2017. október 1., vasárnap

A Király



T
ovábbi fontos tanácsot kapunk, amit jó komolyan venni, bár nem könnyű, tulajdonképpen lehetetlen, mint ahogy minden lehetetlen a régi természetünk és a saját erőnk számára (Péld 24,1-22). A tanács: ne irigyeld a rossz embereket, és ne kívánj velük lenni. Igen ám, de ezek az emberek általában sikeresek. Mert ha nem lennének azok, ha közönséges bűnözők lennének, nem irigyelnénk őket. A megtéretlen szív irigy a másikra, és ezzel csapdába is kerül, mert elkezd versenyezni, minden erejét leköti, csak ő győzzön. Urunk azonban nem versenyt akar, hanem azt, hogy Neki éljünk, rábízva a megélhetésünket is. Mert Neki gondja van az övéire. Aki Krisztusban van, az új teremtés, a régiek elmúlnak, és minden újjá lesz, vagyis már nem irigykedünk, mert nem a másikra figyelünk. Mi felnézhetünk Jézusra. És aki így tesz, az előrehalad, az nem figyeli a másikat, hanem mindig az Úr nyomában való maradásra törekszik.
Az újjászületett ember már nem is kívánja azok társaságát, akik nem szeretik az Urat, új közösség után néz, és Jézus tanítványaiban találja azt meg. A növekedésben fontos szerep jut a testvéri közösségnek. Isten gyermekei közül választom meg a barátaimat, akik segítenek az Úr útján való járásban. Fontosak a bölcsek, vagyis a hitben előrébb járók tapasztalatai. Meg kell tanulnunk odafordulni azokhoz, akik tapasztaltak az Úr útján. Bátran feltenni kérdéseinket. Az interneten sokféle fórummal találkozunk, amelyek egy-egy területen lehetőséget kínálnak a kezdők, az elakadtak számára a segítségkérésre. Ha valaki egy számítógépes program használatában tapasztalatlan, vagy olyan problémával került szembe, amire magától nem talál megoldást, akkor az ilyen fórumon kap segítséget. Aki járatos annak a programnak a kezelésében, vagy már maga is találkozott azzal a problémával, szívesen segít annak, aki kérdez, aki odafordul a közösséghez. Így kérhetünk mi is segítséget a gyülekezet tagjaitól, de vajon működik-e ez? Vagy a világ előttünk jár?
Salamon rámutat: a nehéz helyzetben derül ki, mennyire vagyunk erősek, mit is ér a hitünk. Amíg nem találjuk magunkat szembe problémával, könnyű azt mondai, megállom a helyem. Amíg egy bunyós nem száll ringbe az ellenféllel, addig könnyű mondani, hogy győzni fog, de a mérkőzés mutatja meg, mit is tud valójában.
Már Salamon is látja, hogy az Úr gyermeke is eleshet, de fel tud állni, mert az Úr talpra segíti őt. Ezzel erősíthetjük magunkat, mégis fölkelek, mert az Úr megsegít. Fontos ez a mégis, mert a gonosz azt suttogja, már annyiszor felemelt az Úr, most már Ő sem segít, menthetetlen vagy. Ez az ige is segíthet lelkünk erősítésében, mert nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is edzeni kell. És ezt az edzést az ige végzi el. Nehéz helyzetekben, csüggedés idején nem mindegy, mit mondok, Salamon azt tanácsolja, mondd: mégis felkelek, talpra állok, Jézussal újrakezdem.
A sokaság meghallotta, hogy Jézus Jeruzsálembe megy, és úgy gondolták, itt az idő királlyá kiáltani Őt (Jn 12,12-19). Ő, Aki a halottat is feltámasztja, csodás jövőt vetít előre. Egy szebb, jobb világ következik, amiben jól érezzük magunkat. Ezek az emberek nem a bűnből akartak szabadulni, hanem egy jobb rendszert vártak. És ennek vezetését Jézusban látták biztosítottnak. Rendkívüli képességei által megszilárdíthatja a hatalmat, függetlenséget adhat. Az emberek tévedésben voltak, félreértették Jézust is. Úgy, ahogyan a mai napig is félreértjük az Urat, és az életet is. Azt gondoljuk, a függetlenség mindent megold, ám az alapproblémák továbbra is megmaradnak, mert ha a szívünk nem változik, független országban is ugyanazok maradunk.
Mindezek ellenére Jézus király, úgy, amint az ószövetségi prófécia is mondta. De alázatos, harc nélküli uralkodó, aki nem mások életét veszi el, hanem a sajátját adja oda másokért. Jézus nem egy ország, hanem a személyes életünk fölött akar uralkodni. Nem véletlenül mondja az ige: A te királyod! Igen, Ő az én Királyom, életem Ura, akinek engedelmességgel tartozom. De Ő nem azt várja, hogy kiszolgálják, hanem Ő szolgál és adja életét váltságul sokakért.
A szamárcsikón való érkezés is jelzés, nem hadsereg élén érkezik, nem népeket akar legyőzni, hanem a bűn, a halál és az ördög fölött győzedelmeskedett. Azokon a területeken harcol és győz, amelyekkel mi nem tudunk mit kezdeni.
A tanítványai majd csak Jézus megdicsőülése után értik meg a dolgokat. Akkor jönnek rá, hogy az történt Vele, ami meg volt írva Róla. Jézus beteljesítette az ígéreteket, és már az is fontos üzenet, hogy ami meg van írva Róla, az meg fog ma is történni. Isten nem hagyja övéit sötétségben, így kijelenti, hogy Jézus vissza fog jönni, és magához veszi népét. Nem tudjuk ugyan az időpontját ennek az eseménynek, de úgy éljünk, hogy készen legyünk. És ha ma jön, készen találjon. Nagy kísértés, hogy még évezredeket vizionálunk, és ennek az a veszélye, hogy váratlanul lep meg az a nap. A számítgatás sem feladatunk, de a jeleket figyelhetjük. És ezek arra ösztönöznek, hogy vigyük az evangéliumot, hirdessük az örömhírt.
A farizeusok azt mondják: a világ Őt követi. Milyen jó is lenne, ha az egész világ Őt követné, mert az meglátszana az élet minőségében, az egymással való kapcsolatokban is. A legfontosabb azonban: én követem-e Őt?


Krisztus, a Király

Krisztus, a Király, nézzétek, feláll,
Hangosan kiált, halljátok a Királyt:
"Akinek lelke szomjasan ég, jöjjön énhozzám és igyék.
Hozzám jöjjetek, bennem higgyetek és forrás támad, élő víz árad belőletek."


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése