2012. február 9., csütörtök

Az egyedüli megoldás


A
 Sinai-hegy lábánál tartózkodó zsidó nép és Isten között élő kapcsolat van (2Móz 19,10-25). Folyamatosan áramlik az információ az Úr, Mózes és a nép között. Ez számunkra is példa a harmonikus élet és a lelki egészség példája. Ahol így cirkulál az üzenet az Úr és az ember közt egészséges életről lehet beszélni. Azonban ha valamiért nem jut el hozzánk Isten szava, vagy a mi imádságunk ütközik akadályba meg kell vizsgálni, mi az, ami elzárja az utat. Jézus Krisztus azért jött el a világba, hogy mindazt, ami Isten és közénk áll, lerombolja, így szabaddá váljon az út.
Isten találkozik népével, kijelenti magát számukra, azonban erre a találkozásra fel kell készülni. Nem lehet akárhogy Isten elé állni. Meg kell szentelniük magukat, ez pedig megtisztulás által megy végbe. Számunkra a megtisztulás a bűnbánat. Ez által tisztul meg lényünk a bűn minden foltjától. Bűnös szívvel nem lehet az Úr elé állni. A bűnbánat fejezi ki, hogy látom, milyen vagyok, és meg akarok tisztulni, meg akarok változni. Keresztelő János is azt kérte az őt felkeresőktől, hogy bánják meg bűneiket. Mindennap szükségünk van az alázatos Úr elé állásra, és ki kell mondani, Atyám vétkeztem az ég ellen és Te ellened.
Isten megmondja a népnek, hogy legyenek készen harmadnapra, mert akkor akar találkozni velük. Számunkra a találkozás ideje az istentiszteletek alkalma, készülünk-e rájuk. Úgy megyünk-e oda, hogy a szent Istennel találkozunk, ezért nem mehetek akárhogy. Akkor jövök méltón, ha mindig kész vagyok őszinte szívvel, önmagamat vállalva jönni. Akkor jövök méltón, ha a szívem olyan, mint a száraz szivacs, amelyik csak úgy szívja magába a vizet. Adja Urunk, hogy ilyen vízre szomjazó szívvel keressük Őt fel ma is.
A hegyre, Isten szent jelenlétébe csak Mózes mehetett fel. Milyen jó, hogy már mindnyájan megközelíthetjük Urunkat, Jézust, mert Isten transzformálta Őbenne lénye megemésztő szentségét, és így már veszély nélkül megközelíthetjük. Isten ereje most már nem elpusztít, hanem Jézus Krisztusban gyógyít, helyreállít és megtisztít minden bűntől.
Jézus a tanítványok felkészítése után maga is tanít és prédikál, mert szükségünk van az Igében való mélyebb jártasságra, hiszen általa ismerhetjük meg az Atyát, és a számunkra készített tervét (Mt 11,1-6). Nem elég csak néha hallgatni az Igét, hanem rendszeresen kell azt kutatni, mert így tárul fel előttünk Isten üdvterve, így jutunk egyre mélyebbre az igazságban.
Keresztelő János börtönben van és kétségek gyötrik Jézus személyével kapcsolatban. Ő mást várt a Messiástól, szabadítást a börtönből, de nem történik semmi. Hányszor mi is csalódunk, ha nem az történik, mit mi szeretnénk.  Azonban János kétségeivel is odamegy Jézushoz, és ez pozitívum. Oda lehet menni kétségekkel és csalódásokkal is, hisz csak Ő tudja helyreigazítani lényünket és választ adni kérdéseinkre.
Ott van benne a kérdés, Jézus a megoldás, vagy más? Jézus nem bizonygatja, hogy Ő az, hanem cselekszik, és tetteit állítja János elé, azon keresztül kell felismernie, hogy valóban Jézus a Krisztus. Valóban Jézust adta megoldásul Isten a számunkra. Ma sem tesz mást az Úr mintsem a kételkedéseinkre tettekkel válaszol. Azt mondja nyisd ki a szemed és a füled, és lásd meg, halld meg a sok bizonyságtételt, amelyben arról vallanak életek, miként szabadítottam meg őket szenvedélyükből, töröltem el vétkeiket és nyerték el békességemet, és általa kezdtek egy új életet. Ma is a tetteim beszélnek, szól az Úr, de nekünk kell azokat meglátni és általuk a magunk számára is segítségül hívni.

Jöjj szent közelébe

„Jöjj szent közelébe, Jézusod ölébe, búslakodó megtört szív! Élted csupa bánat, lelked is oly fáradt: Jézus nyugalomra hív! Jöjj ha szégyen ér is, mért habozol mégis. jól ismer Ő, megtört szív! Higgy ígéretébe, Szent üzenetébe: Jézus nyugalomra hív. Csendesség, békesség, üdvösség vár, tekints csak Jézusra fel! Csendesség, békesség, üdvösség vár, ha egyszer övé leszel”. 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése