2022. augusztus 25., csütörtök

Ingyen

 

I

sten Abrám keze által megszabadította Lótot a szolgaságból (1Móz 15,1-21). Mindent visszakapott, és újrakezdhette az életet. Abrám nem fogad el semmit Sodoma királyától, ügyel, hogy ne mondhassa senki, emberek által lett gazdaggá. Abrám élete Istenről szól, Őreá mutat, Róla tesz bizonyságot. Abrám nagyon ügyel, hogy semmivel se homályosítsa el Isten hatalmát. Mindennek Istenről kell vallani, azt kell üzenni, hogy Ábrahám élete mögött nem az emberi lehetőségek, ügyeskedések állnak, hanem az Úr. Bizonyságtétel is volt ez, amely rámutatott, akár Lótnak is, érdemes Istenre bízni magunkat az anyagiakat illetően is. Ha Lót nem veszi a maga kezébe megélhetése dolgait, hanem vár Istenre, ez a kaland kimaradhatott volna az életéből. Sok feszültség és nehéz pillanat kimaradhatna a mindennapjainkból, ha hittel rábíznánk magunkat Istenre. Ez a hit ezt jelenti, nemcsak mondjuk, énekeljük, hogy Rád bízom a nehéz napokat is, hanem valóban úgy is tennénk.

Amikor lemond a zsákmányról, talán megszólal benne egy hang, vagy mellette valaki, jó ötlet volt ez? Mi lesz így velünk? Hogyan élünk meg? Mert sátán azonnal megtalálja hogyan is férkőzzön be a szívünkbe.  Elbizonytalanít, kétséget ébreszt, és ezt a megélhetésen, a mindennapi anyagi dolgokon keresztül tudja a legjobban elvégezni. Azonban az Úr megszólítja Őt. Mi az ellenszer? Isten szava, az ige. Azonnal vedd kézbe a Bibliát, és nézd meg, mit mond Isten. Ne a sugdosóra hallgass, hanem olvasd azt, amit Isten mond. Ha így teszel, megerősödsz hitedben. Mit is mond az Úr? Ne félj! Mennyire tudja az Úr, hogy most erre van szükség. Belelát Abrám szívébe, és a miénkbe is. Azt üzeni, nem kell félni, bármit láss magad körül, és bármi fenyegessen is.  Az Úr a pajzs, Aki mögé be lehet húzódni. Ő ad igazi védelmet.

Jutalmat is ígér, ne azt nézd, amit elengedtél, hanem arra figyelj, amit Isten fog adni.  Nála kész a jutalom, és ez több minden emberi jutalmazásnál. Ki kap jutalmat, aki hűséges az Úrhoz, és aki a világ jutalmát, kitüntetését elutasítja. A farizeusok azt várták, hogy emberek dicsérjék és ismerjék el őket, megkapták jutalmukat. Mindenki olyan jutalmat kap, amire vágyakozik. Mit vársz, emberi dicséretet, vagy Isten jutalmazását?

Abrámban kételyek merülnek fel, mert emberi módon tud gondolkodni. Mit adhatna neki Isten, amikor nincs gyermeke? És Isten megerősíti, nem a szolga fog örökölni, hanem az ő gyermeke. Abrám hitt az Úrnak. Te hiszel az Úrnak? Hiszed, amit mond és engedelmeskedsz Neki?

Isten szövetséget köt Abrámmal, előtte kijelenti, hogy Ő az elhívó, Ő az Aki kihozta régi életéből. Abrám új élete is szabadítással kezdődik. Isten munkája az új élet alapja. Úgy hangzik ez, mint a tízparancsolat első igéje. Ott is a szabadítás adja a tíz ige alapját. Mindig arra kell visszagondolni, hogy Isten szabadító, és Ő hozott ki a bűn szolgaságából. A szövetség feltételeit teljesen magára vállalja az Úr. Abrámnak nem kell keresztül mennie a kettévágott állatok között, mert képtelen az ember hűségesnek maradni. A kereszten láthatjuk meg igazán, mennyire magára vállalt Isten mindent a megmentésünkért.  Ő halt meg Krisztusban, hogy nekünk életünk lehessen. Ez egy egyoldalú szövetség. Isten kegyelmének köszönhető, ennek a mindent magára vállalásnak, hogy még van Izráel, és van emberiség. Volt már kemence, és minden, de Krisztus a világító fáklya, és aki ráfigyel, az nem téved el. Annak mindig lesz reménye és segítsége.

Pál az őt támadóknak leszögezi, látta az Urat (1Kor 9,1-18). Találkozott Vele, és ezért apostol. Ezért kezdte el hirdetni az evangéliumot, mert ez a találkozás meghatározta az életét. Nem teheti, hogy ne mondja el, amiben bizonyosságra jutott. Most már tudja, hogy eljött a Messiás, és az nem más, mint a názáreti Jézus. Elmondja, hogy belső kényszer hajtja, nem is tudná nem hirdetni az evangéliumot. Nem, mert ott van benne, hogy tovább kell adni. Azért ismerhette meg Isten kegyelmét, és a Megváltót, hogy ezt elmondja másoknak. Rátalált az élet forrására, és ezt nem lehet eltitkolni. Hajt ez a belső kényszer?  Milyen kényszer hajt? Szenvedélyeim kényszere? Muszáj hajtani, rohanni a munka és a pénz után? Kényszerít a vásárlás, a szórakozás? Pált az evangélium szolgálata, Krisztus szeretete hajtja.

Elmondja, Isten gondoskodik szolgálattevőiről. Ahogyan az ökrökre gondja van az Úrnak, úgy az Ő szolgáira is. Pál tudja ezt, ezért reménység alatt végzi szolgálatát. Azonban nem él vissza jogaival. Elsőként azt tartja szem előtt, hogy az evangéliumot ingyenessé tegye.  Az evangélium ingyenes. Isten ingyen kínálja nekünk az életet, és az Ő országának minden gazdagságát. Nem azért, mert ezek értéktelenek, hanem azért, mert az Úr Jézus kifizette az árat a kereszten. Mi nem tudnánk megfizetni, de az Ő élete elég. Az is benne van, így válik mindenki számára elérhetővé a kegyelem. Mit tudott volna fizetni Bartimeus, a harmincnyolc éve béna ember? Semmit. Ha fizetni kell a gyógyulásért, betegek maradnak. Azonban Jézus kereszthalála elég, Ő kifizette az új szem és az új élet árát. Ő lehetővé tette minden bűnös számára a szívcserét, az új életet. Az evangélium hirdetése nem üzlet. Szabaddá kell tenni a hozzávezető utat.

 

 

AMIT SZÍVÜNK ESDVE KÉR

 

1.  

Amit szívünk esdve kér,

Földi kincsnél többet ér.

Mind mulandó és üres,

Amit a világ keres.

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

 

2.  

Ne a test legyen urunk,

Kit követni indulunk,

Lelked szóljon csak velünk,

Mert mi Őrá figyelünk.

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

 

3.  

Tartsd kezedbe’, hű Urunk,

Amit mondunk, gondolunk;

S míg szemünk csak Rád tekint,

Hűn igazgasd tetteink!

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

 

 

 

 

 

4.  

Lelkedet reánk kitöltsd,

Érjen így a jó gyümölcs;

Lássa mindaz, aki él,

Életünk, hogy mit beszél.

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

5.  

Ó, mi áldás, kegyelem

Benned élni szüntelen,

Eszközöd gyanánt, Uram,

Függni Tőled untalan!

Lásd, Uram, mi Lelkedet

Kérjük, Aki hűn vezet,

Föl ne tartsa semmi gát,

Hadd jelentse meg magát,

És szívünk töltse be

Mindörökre szent heve!

 

 Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése