2020. április 1., szerda

Csak légy erős és bátor!


A
z Egyiptomból való szabadulás és a Mózes halála utáni időben vagyunk (Józs 1,1-18). Izráel népe negyvenévi vándorlás után Kánaán földjének határán áll. Várják, hogyan lesz tovább. Meghalt Mózes, mi lesz most? Isten azonban szól Józsuéhoz, és ezzel jelzi: Mózes ugyan halott, de nem áll meg az élet, mennek tovább előre, mert Isten él. Isten itt van velünk, és Ő átveszi az irányítást, nem hagyja övéit magukra, nem hagy tanács nélkül.
Az új időszak Isten szavával kezdődik, meg kell bizonyosodni: az Úr szól továbbra is. Nemcsak Mózes kapott üzenetet, hanem Józsué is. És Józsué érzékeny Isten szavára. Meghallja, amit az Úr mond, és kész engedelmeskedni neki. Hallom az Úr szavát? Kész vagyok engedelmeskedni, elindulni?
Az Úr felkészíti Józsuét a vezetésre, az útra. Isten így szól: Kelj fel! Fel kell kelni, meg kell mozdulni. A vándorláshoz meg kell tenni az első lépést. Mindig az első lépéssel kezdődik az út.  Ehhez pedig felkelni és elindulni kell. Le kell győzni a kényelmet és a félelmet. Jobban szeretünk a megszokott helyen maradni. Félünk az újtól, az ismeretlentől. De ha az Úr indít, ha szavára megyek, és Ő velem van, nem kell félnem.
Józsué könyvének kezdete azt üzeni, talán a mi számunkra is valami új kezdődik. Elindulunk Isten országa felé? Annyira belekényelmesedtünk ebbe a világba. Megszoktuk mi is a jólétet. Nemcsak a világot irányította mammon, hanem az egyházat, a hívőket is. Mostantól az Úr áll elénk. De elindulunk-e? Ő más eszközöket biztosít, mint a világ.
Felkészíti Józsuét a bevonulásra, azonban nem erős hadsereget ad mellé, hanem Önmagát. Ígéretet kap: veled leszek. Ennél több nem is kell, és Józsué ezzel az ígérettel indul. Tudja, hogy ennek van fedezete, Isten valóságosan vele van. Persze, nem látja az Urat fizikai szemével, de tapasztalja jelenlétét, mert Ő mindig jelez. Határozottan mutatja, itt vagyok, ne félj. És ezt megerősíti az elmúlt évek tapasztalata. Isten megbizonyította népe iránti szeretetét és hatalmát.
Azért is szükséges ez az ígéret, mert Józusé önmagában gyönge, és alkalmatlan erre a feladatra. Ezért is olvassuk többször is, légy erős és bátor, ne félj és ne rettegj. Az Úr szolgái alkalmatlanok feladatukra, és maguktól nem is válnak rá alkalmassá. Istennek szolgálni nem egyszerű, de lehetséges. A titka, hogy ne a magunk erejére építsünk, hanem vállaljuk gyönge és erőtlen voltunkat. Urunk az erőtlenek által dicsőíti meg nevét. Ha gyönge vagy, és alkalmatlannak tartod magad, nem baj, mert akkor látszódni fog Isten hatalma. Mindig üres edények kellenek az Úrnak, olyanok, amiket önmagával tölthet meg. Ne félj, ez azt is üzeni, bízd rám, a jelenlétemre, mert ehhez fogható biztonságot nem ad semmi. 
A fő eszköz, amit Józsué kap, Isten törvénye, az Ő áldott igéje. Isten gyermekeinek ma is az ige a fegyverük. Ezt kaptuk a  gonosz ellen való harchoz. Azonban az igére hallgatni nem is olyan egyszerű és könnyű. Nem véletlenül szólítja fel az Úr Józsuét, legyen igen bátor és erős, és mindent az Úr szava szerint cselekedjen. Már Mózes is megtapasztalta, milyen nehéz az Úr szavához igazodni. Különösen akkor, amikor mások úgy látják, nincs ennek értelme. A nép hányszor akart mást, mint amit Isten mondott. És ilyen helyzetben bátorság kell vállalni Isten szavát. Sőt, általában még amikor elhangzik az ige, nem látszódik, hogy valóban úgy is lesz. Isten országa minden időben hit által működik. Aki ismeri Istent, megtapasztalta a kereszten kegyelmét, és átélte az Úr Jézus munkáját az életében, az bízik Benne. Az tudja, hogy Istenre érdemes hallgatni.
Azonban az ellenség, a gonosz sem tétlen, készít és ajánl más, könnyebb utakat. Elhiteti, hogy ezek is Kánaán földjére vezetnek, de ne hagyjuk magunkat eltéríteni. Ne hajolj el el attól se jobbra, se balra. Isten útja, a keskeny, egyenesen halad az életre. Itt az Úr Jézus a Vezető.  Figyeljünk ma is Rá. Ne emberi véleménynek, tanácsok befolyásoljanak, hanem az Úr szava. Az ige Isten lámpása, de ahhoz, hogy jól lássuk a fényt, tanulmányozni kell. Gondolkodni rajta éjjel és nappal. Mennyit foglalkozok az igével?
Nagy a nyomás az Úr Jézuson ezekben a napokban (Lk 20,27-40). A vezetés minden szinten támadja. De miért? Miért nem veszik észre, hogy Ő az élet. De mi miért nem látjuk meg, hogy kicsoda Ő? Kétezer éve hirdettetik az evangélium, és nem azt látjuk, hogy minden ember elfogadja és Őt követi. A szadduceusok jönnek most, akik nem hiszik, hogy van feltámadás, de nem nyitott szívvel jönnek. Nem akarják a látásukat Jézushoz igazítani, ők nevetségesé akarják tenni az Urat. Nyitott szívvel állok-e az Úr elé? Kész vagyok-e az Ő szavához igazodni, megváltoztatni gondolkodásomat Érte? Ezekben nincs meg ez a készség, nem engedik, hogy Jézus Lénye hasson rájuk. Pedig, aki már eddig látta Őt, tapasztalta hatalmát, találkozott azokkal, akik gyógyultak, szabadultak, az már tudja, hogy Jézus az élő Isten. Ő Ábrahám, Izsák és Jákób Istene. Mert amiket Ő cselekedett, azt csak Isten képes megtenni.
Egy mondvacsinált történettel akarják az Urat ellehetetleníteni, nevetségessé tenni az emberek előtt. Azonban Ő nem megy bele parttalan vitákba, hanem rámutat: Isten országa más. Másképp működik, mint a földi világ. Ott már nincs halál, nincs elválás, nincsenek azok a dolgok, amik a bűn miatt ebben a világban jelen vannak. Ott a feltámadás, az élet fiai lesznek. Isten országában az élet van jelen. Így nem az a kérdés, mi lesz ott, hanem ott leszek-e? Méltónak találtatok-e az örök életre? Ki találtatik méltónak? Aki hisz az Úr Jézus Krisztusban, aki megtért és újjászületett, és az élete el van rejtve Őbenne. És már ebben a földi életben úgy él, amint Pál apostol: „Krisztussal együtt megfeszíttettem. Többé pedig nem én élek, hanem Krisztus él bennem; amely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem” (Gal 2,20). Hát, ezek ettől még messze vannak, pedig ez a lényeg: Krisztus éljen bennem. Bennem már Ő él?
A végső érv mindig Isten igéje, az Úr ezzel némítja el ellenfeleit. Isten az élők Istene, nem a halottaké. Ez elgondolkodtató, ha halott vagyok lelkileg, még nem Ő az Istenem. Isten élő, és ahol Ő Krisztusban megjelenik, ott az élet jelenik meg. Ha behívom Jézust az életembe, az magával hozza a lelki feltámadást. Jézus jelenléte azt eredményezi, hogy életre kelek. Ha viszont a gyülekezet, a hívő a halál jeleit mutatja, akkor bármennyire is hangoztatjuk Isten jelenlétét, akkor Ő nincs jelen. Ő az élők Istene. Ő nem tart fenn mauzóleumot, sem panoptikumot, Ő az életet képviseli. Így azután, aki Hozzá tartozik, akkor is él, ha meghalt, ha befejezte földi életét. Ha élő hittel hiszek Benne, és az Úr kegyelme által kihozott a lelki halálból, élek, és élni fogok a halálom után is. Ez azt jelenti, hogy nem kell félni, mert ugyan ezt a testet elveszthetik, de a Krisztusban elrejtett élet nem múlik el. Krisztustól semmi nem választhat el, de ehhez Hozzá kell tartozni. Nem elég a tanult hit, élő hitre van szükség. Az élő Jézus ismeretére, a Neki való engedelmességre.


Ki Istenének átad mindent

1. Ki Istenének átad mindent, Bizalmát csak beléveti, :/: Azt csudaképpen őrzi itt lent,
Ínség, baj közt is élteti. Ki mindent szent kezébe tett, Az nem fövényre épített.

2. A súlyos gondok mit használnak, A sóhaj, sok jajszó mit ér, :/: Ha sebeink még job -
ban fájnak S mindennap kínunk visszatér? Így terhünk egyre súlyosabb, Ha lelkünk bú-
nak helyet ad.

3. Csak légy egy kissé áldott csendben: Magadban békességre lelsz, :/: Az Úr rendelte
kegyelemben Örök, bölcs célnak megfelelsz. Ki elválasztá életünk, Jól tudja, hogy mi
kell nekünk.

4. Zengj hát az Úrnak s járd az utat, Mit éppen néked Ő adott; :/: A mennyből gazdag ál-
dást juttat S majd Jézus ád szép, új napot. Ki Benne bízik és remél, Az mindörökké Vé-
le él.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése