2015. február 17., kedd

Az Atya mindeneknél nagyobb

A
 prófétai szolgálat Ezékiel egész lényét igényli (Ez 5,1-17). Az a feladata, hogy haja és szakálla levágásával hirdesse Isten üzenetét. Az Úr egész embert hív el, teljes odaszánást kér. Félszívvel nem lehet szolgálni. Tükör ez az ige, megmutatja, hogyan szolgálok én. Teljes szívvel hirdetem az igét, vagy csak fél szívvel? Urunk azt kéri most tőlünk is, hogy teljes valónkkal szolgáljuk Őt. Ne tartsunk vissza semmit, hanem rendeljük alá mindenünket az üzenet hirdetésének.
Az üzenet a Jeruzsálemben maradtaknak szól, azoknak, akik már biztonságban érzik magukat, akik úgy gondolkodnak, hogy ők megúszták. Nincs bennük bűnbánat, nem borulnak az Úr elé, és nem kérik, hogy könyörüljön rajtuk. Náluk minden rendben van, és őket már elkerüli a veszedelem, folytathatják tovább nyugodtan az életüket. Mi hogyan gondolkodunk? Nem kísért meg bennünket is az a gondolat, csak én megússzam, csak én jól jöjjek ki belőle, a többi nem számít? Azonban az Úr nem ilyen önző magatartást vár el tőlünk, hanem mindenkor azt kéri, nézzünk szembe magunkkal és vállaljuk a saját felelősségünket.
A próféta jelképes cselekedetén keresztül Isten elmondja a számukra, hogy engedetlenek, minden bajnak a forrása az engedetlenség. Nem veszik komolyan az Úr törvényét, még a pogányoknál is engedetlenebbek. Ez elgondolkodtató, megrendítő, mert az van benne, hogy Isten népe még annyira sem vette Őt komolyan, amennyire a pogányok a bálványaikat. Vajon én komolyan veszem-e hitemet, Isten tiszteletét? Tudok-e annyi időt, erőt az Úrnak szentelni, mint amennyit sokan szentelnek hobbijuknak, kedvenc csapatuknak vagy egy-egy filmnek? Bizony, mennyire kevés időt szentelek az Úrnak, annak, Aki mindent odaadott értem. Hiszen az Úr Jézus az életét adta, csakhogy én megmeneküljek, hogy örök életem legyen.
A magát biztonságban tudó és az önmagával elégedett nép számára szól az Úr ítélete. Isten megítéli a bűnbánatra képtelen Izráelt. Nem úgy állnak a dolgokhoz, hogy vétkeztünk, hanem úgy, mintha mi sem történt volna és életük a legnagyobb rendben lenne. Azonban Istent nem lehet megtéveszteni, látja a szívüket és minden tettüket. Bennünket is megkísért, hogy nem akarjuk meglátni, hogy ami történt, az bűneink miatt ment végbe, Isten ítélt meg minket. Ezért nem az a megoldás, hogy összeszedjük magunkat és megyünk tovább, hanem bűneink megbánása és Isten akaratának a komolyan vétele. Amennyiben nem térnek meg és nem kezdenek el az Úr akarata szerint élni, őket is utoléri a veszedelem. Isten kegyelme azonban mindenkor készen áll, rajtunk múlik, hogy végre Hozzá fordulunk-e?
Ismét ünnep van Jeruzsálemben, tél volt akkor is, és Jézus újra a templomban van (Jn 10,22-30). Egyrészt fontos számára az ünnep, másrészt viszi az örömhírt az ünnepre felzarándokoltak számára. Ő azt akarja, hogy mindenkihez jusson el az Atya szeretetének és kegyelmének híre. Mindenki halljon arról, hogy új életet kezdhet. Senki nem szorul ki Isten közeléből, azonban erre az üzenetre mindenkinek személyesen kell válaszolnia. Isten megszólít, kéri a szívünket, de erre a hívásra válaszolni kell. Ne legyen semmi fontosabb számunkra, mint ennek a hírnek a komolyan vétele. Az egész mindenség Királya engem szólít, szakítsak rá időt.
Tél volt Jeruzsálemben, és az Úr nem hagyja ki az időjárás miatt ezt az ünnepet sem. Nem mondja, rossz az idő, most nem alkalmas. Másrészt ennyire vállal minket és tudja, hogy mivel kell szembenéznünk. Így azután nem is használhatjuk a telet, a havat és a hideget kifogásként. Az Úr Jézus nem kényelmes és fűtött járművel utazott, hanem gyalogosan. Istenért és értünk vállalta a viszontagságokat. Bizony, mára nagyon elkényelmesedtünk. Még a fűtött helyiségek is üresek, amikor nem olyan az idő, mint amilyennek szeretnénk.
Az embereket érdekli Jézus személye, Hozzá mennek, és azt kérik, mondja meg a számukra, Ő-e a Krisztus? Kész tények kellenek, vagyis inkább egy megfogalmazott hitvallás, amit meg lehet tanulni, és ha kérdik, felmondjuk. Jézus azonban azt akarja, hogy gondolkodjunk, és az életét figyelve hozzuk meg döntésünket. Minden cselekedete és tanítása azt hirdeti, hogy Ő az Istentől megígért Szabadító. Azonban ezt csak hit által láthatjuk meg. Nem politikai propaganda vagy szavazás által lesz a Krisztus, hanem úgy jött el, mint Isten Fia. Aki látja és hallja Őt, annak kell felismerni, hogy Jézus kicsoda. Mennyi hatalmas dolgot cselekedett, és pont azokon a terülteken alkotott nagyot, ahol az ember kudarcot vallott. A vakon született, a béna és a többi gyógyíthatatlan ember meggyógyítása jelezte, hogy nagy időket élnek, Isten lépett rá a bolygóra. De vajon mi meglátjuk-e, hogy Isten eljött, Jézusban közelít életünkhöz? Ha még nem látjuk, hívjuk segítségül, mert Ő nemcsak a gyógyíthatatlan betegség fölött Úr, hanem minden lelki problémánk és a bűn fölött is. Ahol mi kudarcot vallunk, ott Ő tud cselekedni. És Nála mindig kész a segítség. Forduljunk Hozzá, és megtapasztaljuk bűn fölötti győzelmét, átéljük, hogy leoldja rólunk a szenvedélyek bilincseit. Tehát amit mi nem tudunk megtenni, azt Ő elvégzi, megszabadít a bűn rabságából. És ha tovább tekintünk, akkor láthatjuk, hogy a halál fölött is győzött. Egyedüli győztes Ő, a mai napig senkinek nem sikerült a halált legyőzni, de Ő megtette. Ezzel reménységet kínál a számunkra. Mindezeket átgondolva boruljunk le Urunk előtt, és dicsérjük Őt.
Aki hittel fordul Hozzá és hallgat a szavára, örök életet kap. Aki Tőle örök életet kap, az nem veszik el soha. Miért? Mert az belekerül az Atya tenyerébe, és Ő mindenkinél hatalmasabb. Tegyük ezért életünket az Atya kezébe, mert ott van jó helyen. Csakis az Atya tenyere jelent biztonságot a számunkra.
A végén csodálatos kijelentést kapunk: Jézus és az Atya egy. Tehát aki Jézust látja, az az Atyát látja. Aki Jézusra bízza magát, az Istenre bízta az életét. Jézusban Isten van jelen, Aki Őrá figyel, az Istenre figyel. Aki viszont Jézust figyelmen kívül hagyja, Istentől fordul el. Mert Istenhez egyedül Jézus az út.


HAGYJAD az Úr Istenre Te minden utadat


1. HAGYJAD az Úr Istenre Te minden utadat, Ha bánt szíved keserve, Ő néked nyugtot ad. Ki az eget hordozza, Oszlat felhőt, szelet, Napját rád is felhozza, Atyád ő, áld, szeret.
2. AZ ÚRRA bízzad dolgod: Könnyebbül a teher; :/: Ezer baj közt is boldog, Aki nem csügged el. Minek a gond, a bánat? Mit gyötröd lelkedet? Az Istent kérjed, várjad, S megnyered ügyedet.
3. A TE irgalmasságod Van rajtam, Istenem, :/: Te jól tudod, jól látod, Hogy mi használ nekem. Sorsomat úgy intézed, Amint te akarod; Bölcs a te végzésed, Ha áld, ha sújt karod.
4. UTAD van számtalan sok, Uram, és eszközöd; :/: Reánk is szent áldásod Bőséggel öntözöd. Művednek akadálya, Szünetje nincs soha; Úgy téssz, amint kívánja Gyermekeid java.
5. BíZZáL, bánatos lélek! Mit bánt a bú, a gond? :/: Él még, ki annyi vészek Torkából már kivont. Bajaidból kiment ő, Szűnnek keserveid; Rád még a jó Teremtő Víg napot is derít.
6. ŐBENNE vesd halálig Jó reménységedet: :/: Ő biztos révbe szállít A bajból tégedet. Bár késik a segítség És nem találsz vigaszt: Eloszlik gond és kétség Előbb, mint véled azt.
7. Ő MEGCSELEKSZI végre Velünk azt, ami jó; :/: Ösvényünk erőssége Te vagy, Mindenható! Bár nehéz földi pályánk, Könny lepi és tövis, De örök pálma vár ránk: Utunk a mennybe visz.


Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése