2018. augusztus 21., kedd

Amint vagyok


A prédikátor példa előttünk, mindent megfigyel, mert tisztán akar látni, igény van benne a tisztánlátásra (Préd 9,1-18). Nemcsak elfogadja mások véleményét, tudását, hanem maga akar meggyőződni a dolgokról. Legyen ott ez a vágy, és érjen elhatározássá bennünk is, tisztán akarok látni Isten és az élet dolgai felől. Ne elégedjünk meg a másodkézből vett információkkal, hanem magunk járjunk utána.
Az Úr Jézus azért jött el, hogy tisztán és világosan bemutassa nekünk Isten országát. Kijelentette, elibénk élte Istent, olyan a Mindenható Isten, mint Jézus. Aki elkezdi Őt keresni, figyelni, az megismerheti Istent. Benne tárul fel Isten országának minden titka. Tanítványainak megadatott, hogy megismerjék Isten országa titkait. Ezért ez már csak rajtam múlik, hogy rászánom-e az időt, akarom-e Őt igazán megismerni, Tőle várom-e a válaszokat a kérdéseimre?
Adjunk hálát Istennek, hogy mi már nem vagyunk a saját elgondolásaikra hagyatva, mert Isten kijelentette magát, bemutatkozott a számunkra. Igéjében feltárta előttünk Lényét. Csak kezünkbe kell venni, és megláthatjuk, kik vagyunk és mi a terve az életünkkel Istennek.
Nagy felismerést tett Salamon, rádöbbent: az emberek szíve tele van gonoszsággal. Ez bizony nem egy kellemes meglátás. Gonoszság van a szívünkben, és nem is egy kevés, hanem az tölti meg teljesen. Mivel teljesen tele van, előbb ki kell üríteni, hogy beférjen oda más is. Kérjük Urunkat, hogy tisztítsa meg a szívünket. Ne ringassuk magunkat abban a hitben, hogy bennünk jó lakozik, fogadjuk el az ige megállapítását, mert mindez, amit olvasunk, nem csak Salamon szava, hanem Istené. Így lát minket. Azonban nem kell elkeseredni, mert van megoldás, ez pedig nem más, mint az új, élő, hússzív. És ezt nem a kardiológusoktól, hanem Istentől kapjuk. Nem segít más rajtunk, csak a lelki szívátültetés.
Az a megállapítás is fontos, hogy többet ér az élő kutya a döglött oroszlánnál. Hiába félelmetesebb az oroszlán, de ha csak ki van tömve, nem rettent el senkit. Így nem ér semmit a halott gyülekezet sem. Istennek élő népre van szüksége, olyanokra, akik szívükben Isten Lelke által élővé váltak. Az életet folyamatos, rendszeres táplálkozással lehet fenntartani. Az Úr nem elégszik meg a látszatélettel, a Jelenések könyvében az élőnek látszó gyülekezetnek mondja: az a neved, hogy élsz, pedig halott vagy. S nem áll meg a diagnózisnál, hanem felszólít: Ébredj fel, és amit Ő mond, az megtörténik. Az Úr szava éleszt fel és tesz képessé arra, ami magamtól nem megy.
Az Úr tanít a zsinagógában, tanított Ő útközben is, de nem hanyagolja el a zsinagógai istentiszteletet sem (Lk 13,10-17). Vannak, akikkel ott tud kapcsolatba kerülni, hiszen az istentiszteletre, aki csak tud, elmegy, és ha elmegy, meglepetésben lesz része. Eddig Istenről hallott, most magát Istent hallja, beszélhet Vele. Ez a különbség a vallás és az élő gyülekezet vagy egyéb vallások között. A pogány vallásokban istenekről beszélnek, az Úr gyülekezetében maga a feltámadott Úr Jézus van jelen. Valóban itt van Isten köztünk. Így Hozzá jöhetünk, beszélhetünk Vele. És amikor Bibliát olvasunk, nem a vallásunk szent könyvét böngésszük, hanem kommunikálunk Istennel, aki él és beszél. A Biblia a kommunikáció eszköze, közvetíti felénk Isten üzenetét.
Hogy meglepődhetett ez az asszony, amikor Jézus előszólítja őt. Átéli, hogy Isten személyesen törődik vele. Ez csodálatos, Isten Jézusban személyesen fordul oda életünkhöz. Fontosak vagyunk Neki, tudja, hogy itt vagyunk, és azt akarja, hogy találkozzunk Vele. Ez az asszony csak megbújva volt jelen, nem akart középpontba kerülni, de Jézus előhívta, elő kell jönni, úgy, amint vagyunk, azzal a problémával, ami most terhel.
Ebben az asszonyban betegség lelke lakott tizennyolc éve, de most eljött a szabadulás órája. Talán már nem is reménykedett ebben az asszony, úgy gondolta, senki nem tud az ő állapotán változtatni, és ekkor Jézus magához hívja; így hív most téged is magához. Mi lakik benned? Mi az, ami alatt megroskadt az életed, ami nem hagy felegyenesedni, önmagad lenni? Vidd Jézushoz, úgy menj oda Hozzá, amint vagy. Ne keress most más megoldást, mert úgysem használ. Lépj oda Jézus elé! Hálásak lehetünk, hogy eljött és keres, előhív, nem akarja, hogy görnyedezve, elbujdosva éljük az életünket. Isten országában felszabadító erő van.
Asszony, feloldattál betegségedből. Kételkedsz a szívedben, vagy körülötted egy hang azt mondja: dehogy szabadultál meg. Halld az Úr szavát, feloldattál, erről Isten döntött! Ő nem akarja, hogy rabok legyünk, hanem azt, hogy szabadok. És amiről Ő döntött, az úgy van, azt senki nem változtathatja meg. Ha Ő kinyitja a szabadulás kapuját, bátran lépjünk be rajta, mert azt többé senki nem zárhatja be.
A meggyógyult asszony dicsőíti Istent. Tudja, ki gyógyította meg, és azonnal meg is köszöni. Az egészséges életét Isten dicsőítésére fordítja. Ezt jó látni, nem a maga dolgaira igyekszik, hanem dicséri Istent, ami azt jelenti, elmondja, ki gyógyította meg. Hadd tudják meg az emberek, hogy a názáreti Jézus által Isten cselekedett az életében. Aki megtapasztalja az Úr beavatkozását a saját életébe, az már Neki akar élni, annak a szívéből a hála tör felszínre. Dicsérjük Istent kegyelméért, életünkben elvégzett munkájáért.


Amint vagyok, sok bűn alatt

1. Amint vagyok, sok bűn alatt, De hallva hívó hangodat, Ki értem áldozád magad: Fogadj el, Jézusom!

2. Amint vagyok - nem várva, hogy Lelkemnek terhe, szennye fogy, Te, aki megtisztíthatod: - Fogadj el, Jézusom!

3. Amint vagyok - bár gyötrelem, S kétség rágódik lelkemen, Kívül harc, bennem félelem: - Fogadj el, Jézusom!

4. Amint vagyok - vak és szegény, Hogy kincset leljek benned én, S derüljön éjszakámra fény: - Fogadj el, Jézusom!

5. Amint vagyok - nincs semmi gát, Kegyelmed mit ne törne át; Hadd bízza lelkem rád magát: - Fogadj el, Jézusom!

6. Amint vagyok - hogy a te szent Szerelmed tudjam, mit jelent Már itt s majd egykor odafent: - Fogadj el, Jézusom!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése