2012. február 24., péntek

Jó vetés


I
sten pontosan elmondja  milyen legyen a szent hajlék, minden részletre kitér, így a nép majd eltudja készíteni (2Móz 26,1-14). Korábban meghatározta, hogy a hajlék építése előtt végezzenek gyűjtést, ez azért lényeges, mert mindent ők adnak a sátorhoz, ahol majd az Urat fogják dicsőíteni. Mi már gyakran nem magunk adjuk össze a gyülekezeti épületek javítására vagy építésére szükséges összegeket. Másoktól várjuk, hogy adjanak, itt ők adnak, mégpedig az, akit a szíve indít.
A hozzávaló anyagok készítése foglalkoztatást is jelent, tehát az Úr foglalkoztatja népét a pusztában, így nem válik egyhangúvá a vándorlás, nem érzik magukat feleslegesnek sem. Azt is megláthatjuk Igénkben, hogy Isten nem adja számukra készen a sátort, sem a berendezési tárgyakat, hanem nekik kell azt elkészíteni, illetve elkészíttetni. Nekünk is meg kell tanulni kivárni dolgokat, ma ránevelődtünk, arra, hogy sok mindent megkapunk készen úgy, hogy mások fáradoznak vele. Isten nem ezt a módszert alkalmazza, hanem a néppel készítteti el. Ha ők készítik, ragaszkodnak hozzá, több lesz benne az örömük, és közben a hálájukat is kifejezik, mert ezzel is az Úrnak szolgálnak. Mert az egész kapcsolat alapja a szabadítás, soha nem felejthetik, hogy az Úr szabadította meg őket, és ha ez a szívükben van, örömmel és hálával szolgálnak Neki.
Amikor megtapasztaljuk a kegyelmet, átéljük bűneink bocsánatát és kitárul előttünk Isten országa, a szívünket békesség és öröm tölti be. Egyre jobban igyekszünk megismerni Urunkat és növekszik bennünk a szolgálat vágya is. Arra lettünk elhíva, hogy örömmel szolgáljunk, vagyis adjuk tovább, amit kaptunk.
Más példázatot is mondott a jelenlévőknek Jézus, vagyis több oldalról is megvilágítja számukra Isten országát (Mt 13,24-30). Az előbbi példázatot hallva felmerülhetett a kérdés, honnan van a talajban a sok gyom? A magvető rosszul dolgozik? Jézus rámutat, hogy sem a magvetővel, sem a maggal nincs baj.
Most a magvetőhöz hasonlítja Isten országát, elmondja, hogy a magvető jó magot vetett a földbe. Tehát Isten országa jó, és jót hoz ebbe a világba. A gonosz nem általa jut az életünkbe. Nem a mennyek országával van a baj, nem! Inkább azzal van a baj, hogy nem akarjuk, hogy ez az ország betöltse lényünket és törvényei átszőjék világunkat. Ha Isten országa átszőhetné az emberiség életét, csodálatos világ lenne a földön. A szeretet, az öröm, és a békesség uralkodnék.  Nem ismernénk a félelmet, az éhséget, gyógyítanánk a beteget, a gyöngét, de nem ezt látjuk, mert bár a jó mag hullik, de nem jut el minden szívbe.
Jézus arról is beszél, hogy a magvetőnek volt egy ellensége, aki éjjel ment ki a földre és a búza után konkolyt vetett a földbe. Tehát van ellenség, mégpedig a gonosz, a sátán az, aki utána vet Istennek. Jézus hinti az Igét, de a sátán is elveti, belehinti szívünkbe gonoszsága vetőmagját.
A konkoly, amikor kikel, hasonlít a búzára, csak később mutatkozik meg, hogy mi is az. Az ördög úgy dolgozik, hogy megtéveszt, a gonoszt először jónak tünteti fel, és gyakran akkor látszik meg igazi arca, amikor nem tudunk már változtatni.  A szolgák ki akarják gyomlálni a konkolyt, de a gazda nem engedi, mert a búzát is kitépnék. Azt üzeni mindez, hogy nem a gyomlálás a mi feladatunk és nem is az a megoldás, hanem a türelmes bizonyságtétel. Mi sokszor szeretnénk azonnal a rossztól, a nem szeretem emberektől megszabadulni, de az eltávolítás nem megoldás. Várjunk az Úrra, hordozzuk környezetünket imádságban, hogy eljöjjön az idő, amikor felismerik bűneiket és készek lesznek a változásra,  a Jézussal való újrakezdésre.
A gonosz az aratásig itt lesz, de lesz aratás, ezt jó megjegyeznünk, azonban nem mi fogunk aratni. Addig is az életünk válhat életformáló bizonyságtétellé. Az is fontos, hogy az aratás előtt legyen a szívünk jó talajjá és éljük át, hogy a Magvető jó magot hint bele, és ezt a magot gondozzuk, hogy felnövekedve gyümölcsöt teremjen.


Bár bűn és kín gyötör, És nehéz bár szívem


1. Bár bűn és kín gyötör, És nehéz bár szívem, A Sátán életemre tör: Kétségbe nem esem.
2. Bár vétkem súlya nagy, Mégis hozzád jövök. A bűnnek gyűlölője vagy, De kegyelmed örök.
3. Az én erőm kicsiny, S a bűn erős nagyon: Te tudsz s akarsz segíteni, Hát segíts bajomon!
4. Az ég oly messze van, Még messzebb tőled én, De szent igédben írva van, Hogy irgalmad enyém.
5. Nem félek senkitől, Hisz te vigyázsz reám, Már bánat és gond sem gyötör: Meghallgatod imám.
6.      Jézusban bízva én szívemet átadom, Mert így, tudom: akármi ér, Atyám szeret nagyon.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése