2012. október 18., csütörtök

Nagytakarítás


Á
száf gondolatai két szela közé vannak beékelve, ebből világossá válik, hogy minden gondolat után egy kis szünet következik (Zsolt 77,11-16). Az is világos, hogy szükségünk van szünetre, szükségünk van arra, hogy ne rohanva olvassuk az Igét, hanem engedjük át lényünk csatornáin. Engedjük, hogy az Ige, mint élő víz átjárjon, teljesen felüdítsen, megújítson és kicserélje gondolatainkat.
A zsoltáros első gondolata a nyomorúság idején, hogy az Úr megváltozott vele szemben. Az első gondolatok nem mindig biblikusak. Ezért kell várni, csendben lenni. Az első gondolatok és indulatok, az első késztetés az óembertől származik. Igyekszik még érvényesíteni jelenlétét. Mindent megtesz, hogy rossz irányba befolyásolja az Úr tanítványait. Ha elcsendesedünk, meglátjuk, hogy hányszor csapódtunk be régi természetünk miatt, ő azonnal reagál, amikor sérelem ér, mindjárt súgja, mit tegyünk. A régi természetünk számára fontos a test, az én, és sérelmezi, ha nem kapják meg mindjárt, amit kívánnak. Ezért tanuljuk meg Ászáftól az Úr közelében való várakozást, engedjük, hogy lénye járjon át, hogy az Úr tanácsa érvényesüljön mindenkor és ne a saját véleményünk. Az Úr tanácsa pedig így szól: „Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra, mert az ember haragja nem szolgálja az Isten igazságát” (Jak 1,19-20).
A szívet átölelő csöndben, az Úr jelenlétében a következő gondolat az Úr. Eszébe jutnak Isten korábbi tettei, amiket megtapasztalt mind a saját, mind népe életében. Most már nem a régi természet tippjeit fontolgatja, hanem az Úr cselekedeteiről elmélkedik. Tehát az Igét veszi kézbe, és abban meglátja Isten munkáit, ezek vigasztalást nyújtanak a számára és reménységet adnak.
Mi is forduljunk az igéhez minden élethelyzetben. Lássuk meg benne az Úr értünk való munkáját. Engedjük, hogy végigvezessen az üdvtörténeten, és akkor meglátjuk, hogy hűséges Urunk van. A bűneset után sem fordult el tőlünk, hanem egészen a mai napig körülvesz szeretetével, és azért munkálkodik, hogy megtérjünk és éljünk. Elvezet az Úr egészen a Golgotáig, rámutat a kereszten függő Jézusra, és azt mondja: ezt tettem érted. Te mit teszel értem? Miért keseregsz? Lásd meg szeretetemet és kegyelmemet. 
Mi se csüggedjünk, mert hűtlenségünk ellenére hű maradt hozzánk az Úr. Nézzük meg az elmúlt két évezredben Isten népét. Hányszor vált hűtlenné, hígult fel és nem volt világosság, azonban az Úr nem oltotta el a pislogó gyertyát, hanem Lelke által lángra lobbantotta. Kérjük, hogy adjon ma is szelet, hogy lobogjon a tűz, hogy amíg van időnk, minél több ember hitre jusson, az Ország polgára legyen.
Pál apostol soha nem beszél a levegőbe, nemcsak nagyokat akar mondani, hanem mindig a valóságot, az élő Igét szólja (Ef 4,25-32). Számára nem elmélet a keresztyénség, a hit, hanem gyakorlat. Nála cselekedni is kell, nem elég hinni a dolgokat, hanem meg kell cselekedni, amit mond, amit rajta keresztül az Úr kér népétől. Csak a megélt, a cselekedetté vált, az életünkben ható Ige válik bizonyságtétellé. De nem látványos adakozásokat, nem kiváló prédikációkat, nem is könyvek írását kéri, hanem a mindennapi életünkre kiható, a társadalmat is formáló magatartásformákat vár el. Az első dolog a hazugság levetése. Isten országa igazság, itt nincs hazugság, nincs megtévesztés, becsapás. Miért? Mert őszintén állunk Isten előtt, mezítelenek vagyunk számára, nincs mit titkolni, vállaljuk bűneinket, átéljük bocsánatát, így egymás felé is őszinték tudunk lenni.
A következő fontos indulat a harag, ez szinte kikerülhetetlen, mert lehet haragudni a bűn fölött is, de ne engedjük, hogy a harag irányítson bennünket. A haragot könnyen felhasználja a maga céljaira az óember, ne engedjük neki. Mit tehetünk ellene? Pál elmondja: ne dédelgessük, hanem minél hamarabb szabaduljunk meg tőle. Úgy tehetjük, ha nem visszük magunkkal az ágyunkba, nem visszük át a holnapba, hanem még naplemente előtt az Úr kezébe tesszük, és rendezzük a másikkal. Azért lényeges, hogy ne menjen le a nap a haragunkkal, mert nem tudjuk, hogy feljön e számunkra holnap is a nap, és az Úr azt akarja, hogy rendezett élettel távozzunk, másrészt ne engedjük, hogy a harag szabja meg következő napunkat is. Azután pedig a felgyülemlett haragból gyűlölet keletkezik. A megoldás a megbocsátás. Ahogyan az Úr megbocsát nekem, úgy tegyek én is. Számunkra mindig az a mérvadó, ahogyan Isten is cselekszik. Ha Ő megbocsát, akkor én is, akkor számomra is ez a jó megoldás. Vegyük komolyan az apostol szavait, és tegyük is, amit mond, mert Jézus Krisztus által lehetséges megcselekedni.
Bizony, ha őszintén tekintünk az Igébe, meglátjuk, mennyi kivetni való dolog van a szívünkben, amit eddig megtűrtünk, pedig Jézus mellett nincs helye. Fogjunk ma hozzá a Szentlélek segítsége által a nagytakarításnak, és dobáljuk ki a keserűséget, indulatot, haragot, lármát, káromkodást, rothadt beszédet. Jó és eredményes munkát kívánok.

                                                        
Amit szívünk esdve kér

1.  
Amit szívünk esdve kér,
Földi kincsnél többet ér.
Mind mulandó és üres,
Amit a világ keres.
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!

2.  
Ne a test legyen urunk,
Kit követni indulunk,
Lelked szóljon csak velünk,
Mert mi Őrá figyelünk.
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!

3.  
Tartsd kezedbe’, hű Urunk,
Amit mondunk, gondolunk;
S míg szemünk csak Rád tekint,
Hűn igazgasd tetteink!
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!

4.  
Lelkedet reánk kitöltsd,
Érjen így a jó gyümölcs;
Lássa mindaz, aki él,
Életünk, hogy mit beszél.
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!

5.  
Ó, mi áldás, kegyelem
Benned élni szüntelen,
Eszközöd gyanánt, Uram,
Függni Tőled untalan!
Lásd, Uram, mi Lelkedet
Kérjük, Aki hűn vezet,
Föl ne tartsa semmi gát,
Hadd jelentse meg magát,
És szívünk töltse be
Mindörökre szent heve!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése