2017. október 17., kedd

Itt van Isten köztünk



E
zékiel próféta könyvét kezdjük el olvasni, nevének jelentése: Erősítse az Úr (Ez 1,1-28). Azt jelzi ez, hogy az Úr kezébe rakták szülei az életét, Őt kérték, hogy erősítse, tegye alkalmassá, készítse fel a Neki való szolgálatra és az életre. Isten ma is várja, hogy Rábízzuk magunkat, gyermekeinket. Jöhetünk Hozzá erőtlenségeinkkel, mert a mi erőnk kevés és véges. Olyan gyakran mondjuk, nincs erőm, de az Úr megerősít, képessé tesz a szolgálat végzésére, a krisztusi élet megélésére. Szabad nekünk is kérni: Uram, erősíts meg engem, úgy érzem, nem bírom tovább, nem látok eredményt, nem jutok előbbre, de könyörülj, hogy gyengeségemben megtapasztaljam a Te erődet.
Izráel népe Babilóniában, fogságban van, és a próféta ott van velük. Isten nem hagyja magára engedetlen népét, utánuk megy a próféta által, és beszél hozzájuk. Van üzenete a számukra. Az erőt a szenvedésekhez, az idegenben való megmaradáshoz Isten szavából kapják.
Megnyílt az ég, csodálatos, Isten megnyitja az eget, jelen van a fogságban, nincs tőlük távol, és elindul feléjük. Mindig az Úr közelít, Ő kezdi velünk a kommunikációt. Ha nem közeledne hozzánk, nem tudnánk megtalálni Őt. De Ő közeledik, azért lett Jézusban emberré, hogy egész közel jöjjön, és megszólítható legyen.
Bárhol legyünk, éljünk át bár sötét, nehéz időszakot, Isten ege felettünk van. Ő megnyitja azt, vagyis nincs távol tőlünk. Megmutatja, mennyire más az Ő szemszegéből az élet. Mi csak a nyomorúság sötét fellegét látjuk, de mögötte jelen van Isten világa. A nap nem tűnt el. Lássuk meg ma is a megnyílt eget, halljuk az Úr szavát. Azt igyekezzünk meghallani, amit Ő mond, és ne azt, amit hallani szeretnénk. Ha figyelünk a megnyílt égre, és meglátjuk Őt, halljuk a szavát, eltávozik a félelmes sötétség, mert Isten maga a világosság.
Szólt az Úr igéje Ezékielhez, és nemcsak hozzá, hanem szól hozzánk is. Jó tudni, hogy az Úr szól, nekünk csupán figyelni kell rá. Ráhangolódni az Úr szavára. Ehhez belső csöndre is szükség van. Gyakorolnunk kell magunkat a belső elcsendesedésben, hogy a zavaró körülmények ellenére is meghalljuk Őt. Mert kívülről nem mindig lesz csönd, sőt, egyre ritkább ma a teljes csönd, azonban a szívünket elcsendesíthetjük. És a csöndben meghalljuk Urunk szavát.
A próféta nem csak hallja az Úr szavát, hanem megnyílik előtte Isten mennyei világa. Bepillantást nyer az Ő háztartásába, mennyei lényeket lát, akik az Urat veszik körül, sőt, Isten trónja is felvillan előtte. Mindez megerősítő a fogságban élők számára. Itt van Isten köztünk, Ő Úr Babilon és az egész világ felett. Csüggedés vett erőt a népen a fogságba menetel után, úgy vélték, Babilon istenei erősebbek Ábrahám Istenénél, de legalábbis korlátozva van a hatalma. Úgy élték meg ezt a helyzetet, hogy a mi Istenünk hatalma, ereje csak Izráel földjén érvényesül. Azonban Isten közel jön hozzájuk, és üzeni: ne féljetek, én vagyok a világ Ura, Babiloné is. Nem vagyok korlátozva, itt vagyok veletek, csak bízzatok bennem. Bízz, az Úr ma sincs korlátozva, soha nem veszíti el hatalmát, az emberiség nem fog a fejére nőni. Ott van ma is a közeledben, csak légy csendben, és várj Rá!
A lények Isten lényét, sokoldalúságát jelenítik meg. Őbenne összpontosul minden erő, minden pozitív tulajdonság. És a lények ábrázata előremutat az Újszövetségre, Jézus lényét sugározza. Eljön az Úr, aki emberré lesz, a legtöbbet adja értünk, saját életét, tele lesz energiával, mint az oroszlán, és ezt az energiát a mi megmentésünkre, gyógyulásunkra használja fel. A sasarc pedig lénye mélységeit tárja fel előttünk. Ő az, aki a magasból lejön a sír mélységéig, legyőzi a halált, és elmegy, hogy helyet készítsen. Mindez hatalmas erőforrás, élő reménység. Az Úr mindenek felett való hatalom. Boldog, aki Hozzá tartozik. A négy lény a Lélek irányítása alatt áll, oda megy, ahová a Lélek akar menni. Erre a csodálatos összhangra van szükségük. Kérjük a Lélek vezetését, és azt, hogy végezze el bennünk, hogy mindenkor oda menjünk, ahová Ő akar menni. Csak oda, ahova Ő akar menni. Mindig kérdezzük: hová akarsz menni, Uram? Kérdezhetünk úgy is, oda akarsz-e menni, ahová épp most készülök?
Az Úr Jézus nem mond el mindent egyszerre a tanítványoknak, mert Ő nem ismeretterjesztő műsort vezetett (Jn 16,4-15). Mindig azt mondja el, amire akkor és ott szükség van. Mindig a mai napra, a mai szolgálatra készít fel, és nem arra, ami majd holnap jön. De a mai nap megtapasztalása erőt ad majd holnap is, ha eljön a holnap.
Jobb nektek, ha én elmegyek - az Úr azt nézte, mi a jobb nekünk. Nem magának kereste és igényelte a jobbat, hanem az övéinek. Jobb, mert ha nem megy el, ha nem vállalja a keresztet, örökre elveszünk. Magunkat nem menthetjük meg. Ha Jézus nem hal meg a kereszten, nincs segítségünk, nincs reménységünk. Egyedüli segítség az Úr Jézus. És Ő vállalta a halált, azért, hogy mi hit által élhessünk. A jobb felé szenvedésen keresztül vezet az út. Urunk hozzáállása legyen a példa a mi számunkra is, mi is azt nézzük, mi a jobb a másiknak, ne legyünk önzők, hanem figyeljünk Jézusra és Általa a mellettünk lévőre.
Jézus elmegy az Atyához, de minket sem hagy magunkra, elküldi a Pártfogót. Bizony, Pártfogóra van szükségünk. Olyan gyakran elanyátlanodunk, kedvünket és reménységünket veszítjük, szükségünk van Valakire, Akihez odamehetünk. A Pártfogó mindig elérhető, soha nem teszi mellé a telefont, nem mondja, most nincs időm. Előtte feltárhatjuk szívünket. A Pártfogó a Szentlélek, Aki már eljött a világba, csak igénybe kell venni Őt. Vagyis nekem kell az életembe hívni, én kérhetek Tőle segítséget.
Megmutatja, mi a bűn, a legnagyobb bűn, vagyis a bűn lényege, hogy nem hiszünk Jézusban, mint Megváltóban, a Krisztusban. Mert aki nem hisz Benne, elkárhozik. A Jézusban való élő hit ment meg. Nem elég Istenben vagy valamiben hinni. Tévtanítás az, hogy hinni kell valamiben, magunkban, eszménkben, mert ez nem elég. Isten Jézus Krisztusban ismerhető meg, és Ő az egyetlen út Hozzá. Nincs más út. Jó lenne ezt komolyan venni. Aki igazán megismerte Jézust, az nem is akar mást Rajta kívül, mert Ő nemcsak Megváltó, hanem életre szóló barát. Olyan Barát, aki életét adta értem.
A Szentlélek Isten nem beugró, nem csupán súgó, hanem folyamatosan vezet. Ha állandó kapcsolatban állok Vele, az igén keresztül elvezet az igazságra. Mindig megmutatja, mit is akar Isten, mi az ige szerinti igazság. Rábízhatjuk életünk vezetését, mert mindig kijelenti azt, amit tudnunk kell. Nem mond időpontot, de mindig azt közli, ami az adott helyzetben fontos. A Lélek nem engedi, hogy eltévedjünk. Figyeljünk Rá, és közben végezzük azt a szolgálatot, amivel megbízott az Úr.


 Itt van Isten köztünk, Jertek őt imádni

1. Itt van Isten köztünk, Jertek őt imádni, Hódolattal elé állni, Itt van a középen, minden csendre térve Őelőtte hulljon térdre. Az, aki Hirdeti S hall -ja itt az Ígét: Adja néki szívét!
2. Itt van Isten köztünk: Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld s magasztal. :/: Szent, szent, szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei fényes lelkek. Halld, Urunk, Szózatunk, Ha mi, semmiségek Áldozunk Tenéked!
3. Csodálatos Felség, Hadd dicsérlek Téged: Hadd szolgáljon lelkem Néked! :/: Angyaloknak módján Színed előtt állván, bárcsak mindig orcád látnám! Add nékem Mindenben Te kedvedben járnom, Istenem, Királyom!
4. Általjársz Te mindent; Rám ragyogni engedd Életadó, áldott Lelked! :/: Mint a kis virág is Magától kibomlik, Rá ha csöndes fényed omlik: Hagyj, Uram, Vidáman Fényességed látnom S országod munkálnom!
5. Egyszerűvé formálj Belső, lelkiképpen, békességben, csöndességben. :/: Tisztogasd meg szívem: Tisztaságod lássam Lélekben és igazságban. Szívemmel Mindig fel- Szállhassak sasszárnyon: Csak Te légy világom!
6. Jöjj és lakozz bennem: Hadd legyen már itt lenn Templomoddá szívem-lelkem! :/: Mindig közellévő: jelentsd Magad nékem, Ne lakhasson más e szívben; Már itt lenn Mindenben Csakis Téged lásson, Leborulva áldjon!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése