2017. október 27., péntek

Igazi változás




A
kiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai, olvassuk a Római levélben, és ezt látjuk Ezékiel életében (Ez 11,1-13). Mivel az Úr elhívott szolgája, engedelmes eszköze, Isten Lelke vezeti. Sőt, a Lélek felemeli és viszi őt, talán nem szívesen menne oda, ahová most kell mennie, de a Lélek képessé teszi, megerősíti. Isten Lelke ma is jelen van, Isten gyermekeinek életét formálja és vezeti. Az Úr Lelke tesz képessé olyan feladatok, szolgálatok elvégzésére, amire magunktól képtelenek lennénk. Az Úr Jézus ígérte, hogy amikor kitöltetik a Szentlélek, az övéi nagyobb dolgokat is tesznek, mint Ő. Nagyobb dolgokat? Mik lehetnek azok? Hálásak is lehetünk, mert nekünk is hagyott munkát, és amit mond, arra utal, hogy hatékony is lesz az egyház. Mik a nagy dolgok, amiket végezhetünk? Nem elsősorban az építkezések, a programszervezések, hanem a Krisztushoz vezetés, az új élethez segítés. Mert nincs nagyobb esemény, mint amikor valakinek az élete gyökeresen megváltozik Jézus Krisztus által. Azért vagyunk, hogy bábáskodjunk új életek megszületése mellett.
A Lélek viszi Ezékielt, oda, ahová nem is akar menni, így visz minket is a Lélek, amennyiben Rábízzuk magunkat. Péternek is azt jelentette ki az Úr, hogy eljön az idő, amikor más övezi fel, és oda viszi, ahová nem akarja. Visz a szenvedés, a mártírság felé. Senki nem szeretne szenvedni, nem akarunk kiszolgáltatott helyzetbe kerülni, de ha az Úréi vagyunk, a Lélek velünk lesz. Urunk nem hagy magunkra. Nem mással vitet vagy rendezteti el életünk dolgait, hanem maga vesz körül szeretetével.
A keleti kapuhoz viszi Isten Lelke a prófétát, ott jönnek össze a vezetők, és rossz döntést hoznak, rossz tanácsot adnak az embereknek. Amikor nem az ige a vezérünk, nem ennek a lámpásnak a fényére figyelünk, rossz döntéseket hozunk. Igazán jól dönteni az Úr jelenlétében lehet. Rossz tanácsokat adnak az embereknek, akik pedig bíznak bennük. Úgy gondolják, ők a vezetők, tudják, mi a helyes. Hányszor mi is vakon megbízunk vezetőinkben, azonban minden tanácsot az ige mérlegére kell tennünk. Nem biztos, hogy jó egy tanács, azért, mert egy lelkész vagy egy egyházi vezető adja. Ha nem figyelünk felfelé, ha emberekre, a világ fejlődésére tekintünk, nem lesz jó a tanácsunk. A legjobb tanácsadó Isten. Ő azt ígéri: „Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem” (Zsolt 32,8). És ha ezt mondja, akkor így is van. Menjünk Hozzá bátran, kérdezzük, és fog adni tanácsot, megmutatja a jó utat. Olyan bátorító ez, van Kihez menni, nem vagyok magamra hagyva. Mert néha olyan nehéz meglátni a jó utat, nehéz megtalálni a jó döntést. De ha felvállalom, hogy nem azonnal döntök, hanem várok, az Úr megmutatja, merre menjek.
Pilátus nagyon taktikázik, mindent megmozgat Jézus szabadon bocsátása érdekében (Jn 18,38/b-40). Azonban elsősorban mindenkinek szeretne megfelelni. Az elsőrendű azonban az, személyesen hogyan dönt. Elismeri-e Jézust királynak? Mert bár a kérdést felteszi - király vagy te mégis? - de nem borul le Előtte, nem megvallásként mondja. Én hogyan döntök? Kimondtam-e már: király vagy, Jézus, az én életem királya, és már most meghajtom térdemet Előtted? A szabadon bocsátás kisebb kockázattal jár, mint dönteni Jézus mellett. Miért? Ha Jézus a királyom, borul minden eddigi terv. Akkor felszínre kerül minden, mert Őt elfogadni nem csupán egy érzelemdús, látványos előremenetelt jelent, hanem teljes életváltozást. Amikor bűnbánattal jövök Jézushoz, minden kiborul, az összes szennyesem Elé kerül, és Ő tesz tisztába. De azt is magával hozza ez a döntés, hogy innentől kezdve Ő ül a trónon, Ő hoz meg döntéseket, én pedig elfogadom ezeket.
Pilátus nem akarja, hogy előre megtervezett élete felboruljon, nem akar változást, nem szeretne kikerülni a politika, a hatalom, a pénz vonzásköréből. Neki ez kell, és nem az, amit Jézus kínál. Pál apostol tervei is borultak a damaszkuszi úton, de ő ezt elfogadta. Felismerte, hogy úgy jut gazdagabb élethez, ha Jézusra bízza élete forgatókönyvét, és ő engedelmesen végigmegy az Általa kijelölt úton.
A helytartó egy mentőötlettel áll elő, ami nem lesz sikeres, de rámutat lényegre. Nem lesz sikeres, nem is lehet az, mivel Isten terve az volt, hogy Őt értünk odaadja a keresztre. Nem véletlenül mennek végbe ezek az események. Nem balszerencséről van itt szó, nem is egy félreértett emberről, hanem Isten akaratáról. Ezt az akaratot Jézus engedelmesen elfogadta, ment a keresztre, amint Izsák is ment az áldozás hegyére. Azonban míg Izsáknak nem kellett meghalnia, Jézusnak igen. Nincs más mód a megmentésünkre, csak a kereszt. És ezt Jézus vállalta. Áldott legyen érte szent neve, és ragadjuk meg ezt a mentőövet.
A másik lényeges üzenet: Barabbás szabadon bocsátása rámutat arra, hogy azon a kereszten nekem kellett volna meghalni. Az a középső kereszt az én helyem, mert én vagyok ítélet alatt, de az Atya Jézusért szabadon bocsát. Jézus halt meg az én helyemen, és én Őérte lehetek szabad, Őérte élhetek.
Mielőtt megtörténik a szabadon bocsátás, Pilátus a népet kérdezi meg, kit akar, hogy szabadon bocsásson, és a tömeg Barabbást kéri. Ez nagyon megrendítő, az ember szívének valós állapotát mutatja. Nem az Életet választják, nem az kell, aki csak jót tesz, gyógyít, szabadít, hanem a gyilkos. A szívünk, ha nincs rendben, Barabbást választja, azt, akivel rokonok vagyunk. Aki úgy él, mint mi, aki úgy oldja meg a dolgokat, ahogyan mi is, és aki azt adja, amire vágyunk, amire számítunk. Jézus nem a vágyainkat elégíti ki. Nem jólétet kínál, nem a másik embertől, a körülményektől akar megszabadítani, hanem a bennünk élő bűntől.
Kit választasz? Válaszd Jézust, az Élete, és Vele a belső változást, mert a körülmények megváltoztatása csak látszatmegoldás. Mivel az ember szívéből származik minden rossz és gonosz, az igazi változás a szív megváltozása, ez jelenthet majd a társadalom számára is igazi változást.



Új szívet adj

1. Új szívet adj, Uram, énnekem,
Új szívet adj, én Istenem,
Amely csupán csak teérted ég,
Véled jár szüntelen, csak véled szüntelen.

2. Nyájas, vidám, szelíd, jó szívet,
Mely, Jézusom, te lakhelyed,
Hol egyedül a te hangod szól,
Mely véled van tele, csak véled van tele.

3. Jézus, a te gyógyító kezed
Megfogta már a szívemet,
Én is tudom, bűntelen leszek
Majd nálad odafenn, a mennyben odafenn.


Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése