2022. augusztus 31., szerda

Nevetés

 

M

eglátogatta Isten Sárát, és ez pozitív felhangot jelent (1Móz 21,1-34). Isten látogatása pozitív, azért jön, hogy beteljesítse ígéretét. Itt a látogatás azt jelenti, eljött az ígéretének beteljesedése. Sárát megáldotta az Úr. Valósággá válik, amit Isten korábban kijelentett, hogy Neki semmi sem lehetetlen. Öreg koruk ellenére születik meg Izsák. Akkor történik ez, amikor már nem hitte senki, hogy ez valósággá válhat. Isten akkor szerez nevetést és örömöt, amikor nem gondoljuk. Isten előtt nincs akadály, az életkor, a biológiai folyamatok sem azok. Ő valóban Mindenható. Boruljunk le Előtte és imádjuk! Ha ezt látjuk, nem esünk kétségbe.

Azt is olvassuk, abban az időben született Izsák, amelyet Isten kijelentett Ábrahámnak. Az Isten szerinti időben teljesednek be az ígéretek. Ezt is tudnunk kell, mert ha nem, kimerülünk és feladjuk. Az Isten szerinti időt ki kell várni, mindezt úgy tehetjük, hogy szem előtt tartjuk, Isten nem siet, de nem is késik. Ő nem marad le soha. Azonban ezt mindig fel kell elevenítenünk. Sátán el akar csüggeszteni, ezért azt súgja, nem lesz abból semmi. Jó, ha vissza tudunk felelni azzal, hogy az Istentől elkészített időben meg fog valósulni. Ezért nem félek, és nem is csüggedek. Hittel várok az Úrra, mert aki így vár Rá, az nem csalódik.

Micsoda öröm, amikor átélik, hogy Isten szava beteljesedik és megszületik az ígéret fia. A búslakodás nevetéssé változik. És így van ez, amikor valaki új életre születik. Az Isten országa szempontjából reménytelennek tűnő személyt a Pásztor megkeresi és hazaviszi, akkor nagy öröm lesz a mennyben. Isten országában mindig öröm a születés, amikor valaki ígéret, vagyis a Lélek szerint születik. Mert nem elég egyszer megszületni, hanem felülről is meg kell születnünk, mert Isten országába csak így juthatunk be.

Azonban az örömbe, üröm is vegyül.  A korábbi rossz döntés, az emberi megoldás választása visszaköszön. Itt van a következménye. Hágár és Izmael fölényben érzi magát. Úgy gondolják Izmáelnek előnye van, idősebb és ő az elsőszülött. Hágár elfelejti, hogy a fia nem ígéretből, hanem testből, emberi elképzelésből, és vágyból született. Azonban Isten számára a hitből született az ígéret fia, az áldás örököse.

Ábrahámnak kedves Izmael, mert ős is a fia, és eddig benne látta az ígéret teljesedését. Ő már meg volt elégedve így is. Meg kell tanulnia elengedni Izmaelt, rábízni Istenre.

Amikor ez megtörténik, Hágár is átéli, Isten gondoskodik róluk. Előtte azonban kétségei, és félelmei vannak. Megfeledkezett a születés előtti ígéretről. Olyan könnyen elfeledjük, amit Isten mondott. Bele lehet kapaszkodni. Hágár mondhatta volna, ha elfogyott is a víz, Izmael nem fog szomjan halni, mert Isten azt mondta, nagy nép lesz belőle. És amit Isten mond, az megvalósul. Ne engedjünk helyet a reménytelenségnek. Ne adjuk fel nehéz élethelyzetben sem, hanem ragaszkodjunk Isten szavához. Aki ismeri az Urat, nem veszíti el reményét, tisztában van azzal, hogy Ő megcselekszik, amit ígért. Mindez Ábrahám életében is láthatóvá válik. Meglátják, hogy Isten Ábrahámmal van. Élete az Örökkévalóról beszél. Kiről beszél az életem? Látható az Úr Jézus a mindennapjaimban?

Pál apostol tud nem dicsérni is, vagyis dorgálni, azért, mert látja, hogy van, ami félrecsúszott a gyülekezetben (1Kor 11,17-34). Ami ott folyik, az istentiszteleten az nem az Úrra mutat. Vajon nálunk minden rendben van? Minket dicsérne az apostol? Mi a probléma? Összekeverték a dolgokat, talán a régi kultuszukból hozták a mintát. Azt gondolták, hogy az az úrvacsora, ha a gyülekezetben vacsoráznak. És ezt is úgy tették, hogy mindenki magának hozott otthonról, és azt ette. Közben voltak olyanok, akik nem tudtak magukkal hozni semmit, ők csak nézték. És ezt a magatartást Pál nem dicséri meg. Rámutat, vacsorázni otthon kell. Az Úrvacsora nem elválaszt, hanem összeköt, Krisztus áldozata által. Az Úrvacsora nem közös étkezés, hanem az Úr haláláról való megemlékezés. A kenyér és a pohár jelzi, mit tett értünk az Úr. Megláthatjuk, kegyelemből van üdvösségünk. Az Úr Jézus senkit nem zár ki a Vele való közösségből, és nem is szégyenít meg. Az úrvacsorai közösség arról beszél, senkinek nincs érdeme, senki nem tud letenni semmit. Mind koldusok vagyunk, és kegyelemre szorulunk.

Ezek után elmondja az apostol miről is szól az úrvacsorai közösség. Maga az Úr Jézus szerezte, és ebből nem zárt ki senkit. Még Júdás is részt vehetett benne, mert ez a közösség lehetőség a bűnbánatra, a megtérésre, az új kezdésre. Az Úr eljövetelére is figyelünk, mert Isten gyermekei Őt váró közösség.

Nem mindegy hogyan állunk az úrasztala elé, milyen szívvel részesülünk a szentjegyekből. Lehet méltatlanul is enni, ezért kell megvizsgálni magunkat. Úrvacsorázni nem kötelező program, akkor menjek, ha átélem, miről van szó.  Megbecsülni azt jelenti, átérzem és megvallom, hogy Isten kegyelmére van szükségem. Isten nevel, formál, mert nem akarja, hogy elvesszünk. Azért keményebb az ige, mert még lehet változtatni. Ami nem jó az életünkben azt az Úr kegyelméből megváltoztathatjuk.

 

 

Ím béjöttünk nagy örömben

 

1. Ím béjöttünk nagy örömben, Felséges Isten, A te Szentidnek gyülekezetébe, A te

templomodba, Felséges Atya Isten.

2. Itt megállunk te előtted, Felséges Isten! És igaz hitből áldozunk előtted, Vallást te-

szünk rólad, Felséges Atya Isten!

3. Úgy kívánkozik mi lelkünk Te szent igédhez. Mint a szomjúhozó szarvas a vízhez, A

hideg kútfőhöz, Felséges Atya Isten!

4. Örvendezünk mi szívünkben, Felséges Isten! Mert bejutottunk immár te elődbe, A te

templomodba, Felséges Atya Isten!

5. Csak ez nékünk vígasságunk, Felséges Isten! Hogy lakozik a te neved közöttünk, Di-

csértetel tőlünk, Felséges Atya Isten!

6. Tartsd meg azért békességben, Felséges Isten, E kicsiny seregecskét igaz hitben, Te

tiszteletedben, Felséges Atya Isten!

7. Prédikáltasd szent igédet, Felséges Isten! Ne hagyd szomjúhozni a mi lelkünket, Áldd

meg életünket, Felséges Atya Isten!

8. Zengedeznek mi ajakink, Felséges Isten! Örvendetes szókban, dicséretekben, Ékes

énekekben, Felséges Atya Isten!

9. Áldott vagy te magas mennyben, Felséges Isten! Kit illet dicséret a szent templom -

ban, Anyaszentegyházban, Felséges Atya Isten!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése