2017. október 16., hétfő

Belső érték



L
emúél az otthonról hozott útravalót eleveníti fel (Péld 31,1-31). Nem csak anyagiakkal készítették fel az életre, sőt, arról nem is beszél, hanem Isten szava alapján életbölcsességeket kapott. Elmondták neki, mire vigyázzon, mit kerüljön, ha jó úton akar haladni. Fontos ma is az útmutatás, leginkább a megélt tanács. Amikor gyermekeink látják, hogy szüleik nem csak mondják, hanem ők is komolyan veszik, amit tanítanak. Isten maga is bölcsességre tanít, általuk mutatja az élet útját. Mindez a Bibliában található, ezért fontos, hogy olvassuk, komolyan vegyük, mert általa jutunk életre, formálódunk, és kapunk segítséget mindennapi problémáink közepette.
Ne vesztegesd erődet nőkre - ezzel rámutat arra, hogy nem a másik nemmel való kapcsolat, a házasság az életcél. Nem, hanem az Úrral való élő kapcsolat. Bizony, gyakran látni, hogy elrontott életű emberek hitre jutás után úgy gondolják, most már mindent visszakapnak, amit veszítettek. Nem Jézust akarják, nem a krisztusi élet a lényeg, hanem egy kapcsolat, lakás, munka, pénz. A Biblia szerint ez a régi élet célja, a megtért ember Jézust akarja követni. Ő a fontos, mert szeretem, azért, amit értem tett. Neki akarok élni. Pál apostol így tesz bizonyságot: Nekem az élet Krisztus. Ő már Neki él. Kinek élsz? Ki van életed középpontjában?
Meglepő, hogy Salamon korában mennyire tisztán látták az alkohol veszélyeit, és beszéltek is róla. Az ital jellemformáló, leépítő, azt, aki rendszeresen él vele, hatalmába keríti, és az élet mindennapos kötelességeiről elfeledkezik. Már csak az italnak él. Társadalmi helyzettől, műveltségtől, képzettségtől függetlenül bárkit hatalmában képes tartani. Nem megoldás a tudás sem. Egyedüli megoldás vele szemben Jézus szabadítása, Ő tudja leoldani a kötelékeket. Azért ír erről Lemúél, mert így akarja az embereket megóvni a szenvedélybetegségtől. Fel akarja rá hívni a figyelmet. Aki az Úrral való kapcsolatból merít erőt, aki teljes mértékben rábízza magát, az nem az italtól vagy más drogtól vár megoldást, hanem az élő Istentől.
Ami még fontos, és jó ha figyelembe vesszük: csalóka a báj, mulandó a szépség. Nagyon jó ezt olvasni, mert ma sokan pont az ellenkezőjét hirdetik. A külső szépségre, vonzerőre teszik a hangsúlyt. Pedig ez elmúlik, és nem is a külső, hanem a belső tartalom adja az igazi értéket. Jelentéktelennek tűnő külső mögött hatalmas érték lapulhat. Jó, ha ezt meglátjuk. Jézus külsejéről nem írtak az evangélisták, nem tudjuk, milyen volt az arca, a haja vagy a szeme színe. Miért? Mert nem az a lényeg. Arra kell figyelnünk, ahogyan élt, amilyen ember volt. Környezete megvallotta rendkívüli személyiségét, Pilátus arról tett bizonyságot, hogy nincs Hozzá fogható ember. Ő a minta, olyannak kéne lenni. Azonban tudjuk, hogy önerőből senki nem képes úgy élni, mint Ő. Ahhoz Isten Lelke által újjá kell születni. De erre szabad vágyakozni, és kérhetjük is. A Szentírás Jézus tetteire irányítja a figyelmünket. Ő nem önmagának élt, hanem az Atya akaratát hajtotta végre, és életét adta a bűnös emberért. Figyeljünk a belső értékekre. Lássuk meg, mi rejtezik a béka bőre, vagy a szörnyeteg álcája alatt. A szépség is Isten dicsőítésére adatott. Minden külső és belső értékünkkel az Urat magasztaljuk.
Szeretlek titeket, mondja az Úr tanítványainak, de ezek nem pusztán szavak, hanem valóság (Jn 15,9-16,4). Meg is bizonyította a kereszten. Úgy szeret, hogy életét adja. Barátaiként szeret. Ez megrendítő, engem választott barátjának? Mennyi kiválóbb személy van, mégis lehajolt hozzám, a mélységbe, a sárba és szemétbe. Drágagyöngynek tekintett, kiemelt, megtisztított vére által. És most már Vele járhatok. Ő hű barát, Rá mindig lehet számítani. Ki is az igazi barát? Nem az, aki addig áll mellettünk, amíg ki lehet minket használni. Jézus olyan barát, Aki akkor áll mellénk, amikor mindenki elhagyott.
Barátainak választott, azt is üzeni: van barátunk. Aki hisz Őbenne, és Rábízta az életét, az nincs egyedül. Egy hűséges barát áll mellette. Van kihez menni kérdéseinkkel, van kivel megbeszélni problémáinkat. Amit elmondunk, azt magára veszi, felszabadít bűneink terhe alól. Ma is átadhatjuk Neki félelmeinket, Rábízhatjuk gondjainkat, mert az Ő kezében jó helyen vannak.
Teljes örömöt kínál. Ez a világ csak örömlufikat ad. Ezek nagyon hamar kidurrannak, amit Jézus kínál, az tartós. Tartós, mert Belőle árad. Örömünk a Vele való élő kapcsolatból fakad. Ez csodálatos. Neki örülhetünk. Öröm-e Jézussal lenni? 
Jézus felkészíti Övéit mindarra, amire számíthatnak. A világ gyűlölni fogja őket, de akkor gondoljanak arra, hogy Őt is gyűlölte. Sőt, előbb gyűlölte, és meg is ölte. Ennek a világnak nem kell Isten, és semmi, ami Tőle származik. A tanítványok nem a világból származnak, mert Jézus kihívta őket onnan, bár ebben a világban élik meg hitüket. Nem a világ, hanem Jézus útmutatása alapján élünk. Ezért gyűlöl a világ, képtelen elviselni, hogy vannak, akik Isten értékrendjéhez igazodnak, és más minőséget képviselnek. Amíg a világ gyűlöl, addig jó úton járunk. Amikor örül Isten népének a világ, és szívesen van vele együtt, végig kell gondolni, nem keveredtünk-e bele a világba. Pál apostol rámutat: „Egy harcos sem elegyedik bele a mindennapi élet gondjaiba, hogy megnyerje annak a tetszését, aki harcosává fogadta” (2Tim 2,4). Nem nagyobb a szolga uránál, ha Őt üldözték, minket is fognak. Azonban gyakran nagyobbak akarunk lenni, el szeretnénk kerülni a szenvedést, elismerésre vágyunk. Jézus azonban így szól mai is: Kövess engem! Mégpedig keresztünket felvéve járjunk nyomában.


Ó, mi hű barátunk Jézus

1. 
Ó, mi hű barátunk Jézus,
Hordja bűnünk, bánatunk!
Mily dicsőség, hogy nevében
Istenhez fordulhatunk!
Mennyi békét elveszítünk,
Sírva hordjuk bánatunk,
S mind azért, mert hő imában
Őhozzá nem fordulunk!

2. 
Ér-e próba vagy kísértés?
Háborúság zaklat-é?
El ne csüggedj ám miatta:
Vidd imádban Őelé!
Volt-e már ily hű barátod,
Gondod így ki fölveszi?
Látja minden gyöngeséged,
Tárd ki bátran Őneki!

3. 
Nyomja-é bú gyönge vállad?
Földi bánat terhel-é?
Drága Megváltód az orvos:
Vidd imádban Őelé!
Megvet, elhagy, kit szerettél?
Vidd imádban Őelé!
S Ő két karja közt ölelve
Visz a békesség felé.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése