2018. augusztus 1., szerda

Kérjük az áldást


I
sten népe letelepedett, és a föld megnyugodott a háborútól (Józs 15,1-63). Isten gyermekeinek jelenléte megnyugvást hoz a földnek. Életvitelük nyugtatólag hat. Egészen más, mint az addig ott élő népek élete. Ahol Isten országa megjelenik, ott megváltozik az élet. Békesség árad az Úr gyermekeiből. Pál apostol arról beszélt, hogy a teremtett világ sóvárogva várja Isten fiainak a megjelenését. Miért? Mert olyan árad belőlük, olyasmit képviselnek, ami a világból hiányzik. Isten gyermekei gyógyítólag hatnak környezetükre. Másként állnak az élethez, mint a világ fiai. Isten országában az élet érték, a tanítványok odafigyelnek rá, védelmezik. Az első keresztyének életében is pont ezt lehet felfedezni. A rabszolgát, a nőt is embernek tartották. A gyülekezetben ugyanolyan joggal voltak jelen a rabszolgák is, mint a szabadok. A keresztyének számára a megfogant élet is élet volt, vállalták és védték. Árad-e ma rajtunk keresztül is Isten országának a mássága? Várja-e a világ, hogy megjelenjenek Jézus tanítványai? És ha valahol megjelennek, gyógyul-e körülöttük az élet?
Káléb leányának a kérése ma is aktuális. Bátorsága példaértékű. Vízforrást kér, mert víz nélkül a föld nem ad áldást. Ma is vízre, az élet vizére van a legnagyobb szükség. Nagy lelki szárazság tapasztalható. Mert az anyagi javak nem elevenítik meg a lelket. Hiába rendelkezünk oly sok mindennel, belül ki vagyunk tikkadva. Az élő víz Istentől jön.
Vajon megláttuk-e, hogy az életünk fő problémája a vízhiányból fakad? És amennyiben igen, menjünk oda Istenhez, kérjünk ilyen bátran, mint ez az asszony. Menjünk oda az Úr Jézushoz, mert Ő mondta, hogy aki szomjazik, az menjen Hozzá és igyék. Ő olyan vizet ad, hogy aki abból iszik, az soha nem fog megszomjazni.
A hívő embereket, a gyülekezeteket is imádságra ösztönzi Káléb leánya. Boruljunk oda Urunk elé és kérjük az áldást. Kérjük a késői esőt, az ébredést. Kérjük, hogy az Úr könyörüljön rajtunk, és ne engedje, hogy e világ istene teljesen megvakítsa az embereket. Adjon szemgyógyító írt, hogy meglássuk vakságunkat, állapotunkat. Mert Ő még tud rajtunk könyörülni, meg tud szabadítani a gonosz hatalmából. Fontos végiggondolni, hogy van-e vágyakozás ébredésre bennünk? Van-e szomjúság az igére, az igazi élő forrásra?
Az igazi tanítványt az Úr választja ki és hívja el (Lk 10,1-16). Nem önként jelentkezési alapon megy ez, hanem az Ő hívó szava által. Az már az én feladatom, hogy igent mondjak és feltételeit vállalva Neki szenteljem magam. Mert az elhívás egy életre szól. Azt jelenti, hogy az Úr kiválaszt magának a világból, elhív egy Vele való új életre. Én pedig megrendülök, átélve a  hívást. Mert nem tudok mást mondani, mint Péter: menj el tőlem, Uram, mert bűnös ember vagyok. És Ő nem megy el, hanem megbocsát, és új emberré, Isten gyermekévé formál.
A tanítvány Jézus követe, viszi Isten országát. Tudtára adja az embereknek, hogy elközelített az Isten országa. Jézus hozta el a számunkra, és aki Őt befogadja, az az országot is befogadta. Jobban mondva, bekerül Jézus által Isten országába, megtért ember. Tudni kell róla, hogy itt van Isten országa, elérhető közelségbe jött, be lehet lépni oda. Isten országa belehozza ebbe a bűn által megfertőzött világba az Isten által eltervezett minőségi életet. Ez a világ meg van fertőzve a bűn által, rossz gyümölcsöket terem, azonban az Úr azért jött el, hogy beleültesse a mi vesszőnket az igazi szőlőtőkébe. Enélkül nem tudunk jó gyümölcsöt teremni. Mint jó szőlősgazda tisztogatja is az életünket, mert azt akarja, hogy még több gyümölcsöt teremjünk. Engedjük megtisztítani a szívünket, ezt egyedül Urunk tudja elvégezni. Az igét is azért adta, hogy olvasása által tisztuljunk. Az ige ma is ható erő, ahová bekerül, ott munkát végez.
Itt is előjön a kérés, arra bátorít, hogy kérjünk munkásokat Istentől az Ő aratásába. Jézus megállapította, hogy az aratnivaló sok, de az eltelt időben sem lett kevesebb. Ma talán még több a munka. Kétezer éve van jelen az evangélium, de a munka nem lett kevesebb. Még több munkásra van szükség. Kérhetem az Urat, küldjön munkásokat, de kérés közben mondhatom: itt vagyok, Uram, küldj engem. Ajánljam fel az életem Isten országa szolgálatára. Ne csak úgy gondolkodjam, csinálja más, hanem mondjam: én akarom vinni a jó hírt, én erre teszem fel az életem, mert ennél jobb dolog nincs a világon. A kegyelem a világ legjobb dolga, ez mindent megér.
A követek teljesen az Úrra hagyatkozva indulnak. Nem gyűjtenek tartalékot, hanem az Úrban bízva indulnak. Tudják, hogy Gazdájuk gondoskodik róluk. Ők viszik az békességét és Isten országának erejét. Ők nem elméletet vittek, nem tantételeket, hanem az Úrtól kapott erőt, ami emberi életek megváltozásában mutatkozott meg. Kérjük Urunkat, hogy így áldja meg az életünket, áradjon az Ő gyógyító, szabadító ereje tovább.
Jajmondásokat is hallunk, mert nem mindegy, hogyan fogadjuk az Úr Jézus jelenlétét és miként reagálunk tetteire. A csodák nem önmagukért vannak, hanem azért, hogy azokat látva felismerjük, hogy Jézus a Krisztus. És ha ez megtörtént, adjuk át Neki az életünket. Ő azért jön, hogy megtérjünk és éljünk. Nagy felelősség az ige hallgatása, mert aki Jézust elutasítja, az magát Istent utasítja el. Isten ma Jézus Krisztus által érkezik meg hozzánk. Aki befogadja Jézust, az az Atyát is befogadja, de akinek nem kell Jézus, az Istent is elutasította. Jézus nélkül nem tudjuk Istent sem megismerni. Ezért a magunk csendjében gondoljuk végig hitünket. Hiszek-e Jézusban, mint Megváltóban? Elfogadtam-e már bűneim bocsánatát, felismerve, hogy Ő halt meg azért, hogy nekem életem legyen?


Krisztus, ki vagy nap és világ

1. Krisztus, ki vagy nap és világ, Minket sötétségben ne hagyj! Igaz világosság te vagy,
Kárhozatra mennünk ne hagyj!

2. Téged kérünk, szent Úr Isten: Oltalmazz minket ez éjen; Nyugodalmunk benned lé-
gyen, A mi lelkünk el ne vesszen!

3. Nehéz álom el ne nyomjon, Az ellenség meg ne csaljon; Testünk hozzá ne hajoljon
És haragodba ne hozzon!

4. Mi szemeink ha alusznak, Szíveink rád vigyázzanak; Te hatalmadnak ereje Légyen
híveid őrzője!

5. Úr Isten, hozzád kiáltunk: Gondviselőnk, légy oltalmunk! Őrizz meg ellenségektől,
Lelki, testi ínségektől!

6. Parancsoljad angyalidnak, Hogy mireánk vigyázzanak; A mi gonosz ellenségünk
Messze távol járjon tőlünk!

7. Emlékezzél meg mirólunk: Jól tudod, mily gyarlók vagyunk; Kiket megváltál véreddel:
Úr Jézus, kérünk, ne hagyj el!

8. Dicsőség légyen Atyának, Ő szent Fiának, Krisztusnak, Szentlélekkel egyetemben,
Örökkön-örökké! Ámen.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése