2015. február 7., szombat

Amíg nappal van

T
ovábbi bölcsességeket olvasunk, amelyek által a mi életünk is formálódik (Péld 27,11-27). Mert hatással vagyunk egymásra, tehát ezek az összegyűjtött gondolatok is hatnak ránk, formálják gondolkodásunkat és személyiségünket. Mert szükségünk van formálódásra, az ember egész élete folyamán alakul, mert ahol megáll a formálódás, a növekedés, ott visszafejlődés indul meg. A szerszámokat is időnként meg kell élezni, mert egyébként használhatatlanná válnak. A vas eszközöket egy másik fémdarabbal élesítik meg. Így az embert is egy másik ember formálja. Igen, az emberek hatnak ránk, formálnak, de nem mindegy, hogy ki alakítja a gondolkodásunkat, a jellemünket. Isten Jézust küldte el a világba, hogy Általa formálódjunk. Mert rengeteg rossz hatás van a világban, azonban az Úr Jézus és az ige jó irányban formál. Isten az igéjén keresztül lecsiszolja az életünket. Sok munkát  igényel, amíg az Úr által megálmodott forma kialakul. A művészek is sok fáradsággal jutnak el oda, hogy a kőből előhozzák azt az alakot, amit már előre láttak benne. Így a mi formálódásunk is időigényes. Azonban minél többet olvassuk az igét, megtapasztaljuk a munkáját. Mert Isten szava ma is élő és ható, elvégzi a maga munkáját a szívünkben. Ehhez rendszeres bibliaolvasásra és az ige cselekvésére van szükség.
Igénk arra figyelmeztet, hogy jó, ha az Isten országa jelenti számunkra az igazi kincset, mert a gazdagság nem örökkévaló. Ennek a világnak minden kincse és értéke bármikor elveszhet. Szétválnak a kapcsolatok, megszűnik a munkahely, értékét veszíti a fizetőeszköz, de Isten országa nem veszíti értékét. Aki belép oda, örökkévaló értékek tulajdonosává válik. Aki ma gazdag, sikeres, holnapra mindent elveszíthet, és ha majd elhagyjuk ezt a világot, semmit nem vihetünk magunkkal.  Sok mindent meg lehet szerezni a világ kínálatából, de igazi békességet, kiegyensúlyozott életet nem adhat semmi. Békességet csakis Krisztusban találunk, mert békességünk büntetése őrajta van. Ő szenvedett, hogy nekünk békességünk legyen.
Mai igénk rámutat, hogy a körülöttünk lévő világot igazán csak hit által érthetjük meg (Péld 28,1-28). Aki eltávolodik Istentől, nem fogja érteni sem a világban végbemenő történéseket, sem a saját életét. Természetesen a hívő ember sem ért meg mindent azonnal, mert az Úr gondolatai nem a mi gondolataink, azonban az igén tájékozódva, a Szentlélek vezetésére figyelve megérthetjük a dolgokat. Olyan is van, amikor visszafelé értjük meg igazán, hogy mi miért történt. Van, hogy akkor és ott nem látjuk, hogy azon esemény által is a szívünket kereste az Úr. Isten az Őt szeretőknek mindent javukra fordít. Aki az Urat keresi, tehát aki mindenkor Hozzá fordul, az mindent megérthet, mert az Úr feltárja előttünk akaratát. Megismerteti az Őt keresőkkel önmagát. Sőt, legjobban az Úr Jézus életét figyelve ismerhetjük meg Atyánkat, mert Őbenne jelentette ki magát az ember számára.
A szentíró tapasztalata szerint boldog ember az, aki mindig istenfélő. Ezt látja a világban, hogy aki kitart az Úr félelmében, az boldog, azt nem a körülményei befolyásolják, hanem felül tud azokon emelkedni. Hogyan? Az Úrba vetett bizalom és az állandó kapcsolat által. A boldogság tartósságát az Úr jelenléte biztosítja. Az igazi boldogságot nem a világ kínálata nyújtja, hanem az Úr Jézussal kialakított élő kapcsolat.
A zsidók továbbra sem értik Jézust, sőt, most már azzal vádolják, hogy ördög van Benne (Jn 8,48-59). Lássuk meg, hogy az Úrnak sem könnyű vállalni önmagát és végigjárni azt az utat, amit az Atya kijelölt a Számára. Őt sem értik meg, és nem fogadják el. Támadják, és mások előtt alázzák meg. Ördögnek nevezik, de Jézus nem omlik össze, mert nem az ő véleményüktől függ a békessége, hanem küldetéstudatától. Tisztában van önmagával, tudja, honnan jött, hová megy és mi a feladata.
Mi sem kerülhetjük el a világ támadását, gyakran kell szembetalálnunk magunkat értetlenséggel, gúnnyal, támadással. Hányszor kapunk olyan megjegyzést, ami fájdalmat okoz. Ilyenkor menjünk Urunkhoz, keressük közelségét, mert Ő igazán meg tud érteni, és kész segíteni. Lényének közelsége és a Szentlélek ereje átsegít ezeken a holtpontokon, mivel megerősíti elhívástudatunkat. Sokat jelent, amikor átéljük az Úr munkáját a szívünkben; aki megtapasztalja szabadítását, tudja, hogy Kihez tartozik, és ezáltal megismerte hatalmát is. Az Úr oltalmában nem kell félni a világ sötét árnyaitól sem, mert lehetőségük és hatalmuk véges. Egyedül az Úr örökkévaló.
Jézus nem enged a nyomásnak, és nem változtatja meg a véleményét, csak azért, hogy környezete elfogadja, és támogatásra találjon. Ő mindig ragaszkodik az igazsághoz, kész azt vállalni akkor is, ha ezáltal az élete kerül veszélybe. Tudja, hogy az Atya megmenti Őt. De jó, ha ilyen veszélyes helyzetekben is tele van a szívünk bizalommal Atyánk iránt, és tudjuk, Ő nem hagy el, és terve van életünkkel.
Igen, neki terve van velünk, és ezt a vakon született ember is megtapasztalja. Pedig valószínűleg el volt keseredve, úgy gondolta, ő senkinek sem fontos, és még Istennek sincs terve az életével. Neki a vak-, koldussors jutott. Ám eljött egy nap, amikor beragyogja a világosság az életét. Eljön a nap, amikor megtapasztalja, hogy itt van a világ Világossága, és akinek az életébe beleragyog, annak a számára megszűnik a sötétség.
Talán te is el vagy keseredve, úgy gondolod, nincs értelme az életednek, hát engedd most a szívedhez ezt a történetet. Lásd meg, hogy ennek az embernek az életének is van értelme. Mert nincs értelmetlen, csak meg nem értett élet. Életünk értelmét Jézus lénye világosságában érthetjük meg. Lásd meg azokat az értékeket, amelyek már eddig is jelen voltak az életedben. Lásd meg a pozitívumokat, és a ne arra koncentrál, ami nincs, vagy amit jelen pillanatban rossznak látsz.
Ez a vak ember is átéli, hogy a rosszat Jézus jóra változtatja, amit már nem remélt, azt Általa megkapta. Úgy gondolta, soha nem lesz olyan, mint a többi ember, és kiderült, eljött az idő, amikor megváltoznak a dolgok, amikor még többet is kap, mint ami a többi embernek van. Mert Ő most már igazán lát. Látja az Életet, látja az Isten Fiát.
A tanítványok is megtudják, hogy ennek az embernek az élete azért alakult így eddig, hogy felragyoghasson benne és általa Isten hatalma és dicsősége. Az ő élete demonstrálja az emberek számára Isten jelenlétét. Meg kell látni mindenkinek, hogy ez a gyógyulás nem emberi mű, ezt Isten vitte végbe. A mi személyes életünk lényege is ez: megláttatni, hogy a szabadítás, az új élet nem emberi munka, ezt az Úr hatalma vitte végbe.
A gyógyuláshoz engedelmességre volt szükség, arra, hogy elinduljon és megtegye, amit Jézus kér, akkor is, ha első hallásra értelmetlennek tűnt. Tegyük meg mi is hittel, amit Jézus kér, és csodát tapasztalunk. Ha ez a vak ember elindult hittel a Siloám tavához, induljunk el mi is. Ne tétovázzunk, hanem menjünk, ahová küld az Úr. 
Azonban ne felejtsünk el visszatérni az Úrhoz, mert a teljes gyógyulás akkor megy végbe, ha visszatérünk és megköszönjük Neki. Addig menjünk, amíg nappal van, amíg itt a világosság. Használjuk ki, hogy ma még felkereshetjük Urunkat. De használjuk ki a nappalt a bizonyságtételre, a szolgálatra is. Amíg nappal van - mert eljön az éjszaka.

Nagy hálát adjunk az Atya Istennek

1. Nagy hálát adjunk az Atya Istennek, Mennynek és földnek szent teremtőjének, Oltalmazónknak, kegyes éltetőnknek, Gondviselőnknek.
2. Hála tenéked, mennybéli nagy Isten, Hogy szent igédet adtad mi elménkben, És hogy ezáltal véssz ismeretedben, Te kegyelmedben.
3. A romlás után nem hagyál bűnünkben, Sőt te Fiadat ígéréd igédben, Hogy elbocsátod őtet miközénkben, Emberi testben.
4. Felséges Isten, tenéked könyörgünk, Hogy mutassad meg szent Fiadat nékünk, Hogy őtet látván, benne remélhessünk, Idvezülhessünk.
5. Adjad, hogy lássuk a világosságot, Te szent igédet, az egy igazságot, A Krisztus Jézust: örök vigasságot, És boldogságot.
6. És ne ismerjünk többet a Krisztusnál, Ne szerethessünk egyebet Jézusnál; Maradhassunk meg a te szent Fiaddal, Krisztus Urunkkal.
7. Adj igaz hitet a te szent Fiadban, És jó életet minden útainkban; És Szentlelkeddel vigy be hajlékodba, A boldogságba.
8. Dicsőség néked mennyben, Örök Isten, Ki dicsértetel a te szent igédben, Krisztus Jézusban, mi Idvezítőnkben, És Szentlélekben.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése