2019. március 25., hétfő

Dicsérjétek az Urat!


D
icsérjétek az Urat! Ez a felszólítás foglalja keretbe a mai zsoltárt (Zsolt 113,1-9). Összesen háromszor olvassuk ezt, mintegy jelezve: ez a legfontosabb, az Úr dicsérete legyen az első. Olyan imádság ez, ami az Úrról szól, Őt magasztalja. Nincs ebben kérés, csak az Úr személyét illető dicséret. A zsoltáros dicséri az Urat mindazért, amit tesz, és csak Őt és a tetteit látja. Ez mutatja, hogy az Úrral van tele a szíve, csak Róla tud beszélni.
Dicséretmondásra hív fel az ige - dicsérem Megváltómat? Ő az első, amikor felkelek, és magasztalom mindazért, amit tett? A dicsőítéséhez meg kell hódolni Előtte, leborulni és imádni Őt.  Aki odaborul Elé és gyönyörködik Benne, az fogja majd dicsérni, mert egyre jobban betelik a szíve Jézus Lényével. Akkor tudunk Róla beszélni. Közben olvassuk a Bibliát, és az ige átjárja a szívünket, meglátjuk, hogy Ő valóban felette van mindennek, nincs senki, aki Hozzá hasonlítható lenne.
A bölcsek, amikor megérkeztek Betlehembe, és rátaláltak a gyermek Jézusra, meglátták Benne Istent, és imádták. Látom-e Benne Istent? Ha igen, ez térdre kényszerít. Most is dicsérjük Őt, először is azért, mert kész volt eljönni a saját világából a földre, értem. Áldott légy, Uram, hogy megtetted a nagy utat a mennyből a jászolbölcsőbe és onnan a keresztre. Csak dicsérni tudlak, mert valóban úgy van, kiemelsz a szemétből. Ó, Uram, Nélküled szemétbe jut az életem, de köszönöm, hogy kész vagy onnan is kivenni és megtisztítani. Mert jól tudod, hogy a gyöngy a szemétkupac alján is gyöngy marad. Kész vagy összekoszolni velünk a kezed, csak hogy mi tiszták legyünk, és azokká válhassunk Általad, akinek az Atya elgondolt.
Urunk, hála Neked, hogy ma is keresed a szemétben a kincset. Mennyi életet kiemeltél már a pusztulásból, hányan bekerülhettek országodba. És ez reményt ad azok felé, akik még távol vannak Tőled. Van remény, hogy rájuk is rájuk találsz, és megmented őket. Hadd legyünk ebben eszközeid.
Tamás megvallotta, hogy nem tudja, hová megy Jézus, és így az odavezető utat sem ismeri (Jn 14,7-11). Megkapja a feleletet: én vagyok az út. Nincs más út az életre, csak Jézus. Ráléptem én már erre az útra? Ő az én utam, vagy saját ösvényeken próbálkozom?
Az Úr rámutat problémájuk okára, nem ismerik Őt, és az Atyát sem. Ez a gond, évek óta követik, és mégsem ismerik, kicsoda Ő, nincsenek tisztában Lényével és útjával. Mi több ideje hallgatjuk az igét, mint a tanítványok, de ismerjük-e Őt? Felragyogott-e már előttünk az igéből az Úr akarata? Mert nem elég tudni, kicsoda Ő, ismerni kell akaratát, életünkre vonatkozó tervét. Mit is akar Ő általunk ebben a világban? Mi a célja az egyházzal?
Fülöp is megszólal, és Jézus válaszol is. Annyi ideje  veletek vagyok - nem azt mondja, hogy kevés időt töltöttünk még el együtt. Nem arról beszél, hogy ennyi idő alatt nem lehet Őt megismerni, hanem arról beszél, hogy hiba, ha nem ismerik még. Ennyi idő alatt meg kellett volna ismerni. Én ismerem Őt? Mennyi ideje olvasom az igét, de megismertem már az Urat?
Aki engem lát, látja az Atyát, amíg láthatjuk Őt, addig van lehetőség Isten megismerésére. Ma még megláthatjuk Őt, az ige elénk tárja, megtapasztalhatjuk saját életünkben hatalmát. Csak Hozzá kell fordulni. Ne rutinból olvassak vagy vegyek részt az istentiszteleten, hanem akarjak Vele találkozni. Törekedjek egyre jobban megismerni Őt. Igyekezzek meglátni, mit mond nekem, és amit mond, azt tegyem is. Jézus szava nyomán mássá lesz az életem, különbözik a nem hívőkétől. Minél jobban megismerem az Urat, annál jobban igazodom akaratához, és ez meglátszik mindennapi dolgaimban is. Más szokásaim alakulnak ki, mint amik voltak eddig.
Jézus tanításai, beszédei mögött az Atya tekintélye áll. Minden szava Isten igéje, vagyis amikor Jézus beszél, Isten szól hozzánk. Ez azt jelenti, hogy mindent, amit az Úr mond, Isten szavaként fogadjak, vagyis úgy, hogy ez rám is érvényes. Nemcsak másoknak szól, hanem nekem is. Mégpedig azért szól az ige, hogy tegyem, amit mond.
Jézus, amit mond, azt éli. Bemutatja, mit jelent teljes összhangban élni Vele. Azt, ahogyan Ő él az Atyával, átengedi magát teljesen Istennek. Rendelkezésére áll, nem a maga elképzeléseit valósítja meg, hanem engedi, hogy az Atya elvégezze Általa a maga cselekedeteit. Ezt várja tőlünk is, bízzuk így Rá magunkat, és engedjük, hogy Ő cselekedjen általunk. Akkor lesz jó az életünk, és fogunk hitben növekedni, és lesz hatásunk kifelé, ha Ő cselekedhet kezeink által, és Ő szólhat a szánk által.
Azt kéri, higgyük, hogy Ő és az Atya egy. Jézusban az Atya van jelen, és ezt a tettei is igazolják.  Figyeljük meg mindazt, amit az Úr tett, és nem mondhatunk mást, csak azt, hogy Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia! Ki más is lehetne, Aki megnyitja a vakok szemeit, Aki ördögöt űz ki, így felszabadítja az embert a gonosz rabságából? Ki boldogul el sátánnal, ha nem egyedül Isten? Ki az, aki megbocsáthatja a bűneinket, ha nem Isten? Mindezeket látva, azt kell mondai, hogy Isten valóban itt van. Jézus az élő Isten. Azért jött, hogy helyreállítsa elromlott, a bűn által leuralt életünket, és kapcsolatba hozzon az Atyával. Mindez Nála nélkül, saját erőből nem megy.
Hatalmas szavával kihívott több személyt is a halálból. Még ma sem tudjuk legyőzni a halált, sőt, az Általa meggyógyított betegek közül se tudnának mindenkit egészségessé tenni. Jézus drága szava a lelki halálból is feltámaszt. Mennyi szakember foglalkozik ma lelki problémás emberekkel, lényükben megbetegedettekkel, és nem könnyű eredményt elérni. Jézus szava a belső széthullást is gyógyítja, kegyelme rendbehozza belső világunkat is. Mindezek a tettek azt üzenik, menjünk bátran Hozzá, hívjuk segítségül Őt, bármiben akadtunk is el. Ha lelki problémákkal küzdünk, forduljunk Hozzá, engedjük szavát lényünk közepébe, mert az Ő szavában ma is erő van.


Áldjad lelkem


1. Áldjad lelkem, áldjad életem, mindig áldjad az Urat!
Hálaének drága illata az, ha szívedből fakad.
Refrén: Minden reggel, délben, vagy ha jő az est, szálljon hálaáldozat.
Áldjad lelkem, áldjad életem, mindig áldjad az Urat!

2. Krisztus Jézus, Isten Szent Fia elhagyta dicső honát,
És mint bárány, mert úgy szeretett, értünk adta önmagát.
Refr.

3. Irgalmas és kegyelmes az Úr, vétkeinkre nem tekint.
Nem cselekszik és nem is fizet Ő a bűneink szerint.
Refr.

4. Ismer minket és emlékezik, tudja, hogy porból vagyunk,
Ám előtte bűnbánó szívvel mindig leborulhatunk.
Refr.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése