2012. október 14., vasárnap

Megerősödés


J
eruzsálem és a templom pusztulása keserűséget, értetlen kérdést váltott ki a zsoltárosból, ám most már bizonyossággal telve tesz vallást: „Isten a királyom” (Zsolt 74,12-23). Fájdalmával Isten elé állt, mert tudta, ha a templomot lerombolta is az ellenség, Istent nem távolította el tőle, Őt nem győzték le. Sőt nemcsak a nehéz helyzetben bízik az Úrban, hanem mivel ismeri Őt, van reménysége. Igen, mert tudja, hogy Isten, szabadító Úr, aki már többször megmentette népét a nyomorúságból. Ezért mondja: „Isten a királyom kezdettől fogva, aki szabadulást szerez e földön” (12). A legnehezebb helyzetekben is erőt ad számunkra, ha ismerjük az Urat, ha tudjuk, hogy kicsoda Ő és mire képes. Azért nem csüggedt a szerző sem, mert tudta, hogy meg fogja népét szabadítani. Számára Isten nem elmélet, hanem valóság.
Reménységét az Igéből, Izráel népe múltjából meríti. Tudja, mit tett népéért korábban az Úr. Számunkra is fontos, hogy az Ige jelentse a reménységet. Minden kérdésünkkel hozzá forduljunk. Isten az Igét adta számunkra az élet tanácsadójának. Bármiben elakadunk, keressük a Bibliában, az Úrnál a választ, a tanácsot.
Csodálatos, ahogyan az Úrtól kér védelmet, Őt szólítja fel, hogy védje meg saját ügyét. Igen mi is kérhetjük az Urat, védje meg az evangélium ügyét korunkban. Mi csak hirdessük, a többit bízzuk Rá.
Az efézusi levél egy kincsesbánya, amelyben az Úr gazdagsága tárul fel előttünk, ha alázattal és imádságos szívvel olvassuk (Ef 3,14-21). A levél megértésének a kulcsa az imádság. Miért? Mert Pál is a térdein írta. Most is azt olvassuk, hogy meghajtja térdét az Atya előtt. Tehát leborul az Úr előtt és úgy magasztalja Őt, illetve térdein állva könyörög a gyülekezet tagjaiért.
Azt kéri, hogy adja meg számukra Lelke által a belső emberben való megerősödést. Nem jobb anyagi körülményeket, vagy munkát kér a számukra, hanem a belső ember megerősödését. Minden próbában akkor tudunk megállni, ha lényünkben erősek vagyunk. A belső ember energia forrása az Ige. Ha rendszeresen táplálkozunk vele, megerősödünk, és minden kihívásban megálljuk a helyünket. Az Úr erősít meg, de nem valami különleges kúra által, hanem az Igével való rendszeres élés által. Olyan lesz a teherbíró és ellenálló képességünk amilyen a táplálkozásunk. Ha megfelelő időt fordítunk az Ige olvasására és az Úrral való közösségre erősekké válunk.
Sőt azt kéri, hogy Krisztus lakjon a szívükbe, vagyis ne alkalmi vendég legyen, hanem állandó lakos. Ha a szívünkben lakik az Úr, akkor Ő irányítja az életünket, nekünk csak figyelni kell tanácsaira. Ha a szívünkben lakik az Úr, egyre jobban megismerjük szeretetét, amely minden ismeretet felülhalad. Megdöbbentő az Úr szeretete, hogy képes volt értem meghalni a kereszten. Ha ez megrendít, akkor mi is boruljunk térdre és köszönjük meg áldozatát, kegyelmét. Soha ne feledjük, hogy Urunk sokkal többre képes és kész, mint amit mi feltételezünk.



AZ ÜDV

1. Az üdv, mit Krisztus Jézus ad,
Örök, teljes, szabad.
E szent örökséget,
Szívem, fogadd el teljesen!

2. Bízzál az Úr szavába' hűn,
Mert kételkedni bűn!
Az Isten többet adni kész,
Mint hinné emberész.

3. Az Ige tisztán hirdeti,
S az Úr hű, higgy Neki,
Hogy teljes váltságot hozott,
Megváltó Krisztusod.

4. Váltsághalála, élete,
Lelkének szent tüze
Művét mind benned végezi,
Míg végbe nem viszi.

5. Úr Jézus, szívem itt hozom,
Tenéked áldozom.
Benned teljes szívből hiszek,
Rólad vallást teszek!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése