2017. június 29., csütörtök

Kapaszkodj az ígéretekbe!



N
agyon úgy tűnik, hogy különböző filozófiai iskolák feszülnek egymásnak (Jób 20,1-29). Megtanult válaszokkal akarják meggyőzni Jóbot, és nem figyelnek az ő személyes életére, nem veszik számításba szenvedését, kérdéseit. Ismét Cófár szólal meg, tele van ingerültséggel. Már nem a szeretet készteti beszédre, ingerült, mert ellenáll Jób. Nem veszi magára a sémát, nem fogadja el, hogy bűnössé teszik. Mi késztet megszólalásra? Hányszor ingerülten válaszolunk a másiknak, pedig nem arról van szó, hogy álláspontunkat kell ráerőltetni, hanem bizonyságot kellene tennünk az Isten szerinti életútról. Azt kellene megmutatnunk, hogy lehet másként élni, megnyilvánulni egy élethelyzetben, mint ahogy ezt megszoktuk. Amikor megállunk a másik ember mellett, Jézust képviseljük, az Ő jelenlétét sugározhatjuk a számára. Az Úr Jézus mindig Isten szeretetét és irgalmasságát jelenítette meg. Az emberek felbátorodva jöttek Hozzá. Reménység támadt bennük, hitték, hogy Jézus által meggyógyulnak. Mi is bizalmat gerjesztünk az Úr után?
Jób beszédét kioktatásnak véli, pedig tulajdonképpen bizonyságtétel volt, amit utoljára mondott. Nem elkeseredett tagadás hagyta el ajkát, hanem megvallotta hitét. Elmondta, hogy Megváltója él. Van Megváltója. Ott a betegágyon lelkileg magányosan felismeri, hogy van Megváltója. Van, Aki kiváltja őt a bűn és a halál fogságából, reménysége van az örök élet felől. Hiszed-e, hogy Megváltód él? Jézus feltámadt, el fog jönni, és akkor életre kelti a megholtakat. Megismerted-e már Őt, mint az élet Fejedelmét, és követed-e? Mert nem elég az elméleti ismeret, Jézus Úr, aki megmondja, mit tegyünk. Követésére hív el. Nem improvizálni kell az életet, hanem haladni Jézus nyomában.
Cófár úgy gondolja, nála van az értelem. Ő jól látja az élet dolgait, és ezért feljogosítva érzi magát Jób kioktatására. Hányszor kioktatni akarunk, ami nem jelent mást, mint hogy rákényszerítjük saját akaratunkat a másikra. Úgy gondolja, a bűnösök azonnal megkapják büntetésüket. Aki Isten nélkül él, és a másikat is semmibe veszi, belőle gazdagodik meg, az hamar tönkremegy. Jób vagyona elvesztéséből és betegségéből súlyos bűnre következtettek, aminek jelenlegi állapota a büntetése.
Nem látják meg, hogy a bűn ott van a szívünkben, és a gonosz útján való járás, az istentelen élet sem jelenti mindig az azonnali összeomlást. Sok Isten nélkül élő ember nem látja meg hitetlensége következményét, nagy karriert fut be, meggazdagodik, és senki nem kéri számon. A hívő életet nem a gazdag élet hitelesíti, hanem a bizonyságtevő élet. Jézus sem volt gazdag, sőt, határozottan elutasította a gonosz ezirányú kísérletét. Pál is egyszerű életet élt. Mai fogalmaink szerint szegény volt, de áldott életet élt.
Isten hosszútűrő, és nem akarja elveszíteni az embert. Ő a gonoszokat is keresi, lehetőséget kínál nekik a megtérésre. Tehát amikor azt látjuk, hogy a bűnös emberek jól élnek, gondoljunk arra, hogy időt kapnak az Úrtól. Isten azt szeretné, ha meglátnák ennek az életnek az ürességét, és sóvárognának Isten után. Imádkozzunk, hogy minél többen vegyék észre: a vagyon, a jólét nem szünteti meg a belső ürességet. Istennel való élő kapcsolatra van szükségünk. Lelkünket egyedül az ige képes megelégíteni. Isten szava a lélek tápláléka.
Mennyire útjukban van Pál ezeknek a zsidóknak (ApCsel 23,12-22). Minden követ megmozgatnak ellene. Igen, ahol az ige hatékonyan van jelen, ott ellene támadnak. Mert a feltámadott Jézus jelenlétét képtelenek elviselni. Nem kell az élet Fejedelme, és aki Róla tesz vallást, meg akarják ölni. Ismét csak azt látjuk, hogy aki az igazi értéket képviseli, Isten drága kegyelméről tesz bizonyságot, azt veszélyforrásnak tekintik. Ahol Jézus megjelenik, ott jogot formál az életre, engedelmességet vár, de az ember nem akar Istennek engedelmeskedni, nem akar az Ő útján járni, inkább eltávolítja. A bűnözőket nem tartják veszélyesnek. Akik a fegyvert vásárolják, használják, akik olyan anyagokat gyártanak és forgalmaznak, amelyek tönkreteszik az ember életét, az nem veszélyforrás, attól senki nem akar megszabadulni. A dohány-, az alkohol- és a fegyvergyárak üzemelnek, az ezeket forgalmazó üzletek működnek, mert nagy hasznot hoznak, és az sem számít, ha életek pusztulnak általuk. De az igazi békességet és életet hozó evangélium nem kell. Isten meg akar menteni, és az életre vezető útra kíván állítani - nem kell, öljük meg. Inkább gyógyszerrel oldjuk meg a lelki problémákat is, mintsem Isten igéjét komolyan vegyük. Mert az orvosság is hasznot jelent. Hadd vásárolják, váljanak függővé ettől is. Jézus nem tesz semmitől függővé, inkább megszabadít, leoldja a bilincseket. Forduljunk Hozzá! Nincs az a bilincs, amit le ne oldana.
Pál ellen nem az istentelen emberek támadnak, hanem az Istenben hívő, vallásos zsidók. Elméletileg hisznek, de a szívükben nem Isten, hanem gyilkos indulat él. Mi van az én szívemben? Mennyi rossz szándék, gonoszság, pusztító indulat húzódik meg a vallásosság leple alatt. Elmegyünk a templomba, és amikor kijövünk, már azon járnak a gondolataink, miként állhatunk bosszút, vagy hogyan üthetjük el a másikat az előrelépéstől. Miért van ez így? Mert bűnös természetet örököltünk, és ezt semmi nem tudja megváltoztatni, a templomozás sem. Akkor mi? Csak egyedül az Isten igéje általi újjászületés, amelyben új természetet kapunk. Most már Krisztus természete él bennünk, az Ő indulata fog vezetni. Kaptam-e már új szívet? De ezt kérni kell. Az kéri, aki látja, hogy baj van a szívével. Ki látja ezt meg? Aki kéri az Áldott orvos felülvizsgálatát, aki Istenhez fordul.
Az Úr a római hivatal falai között is jelen van. Felhasznál egy fiatal fiút Pál megmentésére. Olyan csodálatos, ahogyan az Úr egyre közelebb viszi őt Rómához. Ígéretet kapott, ott fog bizonyságot tenni, és ennek beteljesedését semmi sem akadályozhatja meg. Kapaszkodjunk ígéreteinkbe, azokba az igékbe, amiket kaptunk az Úrtól feleletként, mert Ő beteljesíti azokat.


ÚJ SZÍVET ADJ, URAM, ÉNNEKEM


1.  
Új szívet adj, Uram, énnekem,
Új szívet adj, én Istenem,
Amely csupán csak Teérted ég,
S Véled jár szüntelen,
Csak Véled szüntelen!

2.  
Nyájas, vidám, szelíd, jó szívet,
Mely, Jézusom, Te lakhelyed,
Hol egyedül a Te hangod szól,
Mely Véled van tele,
Csak Véled van tele!

3.  
Jézus, a Te gyógyító kezed
Megfogta már a szívemet,
S én is tudom, bűntelen leszek
Majd Nálad odafönn,
A Mennyben odafönn.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése