2012. február 7., kedd

Drágábbak vagytok


M
ózest tovább tanítja az Úr, és ő kész tanulni, kész növekedni (2Móz 18,13-27). Amikor apósa meglátja Mózes néppel való foglalkozásának gyakorlatát, rámutat annak hibáira. Mózes pedig hallgat a másik emberre és megfogadja, amit mond. A növekedésnek fontos eleme, hogy megtanuljuk a másik testvér szavát meghallgatni, és elfogadni és elfogadni tanácsait, ha azok valóban igeszerűek, előrevivőek.
Jetró rámutat, ha mindenkit Mózes akar fogadni, túlságosan kifárad ő is meg a nép is. Tehát ebben a szolgálatban is meg kell látnia, hogy egyedül nem megy. Szüksége van munkatársakra. Itt sem arról van szó, hogy Mózes már nem csinálhat semmit, hanem arról, hogy végezze ő a legfontosabbat, vigye Isten elé a nép dolgait. Mózes imádkozzon a népért, fordítson időt arra, hogy elkérje Isten üzenetét, megértse akaratát. Mert az a gyakorlat alakult ki, hogy a nép rajta keresztül keresi az Úr akaratát. Jó, ha bizonyos kérdésekben van kihez fordulnunk. Nekünk is szükségünk van az Úr akaratának naponkénti tudakozására. Erre szolgál a rendszeres Bibliaolvasás, az igehirdetés hallgatása, lelkigondozói alkalmon való részvétel.
Jetró útmutatása alapján kritériumokat támaszt Mózes a munkatársai felé. Nem végezheti ezt a szolgálatot akárki. Isten népét csak Isten gyermeke gondozhatja, ő adhat számukra útmutatást. Hiszen akinek nem tekintély Isten szava, miként tudja helyes irányba terelne az Úr juhait? Ma is szükség lenne biblikus kritériumokat támasztani, illetve feltérképezni a lelki és szellemi egészségét a munkatárs jelölteknek.
Az Újszövetségben is tovább haladunk (Mt 10,24-33). Jézus rámutat, hogy a szolga nem feljebb való az uránál, vagyis ha a Mestert üldözték és megölték, a tanítványoknak is számítani kell mindezekre. Ne sértődjünk meg, ha nem mindenki fogad el minket, ha elutasítanak és üldöznek. Elég a tanítványnak, ha olyan, mint a mestere. Ne akarjunk többek lenni, mint Urunk, ám úgy gondolom ez is túl magas mérce. Olyannak lenni, mint a Mester számunkra lehetetlen, ám a Szentlélek Isten ki tudja formálni, hogy adott helyzetekben Őreá hasonlítson az életünk.
Aki Jézust követi nem kell félnie, nem azért, mert minden baj elkerüli, hanem azért, mert nem lesz egyedül. Merjünk nyíltan bizonyságot tenni, mert Isten országának dolgai nem titkolni valóak. Mindenkire tartozik az evangélium. Semmit nem lehet rejtegetni, mert egyszer nyilvánosságra kerül, ezért Isten gyermeke mindenkor legyen nyílt és őszinte.
Mi gyakran testünket, földi életünket féltjük. A szenvedés és a haláltól való félelem gyakran akadályoz a bizonyságtételben. Urunk rámutat, ne féljünk a fizikai haláltól, mert nem szűnik meg általa az élet. Az ellenség csak a testünket ölheti meg, azonban a halál után Isten elé kell állnunk, akinek van hatalma a lelkünket kárhozatra juttatni. Vigyázzunk, hogy a testi lét féltése miatt le ne maradjunk az örök életről.
Csodálatos kijelentése Urunknak, hogy még a hajszálunk is számon van tartva. Ennyire odafigyel Atyánk övéire. Ilyen fontosak vagyunk számára, ezért minden félelmet és aggódást űzzünk messze szívünkből.  Drágák és becsesek vagyunk Isten számára, ez átmelegíti szívünket és felszabadít, hálás életre.
Drágábbak vagytok mindennél, hiszen az Úr nem aranyat, ezüstöt, drága kincseket, hanem Fiának életét adta oda a kereszten. Ha ilyen drágának tart, ha kész volt ennyit fizetni értem, bízzak benne. Az értékeire az ember is ügyel, ami sokba került, azt még be is biztosítja. Mivel a mi életünk is sokba került az Úrnak, odafigyel ránk, gondot visel rólunk.

Jézus, vigasságom! Esdekelve várom

1. Jézus, vigasságom! Esdekelve várom Áldó szavadat! A te jelenléted Megvidámít, éltet, Bátor szívet ad. Légy velem, Ó, mindenem! Nálad nélkül nem is élek: Te vagy örök élet!
2. Jézus, menedékem! Hű oltalmam nékem Te vagy egyedül! :/: Lelkem a viharból, Bűnből, minden bajból Hozzád menekül. Bár a föld Mind romba dőlt, S ha a pokol hada hány tőrt: Jézus maga áll őrt!
3.      Jézus, üdvösségem! Te vagy földön-égen Örök örömem! :/: Kik szeretjük Istent, Zengjünk neki itt lent S otthon: odafenn! Lelkem esd, Hogy Te vezesd! S hazahívó szavad várom, Jézus, Vigasságom!
    

  Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése