2012. február 10., péntek

Iránytű


A
 nép a hegy körül áll, az Úr pedig megjelent számukra. Átélték a szentségessel való találkozást. Azért adatik számunkra is a csendesség lehetősége, hogy átéljük az Úrral való megrendítő találkozást. Mert amikor Ő megjelenik, amikor tudatosul bennünk, hogy Vele állunk szembe, abba belerendül az életünk. Ebből a belerendülésből új élet és új távlat keletkezik.
Isten szól a néphez, elmondja számukra Igéit, amelyek ettől kezdve életük középpontját képezik. A tíz Ige lesz számukra az Istentől való iránytű, aminek a segítségével tájékozódhatnak a világban. A legfontosabb, amire biztos pontként tekinthetnek, hogy ők Isten tulajdona. Nincsenek egyedül, mert az Úr velük van. Az Ő szabadító munkájának köszönhetik létüket. Isten nélkül a szolgaság házában vagyunk. A világ becsap, amikor szabadságot ígér, az igazi szabadság az Úr szolgálatában található.
Isten hangsúlyozza, hogy az élet útján járva sok minden úgy áll majd elénk, hogy isteni tiszteletet vár. Az Úr népének azonban tudni kell, hogy egyedül Jahve az Úr, megtapasztalták szabadítását. Isten gyermekei mindig a szabadítás talaján állnak, belőle merítenek erőt, és a Szabadítóra tekintve utasítanak el mindent, ami Isten helyére akar állni.
Nagy a kísértés, hogy Isten helyett az ajándékait akarjuk imádni, azonban az Úr határozottan kijelenti, hogy ne tegyük, mert eltévedünk. Azért kapjuk az iránytűt, és az útmutatót, hogy általa el tudjunk utasítani minden csábítást. Az Igére támaszkodva határozottan mondhatjuk, csak egy Isten van, a Teremtő, Aki az én életemet is megmentette.
Fontos a nyugalomnapjának a megtartása, mert ez biztosítja lelkünk rendszeres gondozását. Akkor látunk tisztán és világosan, ha meg állunk az Úr előtt. Ő csodálatos ritmust szab számunkra, hat napot ad arra, hogy minden munkánkat elvégezzük, és egyet arra, hogy Vele legyünk. A hetedik nap biztosítja a feltöltekezést a hat nap feladatainak elvégzésére. 
Ezek az Igék segítenek számunkra abban, hogy igazán emberek legyünk. Ha komolyan vesszük őket, és az Úr Lelkére hagyatkozva éljük, akkor kevesebb nyomorúsággal kell szembenézni. Hiszen ezek a szavak rámutatnak, hogy a másik ember élete, tulajdona érték, amit nekünk is őrizni kell. Ma gyakran nem tekintjük értéknek, ezért pusztítjuk egymást, vagy vesszük el a másik tulajdonát. Isten gyermekei felelősek egymásért.  Ha az Úr van életünk középpontjában, tiszteljük, és védjük az életet. 
Ezek az Igék abban is segítenek, hogy világosan lássuk mi a bűn, mi az ami tönkretesz, és mi az Isten akarata. A mai világ Istennek ezeket a kijelentéseit már félre lökte, azonban meg is van a következménye. A sok tönkrement és meg sem született élet, a családokban kialakult válság mind azt mutatja, ha nem vesszük komolyan a tíz Igét, eltévedünk.
Jézus megkérdezi a sokaságot, hogy amikor Jánoshoz mentek, miért mentek? Mi volt a motiváció, ami kivitte őket a pusztába? Látványosságot akartak látni, vagy Isten üzenetét hallani. Mi miért megyünk a templomba? Mi visz oda? Azt szeretném hallani, amire vágyok, vagy azt keresem, mit üzen nekem az Úr személyesen?
János, Jézus követe volt, azzal a megbízással jött, hogy készítse meg Jézus számára az utat. Szolgálata felkészítette az embereket Krisztus várására. János élete és szolgálata Jézusra mutatott. Így van ez a mi életünkben is, az a megbízásunk, hogy mindig Őreá mutassunk. Nem mi oldjuk meg a problémákat, hanem egyedül Ő. 
János minden nagysága ellenére, ószövetségi ember volt, Aki befogadja szívébe a Krisztust, már az evangélium képviselőjévé válik. János ígéretet hirdetett, mi pedig már a beteljesedést. Isten ígéretei Jézusban teljesedtek be. Lényeges, hogy a fülünket arra használjuk, amire kaptuk, halljuk meg vele Isten országa örömhírét, majd engedjünk a felszólításnak és lépjünk be oda, a szoros kapun keresztül.
Ma is induljunk határozottan a mennyek országa követeként. Ne feledjük, a nagy Királyt képviseljük. Nem nekünk kell meghátrálni, hanem az ellenség fog Jézus neve hallatára visszavonulni. Menjünk bátran előre, amíg tart a kegyelem ideje.



A Bibliát ha felnyitod

1.  
A Bibliát ha felnyitod,
Mily nagy csodát mutat neked!
Megnyílik benne fenn az ég
S itt lenn a szíved és szemed.
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

2.  
E drága könyv tükör neked,
Megláthatod te szívedet;
Oly szennyes az s oly elveszett,
De Jézus által új lehet!
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

3.  
Az Úr szerelme benne szól,
És zengve zúg Atyánk szava,
Az elveszettnek így mutat
Napfényes utakat haza.
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

4.  
Elmondja a kereszthalál
S feltámadás örömhírét,
Mint vitte végbe Jézusunk,
Mit kezdettől Atyánk ígért.
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

5.  
Új élet magva szent Igénk,
S e pusztán át a manna is,
A lábunknak szövétneke,
Amíg utunk hazánkba visz.
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése