2012. február 3., péntek

Igen, Uram


I
sten világosan elmondta népének, hogy hat napon át szedjenek mannát, a hetedik napot pedig szenteljék meg (2Móz 16,28-35). Azonban voltak néhányan, akik nem hallgattak az Úrra. Ki akarták próbálni, hogy úgy van-e ahogy mondta az Úr. Isten azonban nem szereti ezt a hozzáállást, Ő hitet és engedelmességet vár. A hitetlenség a bizalmatlanság rontja a kapcsolat minőségét. Az Úr úgy értékeli ezt a tettet, hogy nem akarják megtartani, amit mond.  Mi komolyan vesszük-e az Úr parancsait? Hisszük-e, hogy amit Isten kijelentett Igéjében, azt úgy is gondolja?
Izráelnek meg kell tanulnia, hogy a szabadítás által Isten országába került, ahol az Ő törvényei érvényesek. Így látniuk kell, hogy a szombat is Isten ajándéka gyermekei számára. Nem arról van szó, van e kedvem istentiszteletre menni, hanem arról, hogy Isten adott egy napot, amelyen közösségben lehetünk Vele. A hetedik nap népe megtapasztalhatja az Atyával való közösséget, szót hallhat ajkáról és feltöltődhet a jelenlétében. Izráelnek nem magának kell hosszú felkészülést tartani a vándorlásra, hanem az Úrral való közösségben kap erőt, válik alkalmassá a természettel való megküzdésre is.
A hetedik napon nyugton kell lenni, mindenkinek a maga helyén. Ez a mi nagy problémánk, nem tudunk nyugton maradni, állandóan mozogni kell. Mindig tenni szeretnénk, de nem tudunk ülni az Úr előtt, amint Mária is tette. Sokszor agyon kell valamivel csapni az időt. Az időt az azonban nem agyoncsapni kell, hanem minőséggel megtölteni. A hetedik nap minőségét az Úr adja. Ha Vele töltjük, az Igére hangolódunk, minőségivé válhat a hetedik nap és általa minden napunk.
A mannából félre kellett tenni egy edényben az utódok számára. Ha nem akarnák majd elhinni a bizonyságtételt, a félretett manna bizonyítja, hogy Isten minden körülmény közepette gondoskodik népéről. A félretett manna a későbbiek során erő és reménységforrás is lehet. Amikor majd nehéz idők jönnek, az eltett étel megerősíti a nép bizalmát az Úrban. A régi csodák és áldások a jelen próbái közt erőt és reménységet adnak. Ezekbe bele lehet kapaszkodni, azzal a hittel, ha a múltban megsegített az Úr, a jelenben is meg fog.
Azt olvassuk, hogy Izráel fiai negyven esztendőn át ették a mannát, tehát Istennek vannak elegendő készletei. Hosszú távon is nyugodtan rábízhatjuk magunkat. Negyven éven keresztül volt friss manna, mindenkinek elég volt, függetlenül a létszám emelkedésétől. Ebből levonhatjuk a magunk számára a következtetést, Isten készletei ma is elegendők, van elég élelem az Úrnál az emberiség számára.
Jézus a kislány feltámasztása után tovább ment. Nem várta a rajongókat, nem akarta magát reklámozni, nem nyitott rendelőt, hanem szolgálni akart az ember felé. Akinek kegyelemre, új életre van szüksége, aki többet akar, mint a test gyógyulását, Utána fog menni. Így követi őt két vak kiáltozva az úton. Miért hagyja Jézus, hogy ezek vakon botorkáljanak mögötte? Azért mert így nyilvánvalóvá válik, hogy igazán akarják e, a gyógyulást, az új életet. Van, amikor nem kapjuk meg azonnal, amit kérünk. A kitartó imádság azt jelzi, hogy nekem fontos, amit kérek.
Amikor bemennek a házba, Jézus megkérdezi: Hiszitek-e, hogy én ezt meg tudom tenni?  Ez a kérdés számunkra is fontos, hiszem-e igazán, hogy amit kérek az Úrtól, azt képes megtenni? Ha azt szeretném, hogy valaki szabaduljon függőségekből, hiszem-e igazán, hogy az Úr Jézus képes meggyógyítani, van hatalma a szabadítást elvégezni? Az Úr Jézus a hitünk vezetékén keresztül végzi életünkben munkáját. Ha hiszem, hogy meg tudja tenni, amit kérek, én is besorakozom azok táborába, akik megtapasztalták Jézus hatalmát. Hit nélkül nem megy, csak a Belé vetett hit által működik az Úr hatalma. A hit az az edény, ami által eljut a szívünkbe kegyelme és annak minden ereje. A korábbi történtetekben is láttuk, hogy a hitnek fontos szerepe van. Jairus hitte, hogy Jézus keze megelevenítő kéz, azért ment Hozzá, amikor meghalt a leánya. A vérfolyásos asszonyt is a hite tartotta meg. A hit volt, ami annyi kudarc után Jézus felé mozdította. Ez a két vak is megvallja, ők hiszik, hogy Jézus képes látással megajándékozni őket.
Jézus válasza úgy hangzik, legyen a ti hitetek szerint. Ma is így munkálkodik az Úr. Amit hiszek, az valósul meg. Ha hiszem, hogy meg tudja gyógyítani a lelki látásomat, akkor fogok látni az igében, ha nem hiszem, akkor továbbra sem látok, továbbra sem ismerem meg Őt, és továbbra sem értem Isten munkáját az életembe. Ha úgy olvasom a Bibliát, hogy hiszem, az Úr megérteti velem Igéjét, akkor egyre jobban feltárul a gazdagsága, egyre jobban megismerem Uramat. Adja Urunk, hogy mi is őszintén mondjuk, Igen, Uram, hiszek, és tapasztaljuk meg, e hit hatását.


Úr Jézus, nézz le rám, Jöjj, mosd le bűnömet

1. Úr Jézus, nézz le rám, Jöjj, mosd le bűnömet, Sok földi szenvedély kötöz: jöjj, oldj fel enge-met.
2. Úr Jézus, nézz le rám, Gond és bú látogat; Hű szolgád: ízleljem ígért, szent nyugodalmadat.
3. Úr Jézus, nézz le rám, Ne tévedhessek el; A menny felé sötéten át te légy az úti jel.
4. Úr Jézus, nézz le rám, Ha nő a félelem, Ár zúg és ellenség szorít, légy, Megváltóm, velem!
5. Úr Jézus, nézz le rám, Mert harcom terhe nagy, Ily tenger kín és baj között Az életem Te vagy.
6. Úr Jézus, nézz le rám, Ha elvonult az ár, Te szent derűd derítsen és az örök napsugár.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése