2017. március 21., kedd

Szolgáló élet



D
ávidot fölkente Sámuel királlyá, de nem vette át azonnal a hatalmat (1Sám 16,14-23). Isten jelezte, hogy új személyt választott, az Úr Lelke rá is szállt és betöltötte, így kezdődik a fölkészülési időszak. Isten Lelke formálja és készíti arra a feladatra, amire az Úr kiválasztotta. A felkészülés az eddig munkájában, és otthon, a családjában történik. A mi felkészítésünk is többnyire ugyanott történik, ahol a megtérésünk előtt éltünk. Vagyis a környezetünk nem fog azonnal megváltozni, de mivel már Isten uralkodik rajtunk, megtapasztaljuk, hogy Ő ugyanazon a helyen is tud formálni. Számára nincs akadály és nincs lehetetlen. Dávid próbája nem más, mint hogy figyel-e a Lélek vezetésére, engedelmeskedik-e az Úrnak?
Saultól eltávozott az Úr Lelke. Miért? Nem emiatt kerül egyre rosszabb állapotba Saul? Hajlamosak vagyunk így gondolkodni, és Istenre hárítani a felelősséget. Miért távozott el az Úr Lelke Saultól? Mert eddig sem figyelt Rá. Minek maradt volna, ha nem engedelmeskedett Neki? Ha nem figyelünk az Úrra, Ő visszavonul, és majd meglátjuk, mire megyünk Nélküle. Az üresen maradt helyet azonban egy gonosz szellem tölti be. Mert a lényünk tartósan nem marad üresen. Ha nem az Úr uralkodik, akkor belép a gonosz. Erről egy példázatot is mondott az Úr Jézus, nem elég kitisztítania házat, lakót is kell bele biztosítani. De ha nem az Úr Jézust hívjuk be, akkor a gonosz fog lecsapni rá. Örül, hogy rendbe tettük a házunkat, lesz neki mit lerombolni, mert sátán azt szeret, lerombolni, tönkretenni. Ne engedjük neki, hanem bízzuk magunkat az Úrra, Ő helyreállít, felépít.
Dávid nem tesz semmi rendkívülit, alázattal végzi korábbi munkáját, legelteti a juhokat, és közben képezi magát, és dicséri az Urat. A juhok mellett zenét tanul, és építi kapcsolatát az Úrral. Ott megtanul állandó kapcsolatban lenni, figyelni felfelé. Majd később fogjuk hallani, hogy munkája végzése közben is az Úrra támaszkodik. Ha veszély fenyeget, Isten segítségét kéri, neve által oldja meg a feladatot.
Dávid a juhok mellett maradt továbbra is, ennek ellenére észreveszik. Eljut játékának híre a király udvarába. Sőt, még azt is felismerik, hogy vele van az Úr. Nem kell különleges dolgot tenni ahhoz, hogy Isten jelenlétét felismerjék. Elég, ha figyelünk Rá, a helyünkön vagyunk és végezzük, amit ránk bízott. Dávid élete gyógyító élet, Isten felhasználja Saul gyógyítására. Az elvetett életét az elhívott élete gyógyítja. Erre használja az Úr Dávidot. Isten gyermekei gyógyítólag vannak jelen a világban. A gonosztól meggyötört életek számára megkönnyebbülést, gyógyulást jelentenek. Dávid játéka közben eltávozott a gonosz szellem, mert ahol Isten jelen van, onnan a gonosz távozik.
Jézus ismét a haláláról beszél tanítványainak, de azok nem értik (Mk 9,30-41). Mondhatjuk, nem akarják érteni, mert ők hatalomról, pozíciókról, gazdagságról, kényelmes életről ábrándoztak. Ha Jézus meghal, az álmok szertefoszlanak. Most derül ki, hogy ők nem Jézus akaratának megvalósítására vágynak, hanem saját álmaik vannak. A hajót, a halászatot ugyan otthagyták Jézusért, de az álmokat még nem, azt nehezebb. Azonban az Úr nem álmaink megvalósításért jött. Nem azért hív, hogy könnyebb és jobb élethez segítsen. Életét adja megmentésünkért, és a tanítványokat is erre hívja, adják oda életüket másokért. Szolgálatra hív. Isten országának építésére hív, és ez az ország nem saját karrierem építéséről szól, hanem Istenről. Elmondja, hogy Isten helyreállítja, amit engedetlenségünkkel leromboltunk. 
A Jézus mellett lévő tanítványok szíve, vágyakozása sem különb, mint azoké, akik nincsenek Vele. Vajon mi van a mi szívünkben? Nem vagyunk sokszor ugyanolyanok, mint a nem hívők? Jézus kézbe veszi őket, és rámutat: Isten országában másképp mennek a dolgaink. Aki első akar lenni, az legyen utolsó, legyen szolga. Igen, szolgáló élettel tűnjünk ki. Ne a hatalmunk, pénzünk, szövegelésünk, hanem lehajló szeretetből végzett szolgálatunk, a másokért, az Úrért való életünk legyen látható, beszéljen rólunk. Amint láttuk Dávidnál: szolgált, végezte, amivel apja megbízta, a felkenetése után is. És pont erre a szolgáló életre figyeltek fel. Adja az Úr, hogy az egyház szolgáló életével tűnjön fel ma is. A bennünk lévő Lélek legyen vonzó mások számára.
A szolgáló lelkület elfogadó és befogadó. Nem az akadályozás a feladatuk, hanem az elfogadás, el kell fogadni, ha valaki nem úgy szolgálja Jézust, ahogyan én. Az a hangsúlyos, hogy Krisztusé legyen az életem, és segítsem azokat, akik szintén az Övéi. Az Úr számon tartja, ha valaki azért segít egy másik emberen, mert ő Krisztus tanítványa.
Igyekeztünk megakadályozni, mert nem követ minket. Az ördög nagyon leleményes, és érti a dolgát. Ne a lelkeket mentsék, hanem inkább harcoljanak azok ellen, akik másképp követik Jézust. Harcoljanak egymás ellen a hívők, vívják dogmatikai csatáikat, és akkor nem lesz idejük másokra, az emberek mentésére. Az apa fiát nem tudták meggyógyítani, de a tiltás, az akadályozás, az megy. Hol is tartunk mi? Jézushoz segítünk, vagy akadályozunk?


Itt van Isten köztünk, Jertek őt imádni


1. Itt van Isten köztünk, Jertek őt imádni, Hódolattal elé állni, Itt van a középen, minden csendre térve Őelőtte hulljon térdre. Az, aki Hirdeti S hall -ja itt az Ígét: Adja néki szívét!
2. Itt van Isten köztünk: Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld s magasztal. :/: Szent, szent, szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei fényes lelkek. Halld, Urunk, Szózatunk, Ha mi, semmiségek Áldozunk Tenéked!
3. Csodálatos Felség, Hadd dicsérlek Téged: Hadd szolgáljon lelkem Néked! :/: Angyaloknak módján Színed előtt állván, bárcsak mindig orcád látnám! Add nékem Mindenben Te kedvedben járnom, Istenem, Királyom!
4. Általjársz Te mindent; Rám ragyogni engedd Életadó, áldott Lelked! :/: Mint a kis virág is Magától kibomlik, Rá ha csöndes fényed omlik: Hagyj, Uram, Vidáman Fényességed látnom S országod munkálnom!
5. Egyszerűvé formálj Belső, lelkiképpen, békességben, csöndességben. :/: Tisztogasd meg szívem: Tisztaságod lássam Lélekben és igazságban. Szívemmel Mindig fel- Szállhassak sasszárnyon: Csak Te légy világom!
6. Jöjj és lakozz bennem: Hadd legyen már itt lenn Templomoddá szívem-lelkem! :/: Mindig közellévő: jelentsd Magad nékem, Ne lakhasson más e szívben; Már itt lenn Mindenben Csakis Téged lásson, Leborulva áldjon!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése