2017. január 12., csütörtök

Kezdj el bízni az Úrban!



A
 zsoltáros bizonyságot tesz arról, amit hallott Isten munkájáról az ősein keresztül (Zsolt 44,1-27). A szülők, nagyszülők elbeszélték Isten tetteit, beszéltek a következő generációnak az Úrról. Ez ma is fontos, beszéljünk Megváltónkról, mondjuk el életünkben megnyilvánult tetteit. A múltról való bizonyságtétel erőt ad a jelenben. Meg kell látnunk Isten munkáját életünkben, a múltban, mert ez reménységet ad, és erősíti a hitünket. A régi tapasztalat naggyá teszi előttünk az Úr nevét. A zsoltáros is meglátja népe győzelmei mögött az Úr karját. Felismeri: nem a saját karjuk segítette meg őket, hanem az Úr.
Ebből a visszaemlékezésből egy vallomás fakad, én nem az íjamban bízom, nem a fegyverem segít meg engem. Te segítesz meg. Ide akar eljuttatni az Úr. Lásd meg, hogy nem az emberi erő, a kapcsolatok, a pénz ad segítséget, hanem az Úr. Kezdj el bízni Isten segítségében. Lásd meg, hogy Ő ma is megsegít. Ereje, hatalma ma sem változott. Jöjj azzal a hittel, mint a vérfolyásos asszony is ment: elég, ha a ruhája szegélyét megérintem, és meggyógyulok. Elég, ha lelked érinti az Ő Lényét, Belőle gyógyulás rád.
Izráel népe nehéz időket él, hűtlenségük következményeit szenvedik, de a zsoltáros az Úrhoz kiált, Tőle vár segítséget. Bűneink következménye is vigyen az Úrhoz, hajtson Őhozzá, mert egyedül Ő a megoldás.  
A mai részből is láthatjuk: fontos a megszentelődés, ezt Isten viszi végbe, és egész életünket érinti (1Thessz 5,23-26). Tehát a megszentelődés nem elmélet, nem a egy tan tökéletesre csiszolása, hanem az egész életvitelünkre kiható folyamat. Az egész embert, tehát a testünket és az értelmünket is érinti. Ezeknek is Isten Lelkének fegyelme alá kell kerülniük. A megszentelést a békesség Istene végzi el bennünk. Békesség Istene - azt jelzi, Istent semmi nem hozza ki a sodrából, békessége van, amikor cselekszik. És ezt a békességet kínálja nekünk. Mert hányszor kibillenünk a békességből. Apróságok felbosszantanak, de ha előbb Rá tekintünk, ha megmaradunk Benne, a békességünk is megmarad.
Meddig kell megmaradni az Úr útján? Nem csak egy darabig, hanem addig, amíg nem találkozunk Vele. Mert Ő visszajön, és nem mindegy, hogyan talál minket. Bizonyságtevő világosságként, vagy beleszürkülve a világba.
A megmaradásunk és növekedésünk sem tőlünk függ csupán, hanem az Úr hűsége tart meg minket. Isten hűséges, és ezt jó olvasni, mert egyre ritkábban találni hűségeseket, de Ő az. Azt jelenti ez, nem hagyja félbe, amit elkezdett, hanem bevégzi. Megcselekszi, amit tervezett és amit ígért. A Szentírásban láthatjuk, Isten beteljesíti ígéreteit. Megvalósult a Krisztus eljöveteléről  ígéret is, és ugyanígy beteljesedik majd a végidőkről szóló kijelentés is. 
Pál igényli az érte való imádkozást. Az ige hirdetőinek, a hitben előrébb járóknak is szükségük van imaháttérre. Az is lényeges, mi is imádkozzunk az ige hirdetőiért, az evangélium terjedéséért.


Testvérek, menjünk bátran


1. Testvérek, menjünk bátran, hamar leszáll az éj, E földi pusztaságban Megállni nagy veszély. Hát merítsünk erőt A menny felé sietni, Nem állva megpihenni A boldog cél előtt.
2. A keskeny útra térünk, Ne rettentsen meg az; Ki elhívott, vezérünk, Tudjuk, hogy hű s igaz. Mint egykor Ő tevé, Most véle s benne bízva, Arcát ki-ki fordítsa A szent város felé.
3. Óemberünk ha szenved, Az jó nekünk, tudom; Ki vérnek, testnek enged, Az nem jár jó úton. A láthatót ne bánd, Csak rázd le, mi kötözne: Hadd törjön éned össze, Menvén halálon át.
4. Zarándok módra járva, Legyen kezünk üres; Csak terhet vesz magára, Ki pénzt, vagyont keres. Hadd gyűjtsön a világ, Mi tőle el se kérjük, Kevéssel is beérjük, Bennünket gond se bánt.
5. Az út el van hagyatva, Borítja sok tövis; nehéz emelni rajta Még a keresztet is. De egy út van csupán, Így hát előre bátran, Keresztül minden gáton, Hű Mesterünk után.
6. Úgy járunk itt, lenézve, Mint ismeretlenek; Sokan nem vesznek észre, Hangunk se hallva meg. De aki ránk figyel, Víg énekünket hallja. Szent reménység sugallja, Mit ajkunk énekel.
7. Ha botlanak a gyöngék, Segítsen az erős; Hordjuk, emeljük önként, Kin gyöngesége győz. Tartsunk jól össze hát, Tudjunk utolsók lenni, A bajt vállunkra venni E földi élten át.
8. Menjünk vígan sietve, Hisz utunk egyre fogy; Nap megy napot követve, S a test majd sírba rogy. Csak még egy kis tűrés! Ha Őt híven követjük: A láncot mind levetjük S vár ránk az égi rész.
9. Elmúlik nemsokára a földi vándorút, És az örök hazába, ki hű volt, mind bejut. Ott vár angyalsereg, Ott várnak mind a szentek, S az Atyánál pihentek, Megfáradt gyermekek.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése