2019. március 27., szerda

Élő Isten


E
z a zsoltár igazi magam ellen való imádság (Zsolt 115,1-18). Hiszen mi pont azt szeretnénk, mert ilyen az én, hogy a nevünk legyen minél ismertebb. A saját dicsőségünkért teszünk meg mindent. Azért dolgozunk, hogy egyre sikeresebbek legyünk, és jól éljünk. Azt akarjuk, hogy az élet rólunk szóljon. A zsoltáros azonban nem így van, ő azt akarja, hogy Isten neve dicsőíttessék, és az Ő akarata legyen meg. Természettől fogva nem ez van bennünk, hanem pont az ellenkezője, de aki megismeri az Urat, és megtapasztalja szívünket átformáló hatalmát, az már így gondolkodik. Ő már tudja, hogy az élet nem róla, hanem az Úr Jézusról szól.
A szentíró határozott bizonyságot tesz az Úrról, tudja, hogy a mennyben van, és mindent Ő alkotott. Tehát a bálványimádással szemben megvallja Isten hatalmát. Számára Isten élő személy. Ki nekem az Isten? Élő valóság, Aki emberré lett, közel jött hozzánk, és Jézusban megismerhetem? Megtapasztaltam-e már hatalmát? A zsoltáros ismeri a bálványokat is, tudja, hogy csak szobrok, emberi készítmények, amik úgy nézhetnek ki, mint egy ember, de nem tudnak sem kommunikálni, sem cselekedni. A bálvány hamis isten. Ma is sok bálvány van. Formájuk változik, de a lényegük nem. A bálvány lélektelen, üres szobor. A bálvány magához hasonlóvá teszi az embert. Azt jelenti ez, hogy akit a bálványok hatalmukba kerítenek, azok megkötözött, kiüresedett lelkű emberekké válnak.
Ezek számára tesz bizonyságot a szerző. Elmondja, van élő Isten, Ő nem üressé tesz, hanem megtölti a kiüresedett életet, önmagával. Felszólít, bízzál az Úrban, segítséged és pajzsod Ő.  Fordulj oda Hozzá, ha eddig nem hittél Benne, nem ismerted, és nem az Ő akarata valósult meg az életedben bátran fordulj oda Hozzá. Meg fogod tapasztalni, hogy valóságosan segít. Miért tud megsegíteni? Mert él! Mi már erőteljesebben tudjuk ezt, mióta Jézusban köztünk járt és láttuk tetteit, nem lehet kétségünk: Isten ma is élő valóság. Ellene lehet vetni, de megölték, meghalt a kereszten. Ez így igaz, de nem maradt a sírban, és aki ma  segítségül hívja, az találkozhat a feltámadott Úrral. Mi öltük meg bűneinkkel, de Ő feltámadt, hogy még egy esélyt adjon nekünk. Kétezer éve tart ez az esély, éljünk vele.
Isten áldása, munkája kézzelfogható. Valóságos dolgokat cselekszik. Legkézzelfoghatóbb az ember életének megváltozása. Amikor új teremtéssé leszünk a Belé vetett hit, a megtérés által. Csodálatos munka egy Saul Pállá alakítása. Senkinek nincs hatalma az ember lényén, csak Egyedül Neki. Ő tudja elvégezni, hogy egy ilyen gyilkos indulatú rabbi, mint Saul, új emberré legyen. Igazából az ilyen megváltozott, üldözőből tanítvánnyá lett ember dicsőíti az Urat.
Áldjuk az Urat életünkkel. Kérjük, hogy Őt dicsérhesse az életvitelünk, a magatartásunk, az egész lényünk. Azért állít ebbe a világba az Úr, hogy megváltozott életünkkel Őt dicsőítsük. Beszéljen az életünk, ezt tette az Úr, és ezért Övé a dicsőség. Mivel megszabadított a bűn hatalmából, és tanítvánnyá tett, akaratának engedelmeskedem. Most már nem a magam dicsőségét keresem, hanem arra törekszem, ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem ahogyan Ő akarja. Valóban így van?
Ha szerettek engem, mondja az Úr Jézus (Jn 14,15-21). Ezt kell végiggondolni, szeretem-e Őt. Nem kényszerű tanítványokat akar, nem sorozás az elhívás. Azt akarja, hogy aki követi, azért tegye, mert megtapasztalta kegyelmét, és szíve hálás. Azonban ez a szeretet nem elméleti, nem arról van szó, hogy hangoztatjuk: szeretjük Jézust, hanem ez életalapú. Az életünk mutatja meg, hogy valóban szeretjük-e. Az Úr megvizsgálja szeretetünket, és abból állapítja meg valódiságát, amit teszünk, ahogy élünk. Aki Őt szereti, az teszi, amit Ő mondott. Azt Őt szerető cselekszi is a parancsát.
Jó végiggondolni, teszem-e, amit az Úr mondott? Szava parancs-e nekem, amit meg kell cselekednem? Melyik parancsolatát? Általában az egymás szeretésére gondolunk. Azonban Ő sok mindent tanított és fektetett le az Övéi számára. A hegyi beszedet is úgy mondta, hogy az övéi szára ez az út, amelyen járniuk kell. Az ellenség szeretete, az imádkozás azokért, akik rosszat tettek nekünk, másik orcánk odafordítása, alsóruhánk átengedése, a második mérföldre való elindulás. Elég, ha csak ezeket végiggondoljuk - megjelennek ezek az életünkben? Nem is beszélve a magunk megtagadásáról, a kereszt felvételéről. Mindez mutatja, hogy egészen újat hozott, gyökeres életfordulatot kínál.
Aki mindezt vállalja, és meg akarja élni az Úr iránit szeretetét, annak ad segítséget. Mert nem hagy magunkra, és nem vár el olyat, amire képtelenek vagyunk. Elküldi Szentlelkét, a Pártfogót, Ő képessé tesz élni az Úr igéjét. A Pártfogó örökké velünk marad. Isten Szentlelke itt van ma is. Szabad segítségül hívni, sőt, az Atya azért küldte, hogy engedjük be az életünkbe, mert Nélküle semmit sem tudunk cselekedni. A Szentlélek az, Aki újjá szül, mert mi képtelenek vagyunk újjászületni, megváltozni. A Pártfogó az Urat szolgáló életeket segíti.
A Szentlélek az igazság Lelke, a világ nem tudja befogadni, csak azok, akik befogadták Jézust, és megigazultak Általa. Az igazság Lelke megmutatja, kik vagyunk. Rámutat a bűneinkre, nem kendőz el semmit. Aki ezt elismeri, és Rábízza magát, azt segíti a bizonyságtételben.
Nem hagy minket árván az Úr. A Szentlélek által állandóan velünk van, segít, vezet, támogat, győzelmekkel ajándékoz meg. 
Ő él, és aki Benne hisz, az is él. Ő a feltámadás és az élet, ha meghalunk is, de Benne hiszünk, élni fogunk Vele. Már ebben a földi világban Vele élhetünk, és majd Hozzá megyünk. 


Isten élő Lelke jöjj

1. Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám, Égi lángod járja át szívem és a szám! Oldj fel,
küldj el, Tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám!

2. Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt, Ó, segíts, hogy hagyjam el bűnök útjait! Oldj fel,
küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt!

3. Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent, S Jézusommal légyek egy már e földön
lent! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent!

4. Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj, S majd a végső harcon át mennybe fölragadj!
Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése