2017. június 19., hétfő

Az Úr munkálkodik



N
em az ismeret hiánya okozza Jób problémáját, amit eddig elmondtak, azzal ő is tisztában van (Jób 13,1-28). Eddig is kapcsolatban állt az Úrral, vannak saját tapasztalatai, tehát nem szorul a barátok tanácsaira. A barátok is a próba eszközei. Sátán próbálja Jób hitét, és a barátokat is felhasználja. Jób problémája, hogy nem ismeri az előzményeket, nem tudja, mi történt a színfalak mögött, de bízik az Úrban. Tudja, hogy nem követett el semmi olyan vétket, amivel maga ellen ingerelte volna az Urat. A barátok hazugságot szólnak, bűnössé akarják tenni.
Mihaszna orvosok vagytok, mondja Jób, mert nem próbálják megérteni a szenvedőt. És így nem tudnak segíteni, csak a maguk igazságaival bombázzák barátjukat. Hányszor vagyunk mi is mihaszna orvosok, mert ahelyett, hogy enyhülést adnának szavaink, jelenlétünk, még inkább olajat öntünk a tűzre.
Az Úr Jézus az irgalmas samaritánus példázatában elénk tárja az igazi segítséget. A samaritánus egy szót sem szólt, csak ellátta a sebesültet, majd szamarára vette és elvitte egy vendégfogadóba. Beszéd helyett cselekedett, nem vetette a szemére, amiért egyedül utazott a veszélyes helyen. Nem mondta, magadnak kerested a bajt, hanem lehajolt és tette, amit tenni kell. Ennek nyomát sem látjuk a barátok esetében. Nincs leírva, hogy ápolták, enyhítették fájdalmát, szomjúságát, csak szövegelnek. De nem vagyunk néha mi is így? Azonnal készen vagyunk okos válaszainkkal, de nem igyekszünk megérteni a másikat,  és nem szolgálunk felé. Van, amikor egy kézfogás vagy egy pohár víz nagyobb bizonyságot tesz, mint egy tízperces beszéd.
Meg kell tanulni hallgatni. Jób is ezt kéri, igénye van a csöndre, a csöndben való meghallgatásra.  Talán csak annyit szeretne: csendben légy velem. Ne szólj, csak jelezd, itt vagyok, melletted állok, megértelek, hordozlak és vállallak így is.
Azt is kéri, hogy hallgassák meg védekezését. Hallgassák végig, engedjék meg, hogy ő is elmondja, ahogy látja az életét. Közbeszólás nélkül engedni a másikat beszélni. Olyan hamar félbeszakítjuk a másikat, és mondjuk a magunkét. Jézus tudott meghallgatni is.
Efézusban hatalmasan munkálkodik az Úr igéje, egyre többen Jézust kezdik el követni, és ami fontos: ez nem formalitás, nem pusztán szavakból áll, hanem az életük is megváltozik (ApCsel 19,23-20,6). Meglátták, hogy a gonosz nem játék, és minden olyan tárgytól meg kell szabadulni, aminek köze van az okkult dolgokhoz, ami bűn Isten előtt. Ők ezt meg is tették, sőt, azt látjuk, hogy a vallásos kegytárgyakat is felszámolták. Nem tekintik ártatlan dísznek őket, hanem úgy néznek rájuk, mint a bálványimádás eszközeire, amire nincs már szükségük, mert van Megváltójuk.
Már nem vásárolják az Artemisz-templom másolatait, és ez hatást fejt ki Efézusban. Az ötvösöknek feltűnik ez, kisebb lett a forgalom, kevesebb a bevétel.  Ha a Jézusban való hit nem jár a szobrok eltávolításával, akkor nem foglalkoztak volna az üggyel Demeterék. Ez nagyon lényeges, aki Krisztusban hisz, már nincs szüksége kegytárgyakra, a kegyelem egyedül elég. Nagyon figyelemreméltó, hogy az Artemisz-templommásolatokat nem váltották fel Jézus-szobor vagy keresztrendelésre. Miért? Mert Isten tiltja a kiábrázolást, másrészt ezek a tárgyak bálvánnyá válhatnak. A kereszt sem dísz, hanem olyan kivégzőeszköz, amin naponta meg kell halni az óemberemnek. A kereszt arra adatott, hogy a régi természetemet halálra adjam rajta. Jézus sem a nyakában hordta, hanem rajta függött.
Elgondolkodtam azon is, hogy lehettek megtért ötvösök is az efézusi hívők között, és ők bizonyára nem gyártottak tovább bálványtárgyakat. Vagy átálltak más tárgy készítésére, vagy otthagyták szakmájukat, az Úrra bízva megélhetésüket jövőjüket. Van, amikor végig kell gondolni: ha az Úré vagyok, maradhatok-e még továbbra is ezen a munkahelyen? Ha igen, akkor pedig az a feladatom, hogy megmutassam, lehet másképp, becsületesen, tisztességesen is végezni a munkát.
Akinek Krisztus van a szívében, az nem akar olyan munkát végezni, ami által mások élete tönkremehet. Az egyháznak nem az a feladata, hogy alkoholt termeljen, és árulja vagy ajándékozza, amikor ma nagyon sok családban probléma az alkohol. Az egyházra az élő víz bízatott.
Komolyan kell vennünk, hogy ahol az Úr megjelenik, ahol az ige diadalutat jár, és ahol történik valami, ott megmozdul a gonosz is. A gonosz munkája, a zavargások, mind annak a jelei, hogy élet van azon a helyen. A nagy nyugalom, háborgástól mentes élet talán nem is élet, hanem halál. Mert ahol az igét szívből hirdetik, ahol Jézus életeket formál újjá, sátán azonnal akcióba lép. Meg akarja akadályozni a további hitre jutásokat. Efézusban is zűrzavart támaszt, és erre megvannak a maga emberei. Különösen, ha a pénztárcát is érinti a hitre jutás, lesznek, akik Jézus követői ellen fordulnak. Az emberek gyakran a nyereséget, a hasznot választják a kegyelem helyett.
Nagy hatása van a tömegpszichózisnak, az embereknek fogalmuk sincs, miért tüntetnek, csak kiabálnak két órán keresztül. Megdöbbentő, hogy a gonosz mennyire tudja manipulálni az embereket. Ilyen programokon órák hosszat képesek ellenni, ordibálni értelmetlenséget. Jézus megfeszítésekor is a tömeg volt az eszköz, szája által érte el célját a nagytanács. Az igére figyelve kikerülhetünk a tömeg hatása alól. A hívő ember nem sodródik az árral, hanem Jézus nyomában halad. Vállalja Őt akkor is, ha annak ára van.


 Mindenkoron áldom az én Uramat


1. Mindenkoron áldom az én Uramat, Kitől várom én minden oltalmamat. Benne vetem minden bizodalmamat; Mindenkoron dicsérem, mint Uramat.
2. Igen vigad és örvendez én lelkem, Az Istennek segedelmét hogy kérem, Nyomorultak meghallják, azt örvendem, Vigadjanak Istenben, arra intem,
3. És mikoron Istenhez kiáltottam, Kegyelmesen tőle meghallgattattam, Őáltala hamar megszabadultam, Háborúságimban is megtartattam.
4. Lám, Istennek angyala mind tábort jár, Az istenfélő emberek körül jár. Az Istentől azért ki oltalmat vár, Útaiban mindenütt az nagy jól jár.
5. Segítségül azért Istent hívjátok, Ő jóvoltát kóstoljátok, lássátok! Igen nagy-jó, azt bizonnyal tudjátok: Benne bízó emberek mind boldogok.
6. Valamíglen élsz ez árnyék világban, Szántszándékkal ne élj a gonoszságban, Sőt életed foglaljad minden jóban, Hogy lakozzál Istennek oltalmában.
7. Sok jók közt a békességet szeressed, És éltedben mindenkor azt keressed; E világnak békességét ne nézzed, Az ördöggel ne légyen közösséged.
8. A felséges Isten szemei vannak Igazakon, kik csak őbenne bíznak; Mindazok, kik tőle oltalmat várnak, Kérésükben mindig meghallgattatnak.
9. Igen közel az Úr Isten azoknak, Töredelmes szívvel akik óhajtnak; Alázatos lélekkel akik járnak, Sok ínségből bizton megszabadulnak.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése