2020. április 22., szerda

Többé ne legyünk kiskorúak!



A
z Úrtól kapott föld birtokbavétele és berendezése folyik (Józs 18,1-28). Elkezdődik az új élet felépítése. Amikor megnyugszanak a harcoktól, eljön az Isten ajándékával való élés időszaka. Azért kapták, hogy éljenek rajta, örüljenek Isten áldásának. Elsőként a szent sátort helyezik el, a gyülekezet sátrát, az Úr kijelentésének, a találkozásnak a helyét. A sátor jelzi: itt van Isten. Odamehetünk, és találkozhatunk Vele. Isten továbbra is népével marad. Ez fontos, mert az Úr jelenléte nélkül ők nagyon kevesek, mint ahogy mi is. Persze, próbáljuk ezt elhessegetni magunktól, elbújunk a tudásunk, az eredményeink mögé, és azt gondoljuk, megvagyunk mi már Isten nélkül is. Józsué és a nép nagyon is tudatában van a maga kicsiségének, tisztában vannak azzal, hogy az Úr kegyeleméből tartanak itt. Ha Isten nem szabadítja meg őket Egyiptomból, még mindig rabszolgák. Így kell magunkra is tekinteni, ha az Úr nem hajol le és emel ki a a bűn mocsarából, már rég elmerültünk volna. Krisztusban új lehetőséget adott, és vannak, akik ezt megragadják. Vannak, akik engedik, hogy az Úr alakítsa az életüket. Már nem magukat valósítják meg, hanem Isten országáért tevékenykednek. Mert Isten országa jelenleg az Úr gyermekeinek az életén keresztül jelenik meg. Isten országának fénye, sava, ereje a hívők által jut el más emberek felé.
Hét törzs azonban még nem vette birtokba a maga örökségét. Miért? Vonakodtak elmenni és birtokba venni. Még vártak, még nem akartak indulni. Miért? Megszokták az eddigi életet, megfelelt nekik így, ahogy van. Isten újat és jobbat kínál, és nem akarnak még élni vele. Nem akarnak változtatni. Én akarok-e igazodni Isten akaratához? Kész vagyok-e birtokba venni Isten országának ajándékait? Őket is bevezette az Úr Kánaán földjére, részt vettek a harcokban is, de valamiért nem akartak továbblépni. Vizsgáljam meg az Úr előtt az életem: én nem ragadtam le az eddigi megszokott beidegződéseknél? Birtokba vettem az Úr kegyelmének áldását? Kegyelemből beléphetek Isten országába, de nekem kell azt birtokba venni. Isten Lelkének erejét nekem kell megragadnom.
Ezek a törzsek megrekedtek a nomád életformánál, és nem akartak letelepedett életre váltani. Amikor az Úr megszólít, új életre hív él. Ha igent mondva elindulok, és követem Őt, minden megváltozik. Már nem úgy fog menni az élet, mint eddig, a régi megszokások elmaradnak, más lesz már a fontos. Ezt látjuk a tanítványok életében, és ők valóban megértették és vállalták ezt. Igent mondtak Jézusnak, és maguk mögött hagytak mindent. Azonban több esetben is látjuk, hogy nem mindenki mond Jézusnak igent, mert az addigi megszokott életük, a saját kezükben tartott létbiztonság fontosabb volt, mint Jézus. Gondolhatunk a gazdag ifjúra, vagy azokra, akiket hívott az Úr, vagy maguktól  akarták Őt követni. Amikor azonban az Úr Jézus elmondta, mi várja őket az Ő követésében, elbizonytalanodtak. Nem akarták feladni az addigi kényelmüket, nem akartak kiesni az örökség várományosai közül, és inkább nem követték Jézust. Milyen szegények is ezek az emberek, nem ismerték fel Jézusban a mindennél többet érő gazdagságot. Nem látták meg, hogy maga az élő Isten hívja őket. Ha csak egy új vallást látok, és nem Isten országát, nem az Úr személyes kapcsolatfelvételét érzékelem, akkor az élet dolgait többre értékelem. Aki meghallja Isten szavát, és közben már kiábrándult ennek a világnak a  javaiból, az meglátja az igazi értéket.
Sok ember úgy van ezzel a világgal, mint a Facebookkal. Meglátja a borítóképet egy videón, és ha az tetszik, lájkolja, de nem nézi vagy hallgatja meg, hanem kattintgat tovább. A borítókép, a felszín elég. Megtéveszt a látvány, és nem vizsgáljuk meg a tartalmat. Aki azonban továbbmegy, az rádöbben arra, hogy a borítókép mögött nincs igazi tartalom. És ha ezt felismerjük, elindulunk Istent keresni. Keressük Őt, induljunk és vegyük birtokba azt, amit Jézusban kínált nekünk. A világ a felszínen tart, Isten az élet mélységeibe, az ige gazdagságába vezet. A gonosz azon munkálkodik, hogy míg a látványt hajszoljuk, kiüresedjünk, tönkremenjünk. Isten azonban mindig szólongat, szeretné helyreállítani az életünket és a Vele való kapcsolatunkat. Ő tudja, hogy Nélküle nem boldogulunk. Bármit is teszünk, nem lesz mássá az életünk. Ha a szívünk nem változik, nem lesz újjá az élet sem. Egyedül Ő tud minőségi változást hozni mindennapjainkba.
Aki a Krisztus foglya, vagyis teljesen Övé az élete, az minden körülmények között úgy is él (Ef 4,1-16). Ha úgy fogoly, mint Pál, akkor a börtönben, a korlátozott mozgási helyzetben is Őt képviseli. Az elhíváshoz való méltó élet azt jelenti, bárhol vagyok, vállalom az Urat. A kényelmetlen helyzetekben is megvallom, hogy Hozzá tartozom. Ez a vallomás nemcsak beszédet takar, hanem magatartást is. Úgy élek, hogy arra felfigyeljenek. Amint ez a filippibeli börtönben is történt. Az igazságtalanul megbotozott és kalodába zárt Pál énekel és imádkozik. Ez más volt, mint amit a börtön lakói addig tapasztaltak. Pálék szenvedések közepette, kalodába zárva is Úrról és az Úrnak énekeltek. Imádkoztak ellenségeikért, és ez mindent borított. Legalábbis az erre adott isteni válasz. Az Úr megrendítette a börtönt. Fizikailag is, a földrengés által, de lelkileg is. Valóban nagy ereje van az igaz ember buzgó könyörgésének. Hogyan képviselem én az Urat? A mai helyzetben is Őt hordozom és mutatom fel? Meglátszik, hogy Őhozzá tartozom? Az igazságtalanságot, méltánytalanságot is arra fordítom, hogy imádkozom azokért, akik ezt tették? Tudom én szenvedések közepette is magasztalni az Urat? A betegágy vagy a karantén fogsága idején száll a dicséret a szívemből? A világ fiai keresik és megtalálják a módját, hogyan segítsék az embereket jól megélni a bezártságot. Mi belesugározzuk ebbe a világba Urunk jelenlétét?
Pál rámutat: szeretetben viselhetjük, szenvedhetjük el egymást. Mivel azonban Pálnál a szeretet mindig agapé, tehát Isten maga, rámutat: ez a szeretet nem belőlünk fakad. Az előzőekben beszélt már a szeretetben való meggyökerezésről, tehát, ha már Krisztusban vagyok, Belé engedem gyökereimet, Belőle táplálkozom, akkor tudok szeretettel elhordozni. Aki Krisztusban van, abban megtalálható az agapé szeretet. Miért csak abban az emberben? Hogyhogy nem mindenkiben? Azért, mert az agapé szeretet a Lélek gyümölcse. Akiben Isten Lelke él, annak az élete megtermi azt a gyümölcsöt, amiben jelen van a szeretet is. Ez nem saját termék. Ezért is látjuk a sok szeretetlenséget, mert, amit mi gyakran annak tartunk, az nem ez a szeretet. Az agapé maga Isten, és akiben jelen van Ő, abban ott az agapé is. Akiben jelen van az agapé,  az ezt meg is éli.
Krisztus kegyelme formálja az életünket. A Vele való élő kapcsolat által növekedünk. Van cél. Ez pedig a hitben való nagykorúság. Ez nem azonos az életkorunkkal, az egyháztagságunk éveinek a számával. Idős korban is lehet valaki csecsemő a hitben, mert vagy akkor született újjá, vagy nem fejlődött tovább. Lelkileg is meg lehet rekedni a csecsemőkorban. Eljutottam már az érett férfiúságra? Nemcsak annyi, hogy fejlődök, növekszem, hanem éretté válok a hitben. Az érett ember figyel az Úr szavára, felismeri Isten akaratát, és kész azt meg is cselekedni. Pál határozottan írja: az Úr azt akarja, hogy növekedjünk, és ne legyünk többé kiskorúak. Az újonnan született gyermek aranyos, tetszik, amikor elkezd gügyögni, örülünk, amikor csetlik, botlik járás közben. De ha harmincéves korában is csak gügyög, és nem tud még önállóan járni, már nem mosolygunk. Mert tudjuk, hogy valami nincs rendben. Nem itt kellene már tartania. Így van ez a lelki életben is. Isten várja a növekedést, megvan a cél is. Érett férfikorra eljutni. Ott tartok már? Ha nem keressem Őt, vegyem kézbe az igét, kérjem a Szentlélek Istent, világosítsa meg az igét, tegye táplálékká számomra. Mert az igazi növekedés az igével való élés, a közösség, az imádkozás és a megértett dolgok megcselekvése által megy végbe.


JÁROM A JÉZUS LÁBNYOMÁT

Járom a Jézus lábnyomát mind a sírig én,
Az égi Jeruzsálemből árad rám a fény.
Bár vihar dúl, nem sötétül el fenn az égi jel,
Felnézek hittel Jézusra: Ő sosem hagy el.

R.: Jézus hű barát, drága jó barát,
Gyermekeinknek hordja bánatát.
Bár vihar dúl ...

Nem vétem már el szem elől Jézus lábnyomát,
Nem térek ki a cél elől mellék útra át.
Szent igéje mindig bennem él: buzdít és vezet
Megmentett életem szolgál: hisz remél, szeret.

Mennyben ér véget nemsoká ez a keskeny út,
Meglátom Jézust trónusán, mint dicső fiút.
Dicsfénye betölti lelkem, s ez elég,
Örökre Ő marad nekem a Kezdet és a Vég.

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése