2017. október 6., péntek

Lábmosás



M
indent meg tudunk magyarázni, mindenre van indokunk (Péld 26,13-28). A rest, aki nem akar dolgozni, mindig talál valami kifogást, valami jó indokot, amivel megmagyarázhatja tétlenségét, másokra való hagyatkozását. Hol oroszlán van az úton, hol más ragadozó, ami persze csak a fantáziájában létezik, mert ki sem mozdul az ágyából, a lakásából. Hányan ma is előre látják a rosszat, még hozzá sem kezdtek a feladathoz, de előre tudják, hogy nem fog sikerülni. Igénk most leleplez, és rámutat arra, hogy mindezek kifogások, amik mögé elbújunk, hogy ne is kelljen megmozdulni. Ha megkérdezik, miért nem haladunk, kivetítjük az oroszlánt, és azt mondjuk, nincs esélyünk, mert úgyis ő győz.
Még hívőket is megtorpant a gonosz, aki ordító oroszlánként jelenik meg. Jól figyeljünk, ordító oroszlán, csak ordítani tud, mert az Úr láncra verte, és nem képes elérni az övéit. Hányszor megijedünk és visszafordulunk, mert a bömbölésre figyelünk. Urunk azonban azt kéri, hogy mindig nézzünk Rá. A legnagyobb üvöltés, a vihar tombolása közepette sem vagyunk már kiszolgáltatva sem az elemeknek, sem a gonosznak. Bízhatunk Benne. A tanítványoktól is azt kérdezte: mit féltek, kicsinyhitűek? Vele egy hajóban haladva már nem kellene félni. És amikor mi jobban remegünk, pánikolunk, mint a nem hívők, az rossz bizonyságtétel. Mert erre azt mondják, minek higgyünk, félni, pánikolni, kiborulni hit nélkül is lehet. Gyakran nem vesszük ezt számításba, hogy a kiboruláshoz, a dühösséghez nem kell hit. Hányszor hívogatunk Jézushoz másokat, de templomból kijövet már mi is az anyagi gondok vagy gyermekeink miatt aggódunk, akkor ezzel inkább távol tartjuk Jézustól, mintsem közel vonzzuk őket. Aggódni Jézus nélkül is lehet. Aggódás nélkül azonban csak Jézussal élhetünk.
A mások dolgába való avatkozás, az olyan dolgokkal való foglalkozás, amikhez nincs közünk, nagyon bele van ivódva a természetünkbe. Könnyebb más dolgával foglalkozni, ott okosakat mondani, mint szembenézni saját életünkkel. Az internetes közösségi oldalak is sokakat ilyen irányba terelnek. Órákon keresztül távol élő, gyakran ismeretlen emberek megosztásait figyelik, azt kommentelik, közben a maguk élete gödörben van. Fontos dolgok, családtagok kerülnek háttérbe, mert fontosabb az idegen, mint a családtag, az, akit Isten ránk bízott.
Az Úr azt helyezi a szívünkre, hogy szeressük egymást, tehát azt, akivel egy közösségben vagyok, aki közel van hozzám. Szeressem azt a testvért, akivel egy gyülekezetbe tartozok. Akivel nem találkozok rendszeresen, azt könnyű szeretni, elhordozni. Szálkákat szedegetni tudunk, miközben a magunk gerendáját elhanyagoljuk. Az Úr inkább a saját életünk megtisztítását, gerendáink eltávolítását helyezi a szívünkre.
Közeledik a páska ünnepe, és Jézus tudja, mi fog rá várni (Jn 13,1-11). Látja, hogy Ő a bárány, akit meg fognak áldozni. Ezen az ünnepen az igazi áldozat bemutatására kerül sor. Az Atya adja az áldozati Bárányt; amit Ábrahámtól nem várt el, azt Ő megtette. A főpap mutatja be majd az áldozatot, de ő nem is tudja, mit tesz. Olyan szomorú, hogy a főpap sem látja, hogy az igazi Bárány, a bűneinket eltörlő Bárány vére fog kiomlani. De a lényeg: az áldozat bemutattatik, mégpedig örök érvénnyel. Nem kell ismételni. Nincs szükség főpapra, áldozatra, mert az Ő vére tökéletes áldozat, eltörli minden vétkünket, mint a felleget. Így jöhetünk Hozzá, az Ő vére minden bűnünket eltörli, mindet, amit megvallottunk Előtte.
Jézus nem tragikusan nézi ezt az eseményt, nem csügged el, hanem elmondja, Ő az Atyához fog menni. Elhagyja ezt a világot, és átmegy az Atya valóságos, de számunkra láthatatlan világába. Jézus tudja, hová tart az élete. Nem a halál, a sír, az elmúlás a végállomás számára, hanem az Atya országa. Hová tart az életünk? Mi is el tudjuk mondani, hogy Jézus által az Atyához megyünk? Hiszen, hogy a sír nem végállomás? Át kell mennie - ez ránk is vonatkozik, egyszer mindenkinek át kell menni ebből a világból Isten világába, nem lehet örökre itt maradni, de hogyan és kivel megyek? Mert ez a lényeges. Megkegyelmezett bűnösként és Jézus barátjaként megyek? Ha igen, akkor élet vár, örök, el nem múló élet.
Jézus, a tanítványok és az ördög van jelen az utolsó vacsora termében. Igen, jelen van az ördög is. Mindig ott van a tanítványok körül, ott van, ahol szól az ige, és igyekszik megakadályozni, hogy hogy mindaz, amit az Úr mond, szívig jusson és cselekvéssé váljon. Olyan megrázó, Júdás Jézus mellett van, és ennek ellenére a gonosz előtt nyitja meg a szívét. Mert ahhoz, hogy bemehessen, kaput kell nyitni neki. Júdás szíve zárva maradt Jézus előtt, és bement az ördög. Ki előtt van nyitva a szíved?
Mivel senki sem akarja a rabszolga munkáját elvégezni a tanítványok közül, Jézus cselekszik. Ő mindig cselekszik, nem mérlegel, az én dolgom-e ez, vagy a másé. Nem is mondja: Úr, Mester létemre ilyet nem tehetek. Lehajol és megmossa tanítványai lábát. Mi hányszor nem akarunk szolgálni, mert fölötte érezzük magunkat a másiknak. Ha az Úr lehajol, mennyivel inkább kell lehajolnunk nekünk.
Simon Péter ezt megalázónak tartja, neki ne mossa meg Jézus a lábát, neki ne szolgáljon Jézus. Talán itt a probléma, képtelen szolgálatot elfogadni, pedig Jézus azért jött, hogy szolgáljon. Aki nem fogadja el a szolgálatát, egyedül marad, bűneiben marad.
Ha nem mossa meg a lábunkat, nincs közünk Hozzá. Ennél borzasztóbb nincs, hogy Jézus azt mondja, nincs közöd hozzám. Akinek nincs köze Jézushoz, kimarad az életből, az elveszett ember. Jézus nélkül bűneinkben maradunk. Jézus vére tisztít meg minden bűntől, nincs más megoldás. Jelzi ezt az is, hogy nem elég az egyszeri megtisztulás. Benne élünk ebben a világban, és annak szennye ránk is rakódik, azonban rendszeresen odamehetünk az Úrhoz, és igéje által megtisztít. Fürdésre nincs állandóan szükség, de lábat mosni gyakran kell, különösen abban a korban kellett, amikor mezítláb vagy saruban közlekedtek. Hamar koszos lett a lábuk. Aki megfürdött, annak csak a lábát kell megmosni, de azt kell, mert egyébként nem marad közösségben Jézussal. A lábmosást a mindennapi rendszeres bibliaolvasás és imádkozás által végezhetjük el.



JÉZUS VÉRE OLY CSODÁLATOS

1.  
Jézus vére oly csodálatos!
Jézus vére oly csodálatos!
Mert a Bárány legyőzte a Sátán erejét!
Jézus vére oly csodálatos!
2.  
Jézus vére bűntől megtisztít!
Jézus vére bűntől megtisztít!
Mert a Bárány legyőzte a bűnnek erejét!
Jézus vére bűntől megtisztít!
3.  
Jézus neve oly csodálatos!
Jézus neve oly csodálatos!
Mert a Bárány nevére meghajlik minden térd!
Jézus neve oly csodálatos!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése