2020. április 25., szombat

Értsük meg az Úr akaratát


A
 léviták családfői is Józsué és Eleázár pap elé álltak (Józs 21,1-45). Emlékeztek az Úr Mózes által adott ígéretére, és ragaszkodtak hozzá. Elkérték azt, amit Isten megígért. Ez számunkra is útmutatás: ragaszkodjunk és kapaszkodjunk Urunk ígéreteibe. Merjünk odaállni, és azt mondani: Uram, megígérted, igédben benne van. Isten, amit megígért, azt mindig teljesíti is. Lényeges, hogy mi is ragaszkodjunk az ígéretekhez, azokhoz, amiket az Úr nekünk mondott. Vágyakozzam Isten kegyelmére, áldására, vezetésére. Mert van, amit akkor kapok meg, van, ami akkor fog működni, ha igénybe veszem. A lévitáknak is oda kellett Józsuéhoz menni. Akkor kapták meg, amikor kérték. Az Úr Jézus elmondja, mennyei Atyánk tudja, hogy mire van szükségünk, de azért bátorít a kérésre. Mert ha valamire nincs szükségünk, elvagyunk nélküle, azt nem is fogjuk megkapni. Ez azt is jelenti, elképzelhető, hogy Isten hatalmát, erejét hagyjuk parlagon heverni. Azért nem tapasztaljuk a munkáját, mert nem is igényeljük, hogy munkálkodjon.
A fejezet végén összegzést olvashatunk mindarról, ami a honfoglalás után történt. Úgy kezdődik ez: az Úr odaadta Izráelnek a földet, amelyről megesküdött. Tudják, hogy azért kerülhetett sor a honfoglalásra, mert az Úr nekik adta ezt a földet. Az Úrtól indult minden. Nem ők tervezték meg, majd hajtották végre az akciót. Akkor tudunk előrehaladni, ha az Úr ad. Jó látni, hogy Ő megajándékozza népét. Nem nekik kell megszerezni, hanem kapják, ahogyan az életüket is. Így kapjuk mi is az életünket is ajándékba, és ha figyelünk, megkapjuk ennek az életnek a programját is. Nem nekem kell kitalálni, hanem figyelek, és amit az Úr kijelent, aszerint cselekszem. Akkor haladunk rossz irányba, ha nem várjuk, hogy Ő mutassa meg és bontakoztassa ki életünk tervét. A legnagyobb terv, hogy megismerjük az Úr Jézusban adott kegyelmet, Isten országának polgárai, munkásai legyünk.
A következő lépés: birtokba vették, és éltek vele. Isten ad, de azt birtokba is kell vennem, vagyis használni is kell. Nem azért adja ajándékait, hogy csak ott heverjenek parlagon, hanem azért, hogy éljünk velük. Úgy vagyunk jelen ebben a világban, mint a szolgák, akiknek kiosztotta vagyonát a gazda, mielőtt idegenbe ment. Az volt a feladatuk, hogy fektessék be. Fektessük be mi is Isten országa erejét ebbe a világba, munkálkodjunk azon, hogy növekedjen Isten népe. Azért kapjuk Isten Szentlelkét, hogy éljünk és szolgáljunk általa. Mentsük a lelkeket.
Amikor a nép hitben elindult, hogy birtokba vegye a földet, győztek, mert az Úr velük volt. Nem tudtak az ellenségeik megállni velük szemben. Miért? Mert Józsué és népe figyeltek Istenre, úgy harcoltak, ahogyan az Úr vezette őket. Ha figyelünk felfelé, mi is győzünk, mi is tudunk területeket foglalni a gonosztól, áradni fog az élet. Ahol letelepedtek, ott nyugalmat adott nekik az Úr. Mennyi mindent kaptak. Földet, győzelmet és nyugalmat. A többi nép a területfoglalások által felismerte Isten hatalmát, és ezért nem támadtak rájuk. Azért volt nyugalmuk, mert az Úr jelen volt, és oltalmazta őket. Ahol jelen van az Úr, ott van békesség, ott tud Isten országa növekedni.
Jó olvasni a bizonyságtételt: egyetlen szó sem veszett el mindabból, amit az Úr Izráel házának mondott, mind beteljesedett. Isten ígéretei beteljesednek, akkor is, ha nem abban az időben megy végbe, amikorra azt mi tervezzük. De, amit kijelentett, azt végbe is viszi. Most a kegyelem korszakának ígéreteit élhetjük. Most még a kérés, zörgetés, keresés korszaka van, és ha így teszünk, akkor megtapasztaljuk ennek valóságát. Azt az ígéretet is élhetjük, hogy Ő az övéivel van a világ végezetéig. Igen, amíg vissza nem jön, Ő az övéivel van. Mert az is beteljesedik, hogy eljön az Úr. 
Továbbra is a szívünkre helyezi az apostol: nem mindegy, hogyan élnek az Úr tanítványai (Ef 5,15-17). Hiszen a feltámadott Úr lámpásaiként vagyunk jelen a világban. A sötétben világíthatunk. De világítunk-e? Mikor tudunk világítani? Ha ég a lámpa, ha van fényünk. Az égő lámpa más, mint ami nem ég. A világító lámpás különbözik a nem világítótól. A sötét világban lehetünk lámpások, élhetünk másként. Mert az Úr követése arról szól, hogy másképpen élünk, mint korábban, és ahogy a nem hívő környezet teszi. És ez a másképp való élet lehetséges is. Isten népének nagy üzenete, hogy az Úr Jézus által lehet másképpen élni. Ez azt jelenti, hogy van mindenkinek reménysége, nem kell azt mondanunk, én már ilyen vagyok, és ilyen is maradok. Az evangélium azt üzeni, nem kell bűnösnek, elveszettnek maradnunk. Nem szükséges, hogy a félelem szorongasson, mert az Úr Jézus által van szabadulás. Van új élet! Ezt elfogadom, és azután már ebben járok.
Pál azt kéri, bölcsen éljünk, vagyis jól éljünk az Istentől kapott lehetőségekkel és idővel. Ne gondoljuk, hogy mindig szabad lesz az út ige előtt. Eljöhet az idő, amikor nem lesz ennyi lehetőség igével élni, amikor lezáródnak a bizonyságtétel alkalmai is. Áron is megvegyétek az alkalmat, mindent tegyünk meg az igével való táplálkozásért. Fizessük meg az árát, ha kell, mert minden kerül valamibe. Az ár gyakran azt jelenti, hogy lemondok saját elképzelésemről és akaratomról, azért, hogy igével élhessek. Megteszem a második mérföldet is azért, hogy valakit Krisztushoz vezethessek.
Akkor tudok az Úr útján igazán haladni, ha keresem, mi is az Úr akarta. Mert az a lényeg, mit akar Ő? Ezt kutathatom mindennap, mit is akar az Úr. Mit akar általam elvégezni? Mivel akar megajándékozni? Pál rámutat arra, hogy tanítványként nem a saját programunkat valósítjuk meg. Nem programot írunk, amit majd Isten jóváhagy. Ő készítette el a programot, és mi valósíthatjuk meg. Ehhez azonban kérdezni kell, mit is akar Ő.
Azért kéri Pál, hogy igyekezzünk megérteni Isten akaratát, mert az megérthető. Amíg nem tudom, mit akar Ő, addig ne induljak el azt tenni. Mert nem biztos, hogy Ő azt akarja, ami ma éppen divatos, vagy amit a társadalom elvár tőlünk. Páléktól is sok mindent elvártak, azonban Ő nem ezeket a váradalmakat teljesítette, hanem Isten akaratát. Isten akarata nem azonos a világ akaratával, és ezt látnunk és vállalnunk kell. Az Ő akarata a szolgálat minden szinten. Azt akarja, hogy tanítványokká tegyük az embereket. Igen, ez ma is az akarata. Hívogassunk az Úr Jézushoz, biztassunk: ne félj, hív téged! Mondjuk-e még a megrekedt életű embereknek: Jézus hív, gyere, Ő rendbe tud rakni, talpra tud állítani!? Hív engem, menjek minden dolgommal Őhozzá. Tőle várjam a segítséget és megoldást.


Siessetek, hamar lejár!

Siessetek, hamar lejár,
Kegyelme már régóta vár.
Ma még lehet, ma még szabad,
Borulj le a kereszt alatt!

Ha elkésel, mi lesz veled?
Hogy mented meg a lelkedet?
Lezárul a kegyelmi út,
Lelked örök halálba jut.

Elszáll a perc, az életed,
Ma még, ha jössz, elérheted.
Ne késs tovább, ne várj tovább,
Ma kérd Atyád bocsánatát.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése