2017. január 19., csütörtök

Tiszta szív



G
yönyörű ez a zsoltár, mély és őszinte bűnbánatból fakad (Zsolt 51,1-21). Az új dolgok mindig bűnbánatból, Isten előtti őszinte megállásból keletkeznek. Dávid vétkezett, házasságot tört, és embert ölt, a bűn természete ilyen, az egyiket követi a másik. De Isten nem mondott le a vétkező Dávidról, Elküldte hozzá Nátán prófétát, és ő megy és viszi Isten szavát. Nátán nem félt a király elé tárni az igazságot, Isten látta, így tudja, mit tettél, látja a szívedet. Mi meg merjük-e mondani Isten igéjének üzenetét? Hányszor nem vállaljuk, amit az Úr mond. Nátán vállalta. Uram, könyörülj, hogy mindig vállaljalak, és bátran adjam tovább, amit rám bízol.
Amikor a próféta szembesíti bűnével, a király vállalja, nem kezd el maszatolni, nem menti fel magát, király vagyok, és azt teszek, amit akarok. Azonnal az Úr elé borul és megvallja vétkeit. Ne kezdjünk el maszatolni, amikor az Úr szava rámutat életünk sötét dolgaira, ne mondjuk, ez nem olyan lényeges, hanem, amit az ige bűnnek mond, azt mi is tartsuk annak, és rendezzük Vele. Amikor az Úr szól, az mindig a rendezést hordja magában, az még mindig esély az újrakezdésre, a megtisztulásra.
Dávid az Úr elé borul és beismeri, hűtlen volt és vért ontott, és mindezekkel a tettekkel Isten ellen vétkezett. Minden bűnünkkel mennyei Atyánkat bántjuk meg, a bűn mindig Ellene irányul. Istennek fáj a bűn, mert Benne nincs bűn. Nem Tőle származik, hanem a sátántól. Azt is meglátja a király, hogy csak az Úr segíthet rajta. A bűnt csak Ő tudja eltörölni. Ne feledjük, az Úrhoz szabad jönni, hozhatjuk bűneinket, feltárhatjuk az általa okozott sebeket, mert csak az Úr tudja azt begyógyítani. A bűn okozta sebre az Úr kegyelme az orvosság. Vért vérrel gyógyít, Jézus vére tisztít meg, az Ő sebei adnak gyógyulást. A bűnös ember reménysége Jézus.
Bűnben születtem - itt az ember minden nyomorúságának az oka, a bűn velünk születik, szívünkben van, már amikor a világra jövünk. Leszigeteli a szívünket, nem engedi, hogy Isten szava eljusson hozzánk. Meg akarja akadályozni Isten megismerését. Áldott legyen az Úr, akinek szava áthatol a bűn védelmi rendszerén, mert Isten igéje élő és ható. Tárjuk ki Előtte szívünket, engedjük, hogy munkálkodjon, és új szívet teremtsen. Ez a megoldás, nem javítgatás, hanem egy új szív.
Tisztíts meg, és akkor tiszta leszek - igen, csak akkor tisztulok meg, ha Ő megtisztít. Olyan jó látni, hogy van bűnbocsánat, van megtisztulás, lehetek fehérebb, mint a hó. Arra mutat rá igénk, hogy az Úr minden bűntől megtisztít. Vére olyan hatalmas, hogy nem hagy semmi foltot, nincs olyan bűn, amit ne lenne képes megbocsátani. Ezt látjuk az Újszövetségben, még a halálra ítélt gonosztevő is kegyelmet kap. A házasságtörő nő is átéli, hogy Jézus nem ítéli el, kegyelemben részesül. Nincs az a rút szív, amit ne tudna megtisztítani.
Vidámíts meg újra szabadításoddal - a visszaesésből is van felállás, újra meg lehet tapasztalni az Úr szabadítását. Forduljunk bátran Hozzá, ne engedjünk a csüggedésnek, amely azt üzeni, nincs már esélyed; de van, mert az Úr felemel és megmutatja szabadítását. Mindig az Úré az utolsó szó.
A bűnbánó, töredelmes szívet nem lehet semmi mással helyettesíteni. Isten a bűnöstől nem áldozatot kér, hanem bűnbánatot, és azt a vágyat, hogy mindezt megtagadva, most már Vele kíván új életet élni. Megkísért minket, hogy megpróbáljuk úrvacsorával, templomba járással, adakozással elintézni a bűnt, azonban így nem lehet. Egyedüli megoldás a töredelmes szív, amikor semmit nem rejtegetve feltárom Előtte az életemet. Az Úr vére pedig megtisztít, az Atya pedig megbocsátja minden bűnünket.
Timóteusról azt írja Pál, hitben fiam. Milyen csodálatos az Úr, nem volt családja, Krisztust követve kapott lelki gyermeket (1Tim 1,1-11). Olyan fiút kapott, aki vele együtt követi Jézust, az Urat. Timóteus fiatalon megismerte és befogadta az evangéliumot. Jézusban megismerte Megváltóját, és így megtalálta élete célját. Minden zsidó a Megváltót keresi és várja, és ő megtalálta, jobban mondva, Pálon keresztül rátalált a Megváltó.  Mert ez a valóság, Jézus talál ránk. Adjunk hálát, ha ez már megtörtént, és mi is átéltük, hogy kitárult előttünk Isten országa. Milyen csodálatos világ ez, és mennyivel másabb, mint a mi világunk. Más a légköre, Isten szeretete, életet átformáló ereje árad benne. Köszönöm, Uram, hogy én Hozzád tartozhatom, országod polgára lehetek. Ebben az országban kerül helyére az életünk, itt lehull a bűn terhe, ez már a kapuban megtörténik, és felszabadulunk. Isten békéje és szeretete tölt el.
Timóteus hamar, fiatalon a mélyvízbe kerül, Efézus tévtanítóival kell felvennie a harcot. Egy bátortalan fiatalember Krisztussal elindul. Pál nagyszerű lélekorvos, mert tudja, hogy Timóteus félénk, ennek ellenére bátran nehéz terepre állítja. Itt megtanulja az ifjú harcos, hogy ellen lehet állni az ördögnek, és az el fog futni. Mert mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hanem a hitéi. A félelmet a félelem tárgyával való szembefordulással lehet legyőzni. Hogyan? Az Úr nevébe kapaszkodva. Timóteus nem maga megy, hanem az Úr Jézussal.
Timóteus a győztes evangéliumot viszi, ami több és erősebb, mint bármi más. Ezért ne bonyolódjon bele semmilyen érdekes hagyományba, hanem ragaszkodjon a jó hírhez. Megkísért, hogy leállunk sokféle érdekességnél, de ezek nem segítenek, mert mi nem vallást, hanem életet adunk át. Az evangélium az élet üzenete. Aki hittel fogadja, életet nyer. Az evangélium embereket formáló erő, ahol megjelenik, gyógyul a szív, helyreállnak a kapcsolatok. Ehhez ragaszkodjunk, ne cseréljük le Isten győztes szavát semmire.



TEREMTS BENNEM TISZTA SZÍVET

Teremts bennem tisztaszívet, ó Uram!
Az erõs lelket újítsd meg bennem!
Ne vess el engem a Te orcád elõl!
Szent lelkedet ne vond meg tõlem!
Támogass az engedelmesség lelkével!
Szabadításod örömét add nekem!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése