2017. január 13., péntek

A Királynak



E
z a zsoltár a királynak és a királyról szól (Zsolt 45,1-18). A királyzsoltárok közé tartozik, és a király esküvője alkalmából készült. Valószínűleg az udvari írnok szerzeménye, a királynak ír, őt magasztalja. Tehát a királynak szól ez az írás, és számomra azt üzeni: az életem szóljon a Királynak. A Király az Úr Jézus, szenteljem teljesen Neki magam, Ő legyen az első, a legfontosabb, minden más törpüljön el mellette. Azt is jelenti ez, hogy a királynak igyekszem élni, az Ő akaratát valósítom meg.
A zsoltáros szíve zsong a szép szavaktól, mert a királlyal van tele a szíve. Mivel van tele az én szívem? Az enyém is zsong a szép szavaktól, ha az Úrra gondolok? Mindazt, amivel a szíve tele van, a királynak szánja. Őt akarja vele dicsérni. Dicsérje életem az Urat. Művemet a királynak mondom el. Micsoda megtiszteltetés, mennyi erőt és lendületet ad, hogy a király fogja értékelni a művét, a munkáját. Sok erőt ad, ha úgy gondolok az életemre, hogy ez Istennek szól, az Úr fogja majd értékelni, hogyan éltem meg mindazt az ajándékot, amit Tőle kaptam. Az Úr Jézus is beszél példázataiban arról, hogy amikor a király visszaérkezik, hívatja a szolgáit, és számon kéri, hogyan végezték a rájuk bízottakat. Milyen jó, ha úgy élhetek, hogy már Őneki élek, Neki végzem feladataimat, Őt szolgálom. Hisz, erre is hív el. Kiragad a világból, hogy Őt szolgáljam, Vele legyek, Neki éljek.
Az írnok nem csupán a királynak ír, hanem róla is. Róla beszél, Benne gyönyörködik, és amit meglát benne, azt elmondja, hogy mások is dicsérjék. Azt mondja el, amit megfigyelt és meglátott király életében. Akkor tudok az Úrról beszélni, ha megfigyelem és megismerem Őt. Ha látom, kicsoda, ha tele van tetteivel a szívem. Ó, Uram, add meg, hogy ma is Téged szemléljelek, hogy igyekezzem minél jobban megismerni Téged. Hadd tudjak minél többet Veled foglalkozni. Az Urat figyelni az igén keresztül tudjuk, az Újszövetségben tárul fel előttünk az Ő Lénye, ott látjuk meg kegyelme gazdagságát.
A zsoltáros megszólítja a menyasszonyt is, felszólítja, hogy teljesen szakadjon el eddigi életétől, népétől, családjától, és csak teljesen a királynak éljen. Ez is fontos gondolat, el kell szakadni ettől a világtól, mindattól, amit a világ kínál, és teljes szívvel az Úr felé fordulni. Ez a megoldás, ha igent mondok az Úrnak, akkor mindent hagyjak magam mögött. Ő teljes szívet kér, nemcsak a szívünk, az időnk, erőnk töredékét, hanem az egészet.
A második thesszalonikai levél röviddel az első után keletkezik (2Thessz 1,1-12). Pál és a vele levő munkatársai úgy látják, szükség van újabb levélre. Erősíteni és tovább vezetni kell őket. Az első levélben is felbukkant kérdések kerülnek kibontásra. Pál segíti őket a helyes Krisztusvárásra, a türelmetlenségről a türelemre kerül a hangsúly. Szintén üdvözlet és köszöntés hangzik el a levél elején. És a köszöntés az Istentől való kegyelmet és békességet emeli ki. Ez a legtöbb, amit kívánhat, legyen jelen Isten kegyelme az életükben. A kegyelem jelenti az életet, rámutat: Isten a megtérő bűnösnek kész megbocsátani. A kegyelem arra is rámutat, hogy ítélet alatt álló bűnös ember vagyok, és csak azért élhetek, és azért van reményem, mert az Úr Jézus Krisztus magára vállalta az ítéletemet. Isten pedig Jézusért elküldte számomra kegyelmi levelét, ami tartalmazza: el van engedve az adósság, az az adóslevél a keresztfára függesztetett, és én szabad lehetek. Hatalmas esemény, amikor ezt átéljük. Átélted már? Isten elengedte a büntetést, szabad lehetsz. Ehhez kapcsolja a békességet, mert a kegyelem és a békesség összekapcsolódik, a kegyelmet a megbékélt élet, a mély békesség követi.
Pál úgy látja, szüntelen hálával tartozik az Úrnak. Szüntelen hála, ez a mi tartozásunk. Nem tudjuk eléggé megköszönni mindazt, amit értünket tett. Oly sok ajándékkal, kegyelemmel halmoz el az Úr. Nem természetes, hogy van gyülekezet, hogy emberek ma is meghallják az evangéliumot. Ezért hálát kell adnunk. Köszönjük, meg, hogy mi hallhatjuk az igét, hogy türelmesen várt ránk az Úr. Az idő múlása nem késlekedés, hanem Isten szeretetét mutatja, tud várni. Kivárja, amíg meghalljuk hívó szavát. Mi is lenne, ha lezárta volna a kegyelem korszakát? Elvesztünk volna, de ma még lehet, ma még szabad Hozzá térni.
Az apostol úgy látja, a gyülekezet hite nőttön nő, folyamatosan növekszik. Nem áll meg egy szinten a fejlődésük. Növekszik-e a hitem? Látható-e az előbbre jutás? Vagy esetleg ugyanott tartok, mint egy évvel ezelőtt? De az is megtörténhet, hogy visszafejlődtünk. Urunk azonban növekedésre hívott el, azt akarja, hogy mindig előrébb jussunk a keskeny úton, és egyre több gyümölcsöt teremjünk. Annak ellenére növekednek, hogy szenvedésekkel néznek szembe. Hitük miatt támadás éri őket. Lehet, hogy a hitért való szenvedés időszaka a lelki növekedés ideje, míg a jólét, a megelégedés idői inkább a lelki ellustulás, megtorpanás, a langyosság időszakai? Megfigyelhető, hogy az anyagi jólét legtöbbször langyossá teszi a hívőket. Ilyen esetekben az Úr üldözéssel, próbatételekkel rázza fel népét. Azonban nem szükségszerű, hogy az ébredés eszköze a szenvedés  legyen, mert az ige ma is hirdettetik. Ha meghalljuk és engedelmeskedünk neki, megmozdul az állóvíz. Az Úr az evangélium hirdetése által akar megmozdítani.
Ne a nyomorúságra, hanem az Úrra tekintsek, üzeni az Úr. Problémák mindig lesznek, sátán célja, hogy elvonjon a Gazdától. Foglalkozzunk sokat magunkkal, a dolgainkkal, merüljünk bele a szórakozásba, csak ne figyeljünk, és ne engedjünk az Úrnak. Azt akarja a gonosz, hogy ne legyen idő Jézusra. Ránk terhel mindent, elvár sok dolgot, lefoglal, bár ezek a foglalatosságok önmagukban nem rossz dolgok. De kiszoríthatják Jézust az első helyről, és akkor már fölénk nőnek. Amivel ördög lefoglal, az lehet a szolgálat is, igen, a szolgálat is lehet fontosabb Jézusnál. 
Az apostol azt kéri, figyeljünk Urunkra, Ő vissza fog jönni, a maga idejében. Amíg el nem érkezik ez az idő, bízzuk Rá magunkat. Engedjük át a vezetést, és menjünk mindig a nyomában. Az Úr nem késik, el fog jönni, de amíg megérkezik, éljünk úgy, hogy megdicsőüljön szent neve.



Szenvedésben engedelmes

Szenvedésben engedelmes,
kísértésben győzedelmes
Jézus Krisztus, légy kegyelmes.

Rám a bűn mint tenger árad,
kísértésnek tüze támad.
Nincs segítség, csak Tenálad.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése