2020. április 18., szombat

A legjobb befektetés


K
ánaán földjének területeit Izráel fiai örökségül kapták az Úrtól (Józs 14,1-15). Mert Isten ajándékozó Isten. Nem maguk szerezték meg, hanem Tőle kapták. És ők ezt így is élték meg. Isten minket is megajándékoz az Úr Jézus Krisztusban új hazával, ami az Isten országa. Benne kapunk örök életet is. Mert Ő ma is ajándékozó Isten. Azonban ajándékai Krisztussal együtt érkeznek. Aki Őt elfogadja, és Rábízza az életét, az élhet ezekkel az ajándékokkal. Isten országának polgárai lehetünk kegyelemből. Ez az ország nem azonos egyetlen állam területével, lakossága pedig egyetlen néppel sem. Isten országának polgárságát azok alkotják, akik átélték Krisztus kegyelmét, és hittel követik. Az ország pedig ott van jelen, ahol az Úr tanítványai találhatók. Bennük és általuk fejti ki hatását Isten országa. Mi vagyunk annak a fénye és sava.
Isten nem feledkezik meg az övéiről, Kálebről sem, meg a többiekről sem. Így azokról sem, akik ma hisznek Benne és szolgálják Őt. Mert Istenben hinni azt is jelenti, hogy szolgálom Őt, teszem, amit mond. Így volt Káleb is. Rendelkezésére állt az Úrnak és az Ő népének. Elment, és kikémlelte az ígéret földjét, még amikor a pusztában voltak. Isten az Úr ügye mellett kiálló, akaratát vállaló Kálebnek örökséget ígért, és ő ezt az örökséget kéri Józsuétól. Negyvenöt esztendő telt el azóta, és Káleb sem feledte el az ígéretet. Ragaszkodott Isten áldásához. Nem mondta, itt vagyunk, és én szerzek magamnak területet, nem, továbbra is Istentől megajándékozott akart lenni. Igényt tartott az örökségére. Fontos, hogy mi is ragaszkodjunk Isten ígéreteihez, vegyük azt birtokba, és éljünk vele. Ne cseréljük le saját szerzeményekre, mert az igazi áldás az, amit az Úr ad.
Olyan jó olvasni Kálebnek a bizonyságtételét, elmondja, hogy szívből szólta mindazt, amit akkor Mózesnek és a népnek elmondott az ígéret földjéről. Nem mások véleménye, és nem is a félelem motiválta. Ő az Úrra nézett, és Rajta keresztül szemlélte a földet. Ő az áldást látta, és nem a problémákat, az ott élő népeket. Nem emberekre nézett, sem az ellenségre, sem a maguk erejére. Ez igazi bizonyságtétel volt, mert szívből jött. Azt adta át, amit maga is megtapasztalt, arról tett vallást, amilyennek ő látta Istent és azt a földet. Káleb nem tanult, hanem megélt hitről tett vallást. Ma is megélt, a szívünkből hangzó hit hat. A felmondott lecke nem hat meg senkit. De az az üzenet, ami előbb engem átjárt, az mások életére is hatással lehet. A személyesen megélt kapcsolatból erő származik.
Káleb most is úgy látta azt a területet, mint korábban. Most sem Anák fiaira, hanem az Úrra tekint. Isten ma is ugyanaz neki. Én hogyan látom az Urat az évek múlásával? Ma is Ő a mindenem? Ma is úgy szeretem Őt, mint amikor megismertem, és átéltem bűnbocsánatát? Ma is teljes szívemből szeretem? Vagy már az Úr szeretetét elhagytam, és megelőzte azt a világ, a kényelem, önmagam szeretete? A hit útja folyamatos haladás, Káleb hite, Isten képe nem gyengült, hanem erősödött. Istent ugyanolyan hatalomnak tartotta, mint korábban. Az Úr az ő ereje. Nem hivatkozik idős korára, és nem is figyel rá, ő az Úrra néz, ezt tette az elmúlt évtizedekben is. A letelepedés, mondhatnánk, a rendszerváltás új kihívásai nem eltávolították Istentől, hanem közelebb vitték Hozzá. Vele és Belőle élt, és megtapasztalta, hogy az Úr megújította őt. Káleb élete bizonyítja, hogy Isten országában nem tönkre megy az ember, hanem megerősödik. Ez a világ szívja el az életerőnket. Nem azért nem haladunk dolgainkkal és merülünk ki, mert olyan sokat voltunk Istennel, és csak az Ő dolgaival törődtünk. Lelki és testi fáradságunk a magunk dolgainak a következménye. Belevetjük magunkat a saját terveink megvalósításába, és kimerülünk. Azonban az Úr hív, és így szól: Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Nem az Úrral való kapcsolat, az ige tanulmányozása merít ki ki, hanem a világ dolgaiba való belemélyedés. Ma még meg lehet állni, és odafordulni az Úrhoz. Ő megújít. Isten nem kiszipolyoz, hanem felépít, erőt és békességet ajándékoz.
Pál apostol bemutatja az efézusiaknak, milyennek is látta őket az Úr, mielőtt megismerték Őt (Ef 2,1-10). Az ige lényünk valós állapotát mutatja be, nem arra figyel, amire mi, amit a világ értékel. Az Úr mindig a lényegre koncentrál, ez pedig nem más, mint a lelki tartalom. Az a lényeg, ahogyan éltek. A belső motiváció a hangsúlyos. Őket testük kívánsága irányította. A test kívánságának, vágyainak a kielégítéséről szólt az életük. Azért éltek, hogy, amit a testük diktál, azt megvalósítsák. A testnek kemény törvényei vannak, nehéz neki ellenállni. De hát, nem ezt tapasztaljuk mi is: kényszerítő erővel törnek ránk vágyaink és kívánságaink. A mai világ erre épít, addig bombáz a reklámokkal, amíg már csak az tölt be, és képtelenek leszünk ellenállni neki.
Azt is megtudjuk, hogy mindezek mögött a gonosz áll. Teljesen el akar vonni Istentől. El akar veszíteni, és mindent megtesz, hogy ne ismerjük meg az Urat. Annyi mindennel körülvesz, hogy csak nehezen jut el Isten szava az életünkig. Azonban Isten nem mond le rólunk, elküldte a Fiát a világba, és Általa keres minket. Ő az, Aki le tudja oldani a ránk helyezett bilincseket. Az evangélium hirdetése által Isten ereje érkezik meg hozzánk. Aki hittel fogadja az evangéliumot, az új életet nyer. Az Úrtól kapott életen már nem uralkodik a bűn, és a test kívánságait is legyőzte. Jézus által már képesek vagyunk nemet mondai az életünket megkötöző, leuraló, kimerítő erőknek. Mert nem az Úrnak való szolgálatban vagy a munkában merül ki az emberek többsége, hanem ennek az életnek a körítésébe. Többet foglalkozunk az élet dizájnjával, mint magával az élettel. Az életvitelünket segítő eszközök fontosabbak lettek, mint az élet, mint az Élet Fejedelme.
Van azonban reményünk, mert Jézus Úr a bűn és a halál felett is. A fentebb említett lelkiállapotot az ige halott állapotnak mondja, azonban az Úrnak van hatalma arra, hogy feltámasszon a halálból. Nem kell többet tenni, mint őhozzá fordulni, és megvallani: Uram, belefáradtam ebbe a világba, olyan vagyok már, mint a halott, de  Te meg tudsz eleveníteni. Uram, én már csak Neked akarok élni. Hiszem, hogy Te nem merítesz le. Inkább feltöltesz, mert most már nem lényegtelen dolgokba fektetem az energiámat, hanem Beléd. A Te országod szolgálata a legjobb befektetés. „Ő pedig azt mondta nekik: Bizony, mondom nektek, hogy senki nincs, aki elhagyta házát vagy szüleit vagy testvéreit vagy feleségét vagy gyermekeit az Isten országáért, és ne kapna sokszorta többet ebben az időben, a jövendő világon pedig örök életet” (Lk 18,29-30).


Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed

1. Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed, Mondd a világnak: hajnalod közel! Mert nem
hagy az, ki népeket teremtett, Senkit sem éjben, bűnben veszni el. Légy örömmondó
békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

2. Lásd: millióknak lelke megkötözve, Rabláncként hordoz sötét bűnöket; Nincs kitől
hallja: Megváltónk keresztje Mily gazdag élet kútja lett neked. Légy örömmondó békekö-
vet, Hirdesd: a szabadító elközelgetett!

3. Mondd minden népnek: elveszett juháért Mit tett a Pásztor - csuda szerelem - Földig
hajolt a kárhozott világért S meghalt alant, hogy élhess odafenn. Légy örömmondó bé-
kekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

4. Küldj fiaidból, akik nemhiába Élvezik kincsed: Hirdessék szavad; Öntsd lelked értük
győzelmes imába: Mindent, mit adtál, Krisztus visszaad. Légy örömmondó békekövet,
Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

5. Ő visszajön, Sion, előbb, mint véled, Felfedi titkát minden szív előtt. Egy lélekért se
érjen vádja téged, Hogy temiattad nem látta meg Őt. Légy örömmondó békekövet, Hir-
desd: a Szabadító elközelgetett!


Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése