2012. február 25., szombat

A mustármag


A
 szent hajlék elkészítése gondos és pontos munkát igényel, ezért Isten figyelme minden részletre kiterjed. Pontos útmutatást ad Mózes számára, elmondja, milyen fát használjanak, megadja a pontos méreteket, és a tárgyak helyét is kijelöli az Úr. Igénkből azt is megtudjuk, hogy a hajlék felállításának módját még meg is mutatta szolgájának Isten.  Semmit sem bíz a véletlenre, hanem felkészítve küldi vissza a nép közé Mózest az Úr.
Ebből mi is békességet meríthetünk, mert ha az ószövetségi nép útját, törvényeit, az istentisztelet kellékeit ilyen gondosan előkészítette és megismertette velük, akkor a mai népéről sem feledkezik meg. A mostani zavaros világban is van támpontunk, mégpedig az Ige. Sok minden megváltozott az ember körül az évszázadok folyamán, de az Ige mindig ugyanaz maradt. Általa Urunk minket is felkészít az életre, gondosan végig vezet a keskeny úton, hogy célba érjünk.  Mert csak Vele vándorolva érhet célba az életünk.
Ha csak a Hegyi Beszéd és a tanítványok kiküldése előtti beszédét nézzük, azt kell mondani, hogy Urunk mindenre kiterjedően felkészít bennünket a bizonyságtevő életre. Tudja, mi van a szívünkben, mire vágyunk és mindjárt a nyitány a boldogságról szól. Bárcsak komolyan vennénk, mert ha ez lenne az iránytűnk, ez a nyolc boldogmondás, csodálatosan boldog, békés, egymást szerető és segítő emberek élnének a földön. Legyünk azonban őszinték és lássuk meg, hogy még a keresztyének sem így élnek, még mi sem vesszük komolyan, hogy amit Jézus mondott, azt Ő mindig úgy gondolta és komolyan mondta. Vagyis a miénk lehet a mennyek országa, lehet békességünk, megtapasztalhatjuk az irgalmasságot, örökölhetjük a földet és kiáradhat rá az Atya áldása, ha a mondatok első felét teljesítjük. Jézus a beszédeit nem aranymondásnak szánta könyvjelzőkre, szobák falaira, hanem élet forrásának, amelyből merítve megelégedettekké válhatunk.
Itt már találkozunk a függönnyel, vagy a kárpittal, ami elválasztja a szentélyt és a szentek szentjét. A szentek szentjében áll majd a szövetség ládája, és ott jelenik meg az Úr dicsősége. Ide egy évben csak egyszer mehet be a főpap. Ez a függöny szimbolizálja a bűnt és mindazt, ami Isten és közénk állt, ami elválaszt tőle. Kifejezi a kárpit, hogy az ember és Isten között van egy határ, amit nem lehet és nem is vagyunk képesek átlépni. Ez a függöny mindig elrejti az Urat előlünk, de mi már tudjuk, hogy nem nekünk kell a függöny mögé behatolni, hanem maga az Úr lépte át ezt a határt és lett emberré Jézusban. Ide jött közénk, hogy mindazt, ami elválaszt az Atyától, a keresztre szögezze. Amikor Jézus meghalt a Golgotán a függöny kettéhasadt, így már szabaddá vált az út az Atyához. Jézus eltörölte az útból az elválasztó falat, a törvényt, a bűnt és kegyelmet hirdetett nekünk a távol valóknak, hogy közel kerülhessünk, hogy gyermekek lehessünk. Ezért ma már Jézus Krisztus által Isten gyermekei lehetünk. Csodálatos, hogy ma még mindig meg lehet térni, megbánhatjuk bűneinket és újat kezdhetünk Vele. Azonban ne halogassuk a megtérést, mert nem tudjuk meddig tart a kegyelmi idő, a pogányok ideje.
A mennyek országa a legnagyobb kincs, ami ebben a világban létezik, úgy érkezik, mint a vetőmag, ez tiszta, és nem a mi birtokunk, hanem felülről, Istentől jön (Mt 13,31-35). Ezért ez a mag, az Ige mag megbízható.
Jézus úgy jellemzi, hogy olyan, mint a mustármag, kicsi, de tele van élettel, energiával, ahová bekerül, nagy munkát végez el. Isten országa nem feltűnő, nem a külsejével, hanem a tartalmával hívja fel magára a figyelmet. Amikor elvetik, sokáig észre sem lehet venni, de eljön az idő, amikor láthatóvá válik és hatalmassá terebélyesedik.
Így végzi a szívekben is a munkáját, Isten Igéje. Talán észre sem vesszük azonnal, amikor bekerül valaki életébe, de kifejti hatását és egyre nagyobbá lesz, vagyis folyamatosan alakítja át az életünket. Hasonlóan a kovász is, ha belekerül a lisztbe és teljesen átjárja azt. Isten országának az ereje, amint belekerül a szívünkbe, átjárja, átformálja azt.
Az Úr minket is azért állít bele ebbe a világba, hogy mint a kovász, hatást fejtsünk ki. Átjárja az imádságos, biblikus életünk, környezetünket. Isten népe azért van jelen a világban, hogy áldássá legyen, védelmet jelentsen a gonosz támadásai ellen, hogy befogadja azokat, akik menekülnek a bűn hatalma elől. Isten országának hatása óriási, az évek múlásával gyökeresen átalakítja az életet. Ahová bekerül a mustármag, ott növekedésnek indul, és ha gondozzuk, felnő és áthatja az emberiség életét. A kicsi kezdetből nagy fa lett, szinte az egész világban oltalmat találhatnak a kegyelemre vágyók az Egyházban.  Urunk áldja meg közöttünk is Igéjét, hogy növekedjen, erősödjön és áthassa társadalmunk minden területét.


Krisztusom, kívüled nincs kihez járulnom


1. Krisztusom, kívüled nincs kihez járulnom, Ily beteg voltomban nincs kitől gyógyulnom. Nincs ily fekélyemből ki által tisztulnom, Veszélyes vermemből és felszabadulnom.
2. Gyújtsd meg szövétnekét áldott szent igédnek És bennem virraszd fel napját kegyelmednek; Igaz utat mutass nékem, szegényednek, Járhassak kedvére te szent Felségednek.
3. Várlak, Uram, azért reménykedő szívvel, Miként a vigyázó virradást vár éjjel; Hozd fel szép napodat nékem is jó reggel, Hogy szolgálhassalak serényebb elmével.
4.      Dicsértessél. Atya Isten, magasságban, Mi Urunk Krisztussal mind egy méltóságban, És a Szentlélekkel mind egy hatalomban: Háromság egy Isten, áldj meg dolgainkban.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése