2017. január 4., szerda

Eljön az Úr!



B
ízzál az Úrban, gyönyörködj az Úrban, olvassuk a felszólítást, és jó ezt hallani (Zsolt 37,1-20). Jó, mert az Urat állítja figyelmünk középpontjába, azt üzeni, csak Őreá nézz, Őreá figyelj! Hajlamosak vagyunk a problémánkra, az előttünk álló feladatokra, a minket körülvevő világra figyelni. És ha ezt tesszük, hamar elcsüggedünk. Annyi lehúzó erő jelentkezik körülöttünk, látjuk, ahogy mások élnek. Sok embernek nagyon jól alakul a sora, mindene megvan, mi pedig talán egyik percről a másikra élünk. Be kell osztani, amink van, gondolkodunk, hogyan is jövünk ki a fizetésünkből. Közben a gonosz súg a szívünkben, nézd a szomszédod, nem hisz Istenben, nem jár gyülekezetbe, mégis milyen jól megy neki. Nincsenek anyagi problémái, ezzel szemben neked sokkal nehezebb az élet. Ilyenkor sátán elhinti bennünk az irigység magvait, de a zsoltár Istenre mutat. Azt kéri, ne figyeljünk másokra, hanem egyedül az Úrra.
Legyen ez ma nekünk szóló gondolat, és kezdjük el cselekedni. Mit? Ne másokkal foglalkozzunk, hanem gyönyörködjünk az Úrban. Sőt, aki mindjárt reggel az Úrban gyönyörködik, az nem fog másokra figyelni. Aki a társában, az Úrtól kapott házastársában kezd el gyönyörködni, az ő szépségeire figyel, és tudatosan azokat veszi észre, az nem fog másokra figyelni. Ha az Úr Lénye vonz és betölti a szívemet, ha a munkája magával ragad, nem fogok másokkal foglalkozni. Meg kell tanulni gyönyörködni, elmerülni az ige szépségében, mélységében. Ha így teszünk, Isten gazdagsága ragyog fel előttünk. Megláthatjuk hűségét, amellyel körülveszi népét. Akkor valósággá válik, amit már korábban olvastunk, hogy még az oroszlánok is sínylődnek, de akik az Úrhoz folyamodnak, nem nélkülözik a jót. Az irigység ellenszere az Úrban való gyönyörködés, a Benne való feltétlen bizalom. Aki már megtapasztalta Isten munkáját az életében, aki látta, hogyan emelte ki az Úr mélységekből, miként intézte anyagi dolgait is, az nem fél, mert Isten gondoskodása megbízhatóbb a bankok, munkahelyek, biztosítók világánál. Istennek gondja van gyermekeire.
Aki bízik az Úrban, az Rá hagyja az utait, vagyis figyel a vezetésére. Bár nem könnyű ez, olyan hamar a saját fejünk után megyünk. Azonban a zsoltáros azt kéri, hagyd Rá az utad, vagyis magad, mindenben. Fontos kérdés: minden utam Rá hagyom, vagyis csak akkor megyek, ha Ő indít? Könnyen az érzéseinkre hallgatunk, hamar úgy látjuk, mennünk kell, tennünk kell, pedig Isten nem is indít, de indít a saját szívünk, a benne meghúzódó kívánság. Képesek vagyunk Isten tiltása ellenére is elindulni, mert vonz a kívánság. Ezt élete meg Éva és Ádám is, Isten megtiltotta, hogy a jó és rossz tudásának a fájáról vegyenek, de vonzotta a gyümölcs, vitte a kívánság, amit a gonosz felerősített. Sátán mindig annyira felerősíti a saját hangját, a bennünk lévő kívánságot, hogy nem halljuk az Úr szelíd és halk hangját.
Aki ismeri az Urat, az bízik Benne, nem fog a sátán hangjára figyelni, mert tudja, Isten munkálkodik. Nem kell nekem kézbe venni a dolgokat, várhatok Rá nyugodtan, mert Ő akkor is tevékenykedik, ha előttem ez nem világos. Mert az Úr a háttérben is munkálkodik, kezében tartja az eseményeket. Amikor Jákób és családja az éhínséggel nézett szembe, Isten elküldte előttük Józsefet a megmentésükre, de ők erről nem tudtak. Így van ez az életünkben, még nem látjuk az Úr munkáját, azt gondoljuk, nekünk kell megoldást találnunk, pedig Ő már készíti a szabadulás útját.
A következő útmutatás: légy csendben, és várj az Úrra! Légy csendben, hát ez bizony nem is könnyű, annyi zaj vesz körül bennünket, az ablak alatt járnak az autók, elhúz egy repülő, megszólal a telefon, zúg egy munkaeszköz, és belül is megszólal az aggodalom és a félelem hangja. Nincs csönd. A zsoltáros azonban azt kéri, légy csendben, tehát tudatosan keressük a csendet, keressük az Urat, és ha Felé közeledünk, elcsendesedik a szívünk. Mert lehet csendben lenni úgy is, hogy körülöttünk nincs teljes csönd. A belső csend lehetséges, de sokat segít benne, ha a külső csendet is megkeressük. Jó kilépni a természetbe, és átélni a csend közelségét, Isten jelenlétét. Az emberi megoldás, heveskedés, majd én megmutatom, a harag vezetése rosszra visz. Bár komolyan vennénk, ezek helyett jobb Istenre várni, az Ő megoldása nem haragból fakad, hanem szeretetből. Bízzuk rá erre magunkat.
Mennyire várja Pál az Úr eljövetelét, ezzel van tele a szíve, és ez a remény vonzza látását (1Thessz 2,17-20). Az Úr eljön! Ott él a szívünkben ez a reménység? Erőt és lendületet ad a kísértések és támadások idején? Mert sátán támad, akadályoz, így akarja elvenni a kedvünket a szolgálattól, az előrehaladástól. Nem szeretjük az akadályokat, és szembekerülünk velük, megtorpanunk, valahogy azt gondoljuk, Isten gyermekének az útja akadálymentes. Pedig ez nem így van, különösen, ha a missziói lelkület lángol a szívünkben, ha fontos mások üdvössége. Sátán azt akarja, hogy ne jussanak az emberek hitre, ne ismerjék meg az Úr Jézus szeretetét és kegyelmét.
Hinni szabad, csak ne szolgáljunk, csak ne mentsünk embereket, ne mutassunk rá hazugságaira, és akkor békén hagy. Az akadályt pont azért gördíti elénk, mert nem szeretünk küzdeni, hamar feladjuk, a langyos, kényelmes élet után vágyakozunk, és ha nem ezt tapasztaljuk, abbahagyjuk a szolgálatot.
Lehet olyan, hogy külsőleg, tehát fizikailag korlátozva vagyunk, nem mehetünk gyülekezetbe, mert a távolság, a betegség, az időjárás megakadályoz, de a szívbeli vágyódást semmi sem akadályozhatja meg. Vágyódom-e az Úr után? Fáj-e, ha nem tudok jelen lenni az istentiszteleten? Van-e hiányérzetem? A vágyódás kézbe adja az igét, mert ha külsőleg távol is vagyunk, szív szerint mégis jelen lehetünk. Elolvashatjuk a napi igét, és így összekapcsolódunk az Úrral, és a Lélek által egymással. Engedjünk a testvéri közösség utáni vágyakozásnak, és keressük a lehetőségét a találkozásnak, az elcsendesedésnek. Ahol többen is az Úr gyermekei, keressük egymás közelségét, igyekezzünk megbeszélni és az Úr elé vinni életünk eseményeit. Pál is vágyott a gyülekezet után, mert jó hívő testvérekkel együtt dicsérni az Urat, és várni az üzenetet, várni együtt az Urat, Aki eljön, és nem késik.


HALLD MEG A HÍVÁST


1.  
Halld meg a hívást, Jézusodét,
Még ma kövesd Őt, fogva kezét,
Áldva a karját tárja feléd,
Édesen így szól: „Jöjj!”
Ó, mi szép s dicső lesz majd a nap,
Hogyha lelkünk tiszta lesz s szabad,
S minket az égi hon befogad!
Itt vagyok, Jézus, lásd!
2.  
Halld meg, ó, gyermek, drága szavát,
Nyisd meg a szíved, add magad át,
Édes a béke, mit neked ád,
Bátran azért csak jöjj!
Ó, mi szép s dicső lesz majd a nap,
Hogyha lelkünk tiszta lesz s szabad,
S minket az égi hon befogad!
Itt vagyok, Jézus, lásd!
3.  
Higgy a szavának, nem taszít el,
Szívedhez ott ver szíve közel,
Hű szeretettel karja ölel,
Jöjj csak, ó, bűnös, jöjj!
Ó, mi szép s dicső lesz majd a nap,
Hogyha lelkünk tiszta lesz s szabad,
S minket az égi hon befogad!
Itt vagyok, Jézus, lásd!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése