2015. február 10., kedd

Vak voltam, most látok

S
zülői útravalóra emlékezik vissza Lemúél király (Péld 31,1-31). Nem is akármit kapott, olyan üzeneteket, amelyek segítették a felnőtté és az emberré válásban. Az édesanyjától kapta ezeket a tanításokat, fontos, hogy mi is tanítsuk gyermekeinket az életre. Ne bízzunk mindent az oktatásra, mert van, amit csak a szülő adhat át gyermekei számára.
Megtudjuk, hogy az anya fogadalmat tett - nem ismeretes a tartalma, de valószínűleg Istennek ajánlotta fel a gyermekét. Megfogadta, hogy Istennek szenteli, ha fiúgyermeke születik. Nem akarta magának kisajátítani, hanem rábízta Arra, Akitől kapta. Nagyszerű lehetőség ez, bízzuk rá mi is Istenre gyermekeinket. Kérjük az Urat, könyörüljön, hogy az Ő tanítványai, szolgái legyenek, Őt dicsőítsék majd.
Felhívja ez az anya gyermeke figyelmét, hogy mindig az Úrtól kijelölt célt tartsa szemei előtt. Erejét ne tékozolja el hiábavalóságokra. Különösen óvja az alkoholfogyasztástól, nem az ital jelenti a megoldást, hanem azt Úrral való élő kapcsolat. Aki az Úrban bízik, annak nincs szüksége pótszerekre. Nem az ital, hanem Isten Szentlelke tölt fel erővel és ad bölcsességet. Ezek ma is fontos üzenetek, sokan az italból merítenek bátorságot, ötletet, azonban ez nem az Úr útja. Aki az italra támaszkodik, letér Isten igéjének ösvényéről, már nem az ige vezeti, hanem az ital. Ráadásul az alkohol és többi drog a személyiséget is átformálják, ettől akar óvni minket az Úr. Nekünk Isten Lelke újjászülő munkájára van szükségünk, arra, hogy új emberré legyünk.
Fontos kérdés a házasság kérdése, nem is hallgatja el ezt a problémát sem. Rámutat, hogy az igazi társ Isten ajándéka. Nem mi szerezzük meg, hanem elkérhetjük az Úrtól. Ezen a területen szükség van a fegyelemre és az Úrra való figyelésre. Olyan társat akar adni az Úr, aki felé bizalom él a szívünkben, akire örömmel bízzuk magunkat és gyermekeinket, akivel jó megosztani életünk minden mozzanatát.
Hangsúlyozza, hogy az igazi érték, ha a másik, a társunk féli az Urat. Valóban nagy kincs a hívő társ, ne adjuk lejjebb, kérjünk hívő társat. Ha pedig már házasságban élünk, járjuk együtt hitben, az Úrra figyelve a keskeny utat. A szépség elmúlik, de a belső, a lelki értékek megmaradnak. Ezek tartós értékek. Így lényeges, hogy már fiatalkorban a tartós értékek kimunkálásán fáradozzunk, és így készüljünk a házasságra, a felnőttkorra.
Tovább gyötrik az immár látó embert, és ő állja a rohamokat (Jn 9,24-34). Nem menekül el, hanem megfelel a kérdésekre, mégpedig határozottan. Amikor látja, hogy a gyógyulás miatt bajba kerül, nem finomít a vallomásán, továbbra is Jézusról tesz bizonyságot. Nem félti magát, pedig van féltenivalója, hiszen most kezdhetne el élni, de tudja, hogy a látást nem azért kapta, hogy elmerüljön a világban, hanem azért, hogy élő bizonyságtétellé váljon. Hányszor megfeledkezünk erről - amíg bajban vagyunk, kiáltunk, amikor az Úr kiment az adott helyzetből, már nem Neki tulajdonítjuk a segítséget.
Ismét jön a teológiai vita. Ezt az embert arról akarják meggyőzni, hogy Jézus bűnös. Ők már csak tudják. Tehetetlenségüket, hitetlenségüket teológia mögé rejtik. Ez az ember azonban nem vitázik velük a bűnről, hanem bizonyságot tesz. Nagyszerű bizonyságtétel ez, bárcsak minél többet hallanánk, mert ő nem bibliai igéket idéz, hanem azt mondja, vak voltam, de most látok. Erre van szükség, hogy el tudjuk mondani: vak voltam, alkoholista, parázna, nyomorult bűnös voltam, de most már új életem van. Az új életem magáért beszél. És ezt az életet Jézustól kaptam. Nem vitára, hanem személyes bizonyságtételekre van szükség, olyan megtapasztalásokra, amik által világossá válik, hogy az Úr Jézus cselekedett az életünkben. Az Úr csodálatos, nagy a hatalma, Ő mai is képes ilyen dolgokra. Ma is tud új életet ajándékozni. El tudom-e mondani én is: vak voltam, de most látok, és ezt Jézusnak köszönhetem?
A gyógyult ember azt gondolja, hogy faggatói Jézus tanítványai akarnak lenni. Számára az a magától értetődő, hogy akik ilyen csodát látnak, minden kétség nélkül Rábízzák az életüket. A vak számára látásának visszanyerése egyértelmű bizonyíték afelől, hogy Jézus Istentől jött. Őt nem mások győzték meg arról, hogy Jézus a Krisztus, hanem maga Jézus. Igen, akinek az életében változást visz végbe az Úr, annak a számára nem lesz kérdéses, hogy kicsoda Ő. Aki átéli a szabadítást, az tudja, hogy Isten él, Jézus az Ő Fia. Mert életeket újjáformálni ügyedül Isten képes. Nincs nagyobb dolog, mint amikor megnyílik a szemünk, és már lelkileg is látunk. Látunk az ige olvasása közben, látjuk, hogy Jézus a Szabadító, látjuk életünk értelmét és célját.
Rádöbbentél-e már, hogy akiről a szép történeteket hallottad a vasárnapi iskolában, több mint egy jó ember, Ő az Isten Fia, és azért jött, hogy megszabadítson a bűn uralma alól, és új, örök életet adjon? Jézusban Isten jött el ebbe a világba, érkezése érted és értem történt. Ő valóban érted lett emberré, hogy Általa, a segítsége, újjáformáló munkája által te is ember lehess. Azért jött, hogy meghaljon helyettünk a kereszten, és így mi élhessünk. Örök életet szerzett a számunkra. Mindez a miénk lehet hit által. Azért szól az ige mind a mai napig, mert Ő szeret és keres, azt akarja, hogy ne maradj ki Isten országából.



 Ó, HÁLA AZ ÚRNAK

1.  
Ó, hála az Úrnak, zengjünk Neki hát,
Mert úgy szeretett, hogy id’adta Fiát,
A kínra, halálra küldötte el Őt,
Megnyitni a mennyet a bűnös előtt.
Szívem, áldd a Királyt, az Övé ez a föld,
Szívem, áldd a Királyt, neve mindent betölt.
Jöjj, bűnös, az Úrhoz, jöjj, Jézus az út,
Ó, vedd be szívedbe a drága Fiút!

2.  
Ó, teljes az üdv, amit ád ez a vér,
Ó, drága a kincs, amit Isten ígér.
Ha bánva bűnét, jön a leggonoszabb,
Az Úr neki még ma bocsánatot ad.
Szívem, áldd a Királyt, az Övé ez a föld,
Szívem, áldd a Királyt, neve mindent betölt.
Jöjj, bűnös, az Úrhoz, jöjj, Jézus az út,
Ó, vedd be szívedbe a drága Fiút!

3.  
Szent az, mit az Úr mond és szent, amit ad,
És szent öröm az, mely az Úrba’ vigad,
De még magasabb lesz az égi öröm,
Ha Jézus előtt vigadunk odafönn.
Szívem, áldd a Királyt, az Övé ez a föld,
Szívem, áldd a Királyt, neve mindent betölt.
Jöjj, bűnös, az Úrhoz, jöjj, Jézus az út,
Ó, vedd be szívedbe a drága Fiút!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése