2012. október 4., csütörtök

Odaszentelt élet


A
z Úr házánál minden szolgálatnak rendje volt. Beosztották az embereket, hogy ki és mivel szolgáljon a templomnál, az istentiszteleteknél. Számukra fontos volt a templom az ott végzendő szolgálat. Azonban nemcsak a papi teendőkre volt ember, hanem örültek bármilyen kicsi vagy egyszerű feladatot láthatnak el. A templom kapuinak őrzését is örömmel vállalták. Itt a szemlélet és a hozzáállás a fontos. Szeretik Istent, szeretik az Ő házát ezért örömmel készek bármit megtenni, mert fontos számukra, hogy minden rendben legyen. A szemléleten múlik a minőség, mert aki szereti az Urat, az örömmel kész Neki szolgálni, kész bármilyen feladatot elvégezni, és amit tesz azt kiváló minőségben teszi, mert az Úr számára végzi. Annak az Úrnak, akitől már annyi mindent kapott, Izráel népét mindig az egyiptomi szabadítás késztette hálára és ez motiválta újabb feladatok elvégzésére. Ha látom mit tett értem az Úr, akkor nem szenvedés a szolgálat, akkor nemcsak letudni akarom, hanem egész lényemmel teszem, amit mond.
Az is megragadott, hogy az Úr házát az odaszentelt dolgokból tartották fenn. Nem volt külső segítségre szükség, mert a nép a sajátjának tekintette a templomot, kész volt az övéből adni. A hadizsákmányt is odaszentelték, tehát nem maguknak akartak mindent, hanem az anyagiak odaadásával is az Úrnak fejezték ki hálájukat. Így köszönték meg a győzelmet, és tudták, hogy ez valóban Isten ajándéka. Mi tudunk-e az Úrnak szentelni valamit anyagi javainkból? Mennyire könnyebben karban lehetne tartani a gyülekezetek épületeit, mennyivel gördülékenyek volnának dolgaink, ha megnyílna az Úr előtt pénztárcánk is.
János apostol már a harmadik levelet írja, ez egy Gájusz nevű férfinak van címezve, aki testvér az Úrban, és szolgálattevő (Ján 1,1-8). Mennyire összekapcsolódik itt a testvér és a szolgálat fogalma, magától értetődik, hogy aki tanítvány az szolgál is. Nem ugyanazt végzik, mindenkinek meg van a maga helye és feladata, de természetes a szolgálat, az evangélium továbbadásának segítése. Mindenki a maga lehetőségei közt találja meg feladatait. A Lélek látást ad nekik, nem várják, hogy majd ha képzettebbek lesznek, sok pénzük lesz, hanem azonnal szolgálnak. Meglátják, mi az amit már tudnak végezni. Gájusz felismerte, hogy neki nagyobb háza van, és így befogadta magához a vándor prédikátorokat, a gyülekezetet. Amije volt azzal szolgált, azt használta fel Isten országért.
János szeretett barátjának nevezi, tehát jó kapcsolat volt köztük. Volt barátja az idős Jánosnak volt, akit így tudott megszólítani. Vannak-e barátaink? Olyan barátaink, akik testvéreink is. A legjobb barát tanítványból válik.
Azt kívánja, hogy mindenben jó dolga legyen. Legyen egészséges, tehát beteges lehetett, és Jánosnak fontosnak tartja, hogy törődjön az egészségével. Az egészség nincs túl hangsúlyozva az Újszövetségben, de látják a szerzők, hogy a test karbantartása fontos.
Meglepett amikor János olyan szolgáló testvérekről, vándor prédikátorokról beszél, akik utazásaik során teljesen az Úrra bízták magukat, akik pogányoktól nem fogadtak el pénzt fenntartásukra, csak a gyülekezettől. Ezzel kifejezték a hívők összetartozását, egymásért való felelősség vállalását. Jelezték, hogy a gyülekezetnek magának kell megoldania problémáit. Ők nem a nem hívők pénzére építettek, hanem ők vállalták ingatlanjaik fenntartását, szolgálattevőik ellátását. Komolyan vették, ha nem lehetünk felemás igában a hitetlenekkel, akkor a pénzüket, javaikat sem használjuk. Tudjuk, hogy a farizeusok ebben másként gondolkodtak, gyűlölték Rómát, de a pénze jó volt. Igazán akkor erősödhet meg Isten mai népe, ha átérzi az anyagi dolgokért, a szolgálatokért való felelősséget és kész vállalni a terheket. 



Krisztus, ki vagy nap és világ


1. Krisztus, ki vagy nap és világ, Minket sötétségben ne hagyj! Igaz világosság te vagy, Kárhozatra mennünk ne hagyj!
2. Téged kérünk, szent Úr Isten: Oltalmazz minket ez éjen; Nyugodalmunk benned légyen, A mi lelkünk el ne vesszen!
3. Nehéz álom el ne nyomjon, Az ellenség meg ne csaljon; Testünk hozzá ne hajoljon És haragodba ne hozzon!
4. Mi szemeink ha alusznak, Szíveink rád vigyázzanak; Te hatalmadnak ereje Légyen híveid őrzője!
5. Úr Isten, hozzád kiáltunk: Gondviselőnk, légy oltalmunk! Őrizz meg ellenségektől, Lelki, testi ínségektől!
6. Parancsoljad angyalidnak, Hogy mireánk vigyázzanak; A mi gonosz ellenségünk Messze távol járjon tőlünk!
7. Emlékezzél meg mirólunk: Jól tudod, mily gyarlók vagyunk; Kiket megváltál véreddel: Úr Jézus, kérünk, ne hagyj el!
8.      Dicsőség légyen Atyának, Ő szent Fiának, Krisztusnak, Szentlélekkel egyetemben, Örökkön-örökké! Ámen.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése