik. Ma is úgy megy, ahogyan Bálák király idejében ment. Laza erkölcsű alkalmakat szervezett, és oda meghívta a gyülekezet tagjait. Voltak, akik úgy gondolták, ha a város vezetése meghív, az megtiszteltetés, azt nem lehet elutasítani. Csakhogy ezek az alkalmak nem az Úrról szólnak, akkor sem, ha vallásos köntösbe vannak csomagolva. Ahol a szórakozás, az ivászat, a trágár beszéd, jelen van, az nem Istenről szól. Isten népe nem azért van a világban, hogy annak szokásait átvegye, hanem azért, hogy egy másfajta életről, és az Élet Fejedelméről tegyen bizonyságot.

 

 

Jöjj, királyom, Jézusom!

 

1. Jöjj, királyom, Jézusom! Szívem, íme, megnyitom. A gonosztól óvj te meg, Meg ne

rontson engemet.

2. Véreddel, mely el-kifolyt, Mosd le rólam, ami folt; Élet útját megmutasd, Én meg nem

találom azt.

3. Gyógyítsd meg sok nyavalyám, Enyhíts szívem bánatán; Kétség, gond ha gyötrenek,

Biztasd nádszál hitemet.

4. Van hatalmad rá, tudom, Míveld, édes Jézusom: Hit, remény és szeretet Töltse be a

szívemet.

5. A keresztet te adod, Adj hozzá alázatot: Hordjam olyan csendesen, Mint egykor te,

Mesterem.

6. Majd ha véget ér a harc S megpihentetni akarsz: megragadom jobbodat, S mennyor-

szágod béfogad.

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése