2022. augusztus 2., kedd

Dicsérjétek Istent!

 

A

z ismeretlenségből hozta elő és tette a perzsa birodalom királynéjává Isten Esztert (Eszt 4,1-17). Miért? Népe megmentése érdekében. Isten az egyszerű a hétköznapi életben mozgó embert is felhasználhat nagy dolgokra, mások megmentésére. Mert a hívő élet a mentésről szól. Azért kapjuk Isten kegyelmét, hogy mentsünk másokat, segítsünk nekik a szabadító Úr Jézushoz eljutni. Eszter nem azért lett királyné, mert Isten így akar egy a többi kortársánál jobb életet biztosítani a számára. Nem árvaságát kívánta így kompenzálni. Nem, konkrét terve volt az életével. Ahogyan a miénkkel is van. Ezért figyeljünk mindig az igére, igyekezzünk megérteni Isten tervét.

A gonosz terv Mordokajt bűnbánatra indította. Megszaggatta ruháit, zsákruhába és hamuba ült. Fájt neki, amit a népe ellen terveztek, és mindezt Isten elé vitte. Mi hogyan reagálunk a gonosz munkájára, váratlan rossz hírre?  Mi is azonnal az Urat keressük?  Mordokaj és a zsidók Istennek mondták el fájdalmukat, és Tőle kértek segítséget. Azért cselekedtek így, mert hitték, hogy Isten az övéit nem hagyja magára. Isten hűséges, és ha népe hűtlenné válna is, Ő hű marad.

Eszter, amikor hall Mordokaj és a zsidók zsákruhába öltözéséről, nem érti a dolgokat.  A palota oltalmában, biztonságban érzi magát és el van szigetelve a kinti eseményektől. Ne zárkózzunk be magunkba, vagy a jólétbe, kísérjük figyelemmel, ami körülöttünk történik, hogy ne lepődjünk meg, amikor hirtelen minden megváltozik. Az egyik percben még barát a világ, a másikban Isten népe életére tör. Azonban aki figyel az igére, az tudja, hogy a világ soha nem lesz Isten népének a barátja. Mindig számítani kell támadásra.

Mordokaj tájékoztatja Esztert a történésekről, aki először megrémül, kifogásokat keres, úgy látja veszélyes akció ez. Csak az mehet be a királyhoz, akit ő hív, és Esztert már harminc napja nem hívta.  Rá kell döbbenni, hogy eljön a nemet mondás ideje, amikor mást kell tenni, mint amit a világ elrendel. Nem lehet mindig és mindenben a világnak, a világi vezetésnek engedni. Mindig az Istennek való engedelmesség az első. Mordokaj rámutat, ha Eszter nem vállalja a feladatot, Isten majd más úton menti meg a zsidókat, mert Ő előtte nincs akadály. Azt is elmondja ez a hívő ember, hogy Eszter nem tudja a maga életét megmenteni. Ha nem vállalja népét, hitét akkor sem fog megmenekülni. Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti azt. Csak az Úr menthet és tarthat meg.

Mordokaj közli Eszterrel, gondolja végig, nem pont a mostani helyzet miatt jutott-e a királynői méltóságra? Nagy volt a veszélye, Eszter elhiszi, ő szebb és különb a többi fiatal nőnél. Most végig kell gondolni, nem ez, és nem is az ő jobb élete volt a szempont, hanem az, hogy eszközzé váljon népe megmentésében. Végig kell gondolni, miért is vagyok ott, ahol vagyok? Valóban csak a jobb fizetésért, kényelmesebb életért?  Isten megmutatja, mit akar általunk elvégezni.

Babilon, a Tőle elszakadt, és az evangéliumra nem reagáló világ megítéltetett (Jel 19,1-10). A gazdagság, a szuper lehetőségek sem mentették meg. Sőt mindezek egyre mélyebbre taszították Babilont a bűnbe, és mivel Isten mentő szeretetét nem fogadták el, megtörtént az ítélet. Isten mindig ad időt a megtérésre, az újrakezdésre, de egyszer letelik a kegyelem ideje. Most van lehetőségünk arra, hogy visszaforduljunk Hozzá és elkezdjünk az Úr tanítványaként élni.

Babilon pusztulása jelzi, Istené a hatalom, akkor is, ha a földön úgy tűnt, mintha az Isten ellenes világ akarata szerint történne minden. Isten egy darabig engedi, hogy az ember a bűn útján járjon. Azért teszi, mert szeretné, ha rádöbbennénk a bűn valódi munkájára, és Hozzá fordulnánk segítségért. Meg kell látnunk, ennek a világnak az életmódja eltávolít Istentől, és aki ezen az úton marad, az elveszik.  Babilon, a világgal összefonódott egyház nem a jó út. A gonosz mindent megtesz, hogy a maga uralma alá vonja Isten népét. Azonban ha élő kapcsolatban maradunk Urunkkal, és igéje lesz a lámpásunk, el tudjuk a világ befolyását, uralmát hárítani.

A mennyben szól a halleluja, Isten világában nagy az öröm, mert eljött a gonosz kiiktatásának ideje. Isten csodálatos világot teremtett, Ő nem ezt akarta ami most van. Nem Ő építette a világba a gonoszságot, a pusztítást, hanem mindez az ember rossz döntésének a következménye. Az ember elutasította az Istentől való függőséget, szabad akart lenni, és lett a bűn rabszolgája. Azonban az Úr kínálja a szabadulás lehetőségét. Azért jött el az Úr Jézus, hogy megszabadítson a bűn és a sátán uralma alól. Élhetünk a lehetőséggel, Hozzá menekülhetünk. Azonban azt látjuk az emberiség többsége inkább Babilon pusztulását fájlalja, mintsem a bűnei miatt sírna. Annyira megrendítő, hogy nem Isten után vágyakozik az ember. A világ így megvakít, nem vesszük észre, nem  Babilon összeomlása, a kereskedelem megszűnése, a gazdasági válság a legnagyobb probléma, hanem a bűn. Ha ezt meglátnánk, és az Urat hívnánk segítségül, megtapasztalnánk az Ő gondoskodását. Isten országa biztosítja Isten gyermekeinek mindazt, amire szükségük van.  Isten a szárazság fölött is Úr.  Ha őszinte bűnbánattal keressük Őt, minden megváltozhat.

Vegyük komolyan a mennyei hang felszólítását, dicsérjétek Istenünket mindnyájan! Kezdjük el Őt dicsőíteni, a keresztért, a kegyelemért, az új élet lehetőségéért. A legnehezebb időkben is Isten kegyelme, a Neki való engedelmes élet a megoldás.

 

 

 

Zengd Jézus nevét, zengd, világ

 

1. Zengd Jézus nevét, zengd, világ, őt, angyalok, áldjátok! Felékesítve homlokát, Király-

lyá Jézust, Jézust koronázzátok!

2. Ti vértanúi Istennek, Kik mennyben szolgáljátok A Bárányt, ki megöletett: Királlyá Jé -

zust, Jézust koronázzátok!

3. Ti választottak, szent hívek, Mind akit ő megváltott, Szent irgalmát dicsérjétek: Király-

lyá Jézust, Jézust koronázzátok!

4. Ti bűnösök, mert ő hordott Tiértetek kínt s átkot, És szent vérével áldozott: Királlyá

Jézust, Jézust koronázzátok!

5. Ti népek, törzsek, kik bárhol Az ő szavát halljátok: Nagy jóvoltáért hálából Királlyá Jé-

zust, Jézust koronázzátok!

6. Mily boldogság lesz majd, ha fenn A Jézus előtt állok És mindörökké zenghetem: Ki-

rállyá Jézust, Jézust koronázzátok!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése