2020. április 16., csütörtök

Minden Krisztusban


A
z Úr bevezette népét az ígéret földjére, de ott a csodálatos földet nekik kellett birtokba  venni (Józs 12,1-24). Amit kaptak, azt birtokba kellett venni és használni. Isten megajándékozza övéit, de az ajándékkal élni kell. Hiába van az asztal roskadásig tele, ha le vagyunk láncolva egy sarokban, és nem vehetünk a sok finom ételből. Ott lehet minden az orrunk előtt, mégis éhezni fogunk. Isten az Ő országnak gazdagságát adja azoknak, akik hit és megtérés által belépnek oda, azonban az ott található kincsekkel nekünk kell élni.
Az Úr mennybemenetelét követően a tanítványok megvárták a Lélek kitöltetését, majd elindultak és vitték az evangéliumot. Úgy is mondhatnánk, elkezdtek élni a Szentlélekből, annak ereje által. Nem hagyták a Szentlelket kihasználatlanul. Elmondható mindez ránk is? Isten Lelkének uralma alatt élünk? Ő vezethet minden időben?
Isten ideadta igéjét, élhetünk vele, járhatunk világosságában, de meg is tesszük? Hiába van birtokunkban Isten kincsesládája, ha nem vesszük a fáradságot, és nem élünk vele. Izsákról olvassuk, hogy az atyja, Ábrahám által ásott kutakat, amelyeket a filiszteusok betömtek, ismét kiásta. Nem volt elég, hogy van kút, azt meg kellett tisztítani, és Izsák megtette ezt. Nem elég, hogy van Biblia, fáradni kell, hogy a rárakódott törmeléket letisztítsuk, és eljussunk az életető vízig. Az élet forrására van szükségünk, de ezt meg kell keresni, megtisztíttatni a szívünket a világ sokféle törmelékétől, és akkor átéljük az élő víz áradását, megújul az életünk. Ha szomjazom, kézbe veszem az igét, keresem az Urat, és közben azt is meglátom, mi tömítette el a kapcsolat folyóját.
Harcolni is kellett, és ezzel nekünk is számolnunk kell. Miért kell harcolni? Mert sátán azt akarja, hogy ne jusson el Isten szava az életünkhöz. Elénk hozza az élet gondját, gazdagságát és élvezeteit. Lefoglal velük, azt akarja, hogy ezekben merüljünk el, és nem hagy időt, erőt az igére. Ezt a harcot önmagammal szemben kell megvívni, az Úr ad erőt, és képesek leszünk nemet mondani mindarra, ami az Úrtól távol akar tartani. Sátánnak jól jön az erőtlen és tehetetlen tanítványok közössége. Ő nem szeretné, ha a hitünk hatna. Amíg mi is csak a formalitásokban, hagyományokban, épületekben gyönyörködünk, mint a tanítványok, addig az az ördögöt nem zavarja. Azt nem szereti, ha hat a hit, vagyis a hívő keresztyének élete által mások is hitre jutnak. Nem szenvedheti, ha a bűn fogságából szabadulást nyernek. De ellen lehet állni az ördögnek az Úr nevében, és akkor elfut tőlünk. Ne ijedjünk meg, hanem kezdjük el használni Isten igéjét, hagyatkozzunk a Szentlélek vezetésére. 
Józsué és serege sem azonnal győzött le minden ellenséget. Folyamatosan haladtak előre. A győzelmeket mindig hálaadás követte. A tanítványságnak is fontos eleme a hálaadás. Köszönjük meg az Úr munkáját, ismerjük el, hogy nem mi arattuk a győzelmet, hanem az Úr ajándékozta azt nekünk. A hála felfrissíti lelki vérkeringésünket.
Pál apostol efézusiaknak írt levelét kezdjük el ma olvasni (Ef 1,1-14). A második missziói út során jutott el ebbe a nagyvárosba, ebbe a kulturális, gazdasági és vallási központba. És itt is az Úr Jézusról tett bizonyságot. Minden tudásuk, fejlettségük és vallási sokszínűségük ellenére az evangéliumra volt szükségük. Az apostol nagyon jól tudta, hogy semmilyen vallás nem segít rajtunk, nekünk az élő Megváltóra van szükségünk. Így azután a pogány kultuszok központjába bevitte az élő Urat, Jézus Krisztust. A vallások, különösen a Diána kultusz, azt eredményezte, hogy sokan jól éltek belőle. Az istennő és a templom mását készítették és árulták az ötvösök, ez sok embernek adott munkát, és nagy hasznot hozott. De az emberek számára nem jelentett megoldást. Nem, mert egy halott kultusz volt. A vallás gyakran csak hasznot hoz a belőle élőknek, az élő hit, a Krisztusba vetett hit pedig életet eredményez. Jézus neve által szabadulás megy végbe a babonából, a vallás leplébe burkolt erkölcstelen életből, a szenvedélyek rabságából. Mert Jézus Krisztus Szabadító. Neve is azt jelenti, és azért jött, hogy megszabadítson bűneinkből. Mit ér a hagyomány, ha továbbra is a bűn uralkodik az életünk felett? Azonban, akit Jézus Krisztus megszabadít, az valóban szabad.
Pál apostol a saját életében is megtapasztalta mindezt, de  missziói útjai során is látta az Úr hatalmas szabadítását. Emberek jöttek Jézushoz, leszámoltak régi életükkel, és újat kezdtek Jézussal. Akik így segítségül hívták az Úr nevét, és megszabadultak, majd elégették az okkult tartalmú könyveiket, ereklyéiket, azok az Úr népéhez tartoztak. Pál őket nevezi szenteknek. Jézus Krisztusba vetett hitük által, az Ő vére érdeméért megtisztultak bűneikből, és megszenteltettek. Elindultak egy új élet útján. A megszentelődés kifejezi a hitben és a keresztyén életben való folyamatos növekedést. Az Úr napról napra formálja övéit.
Az efézusiak is azért lehetnek az Úr tanítványai, mert Ő kiválasztotta őket. Mire választott ki? Arra, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk. A szent azt jelenti, hogy az Úrtól való életformát éljük. Tehát a megtéréssel nincs befejezve a hitéletünk. Nem arra hív el, hogy megtartsuk hitünk és felekezetünk szabályait, hanem arra, hogy úgy éljünk ebben a világban, ahogyan Ő élt. Krisztusi életre vagyunk elhívva, és ez az élet Istenre figyel, Neki engedelmeskedik. Ilyen az életem? Őreá figyelek, és engedelmeskedek annak, amit mond nekem? Azt jelenti ez, hogy a mindennapokban, az élet minden területén meglátszik, hogy Jézusé vagyok. Különbözik az életvitelem a világ életétől.
Jézusban van a váltságunk, az Ő vére által. Tehát nem mi igazítjuk meg magunkat. A megváltásban nincs helye a mi cselekedeteinknek. A bűnre nincs más megoldás, csak Jézus vére. Csakis Ő tud minket megszabadítani és megtisztítani. Minden problémánkra Ő a megoldás. Jézusban nyílik meg az út az eggyé lételre, vagyis, hogy zsidók és nem zsidók is testvérek legyenek, egy gyülekezet tagjai. Amit emberi erőfeszítéssel képtelenek vagyunk elérni, azt elvégzi az Úr. A Belé vetett őszinte hit testvérré teszi az embereket. Krisztusban tárul fel Isten titka előttünk. Jézus nélkül zárva van az ige, de Őbenne feltárulnak mélységei. Jézusban örökösök lehetünk, Isten országának gazdagságával élhetünk. Sok csoda tárul fel a Krisztusba vetett hit által, és a Krisztusból táplálkozó élet által. Krisztusért kaptuk meg a Szentlélek ajándékát is, Aki így bennünk és velünk van. Tulajdonképpen csak Általa élhetünk krisztusi életet.


Szelíd szemed, Úr Jézus

1. Szelíd szemed, Úr Jézus, Jól látja minden vétkemet, Személyemet ne vesse meg
Szelíd szemed, Úr Jézus.

2. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tekintsen rám, ha roskadok, Adjon békét, bocsánatot Sze-
líd szemed, Úr Jézus.

3. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tudom, hogy vádat is emel; Vétkeztem én, ítéljen el Szelíd
szemed, Úr Jézus.

4. Szelíd szemed, Úr Jézus, Elítél bár, lásd, én megint Csak várom, hogy majd rám te -
kint Szelíd szemed, Úr Jézus.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése