2020. április 27., hétfő

Teljes szívből


A
 harcok végeztével Izráel törzsei elfoglalták területeiket, és azoknak a törzseknek harcosai, amelyek már a Jordánon túl megkapták a maguk örökségét, most visszatérnek családjaikhoz (Józs 22,1-34). Józsué bocsátja el ezeket az embereket, és a szívükre helyezi  az Úrtól kapott törvény megtartását. Vigyázzanak arra, hogy teljesítsék az Úr akaratát. Vigyázni kell, azt jelenti ez, hogy tudatosan oda kell figyelni az Istennel való kapcsolatra. Ápolni kell a hitünket. Miért? Mert a hívők is a világban élnek, és nem hívők, más normák szerint élők is körülveszik őket. A tudatos vigyázás azt jelenti, hogy megvizsgálom a szívem Isten igéje alapján. Nem lopakodott-e be oda olyan szokás, ami nem áll meg az Isten beszédén, amit az Úr nem hagy jóvá?
Józsué rámutat: teljes szívből ragaszkodjanak az Úrhoz, és szolgálják Őt. Ez is fontos, teljes, és nem félszívből szeretni az Urat. A szívünk könnyen elcsábul, hisz minden a szívünket célozza meg. Az Úrhoz való hűségünk, engedelmességünk a szívben dől el, azon, hogy kié a szívem. Ki tölti be, ki uralkodik fölötte, ha az Úr Jézus Krisztus a gazdája, akkor könnyebben megmaradunk a keskeny úton. Ha Ő van a szívben, Ő nem engedi be az idegen tartalmakat, és az ördög sem kívánkozik az életünkbe. Sátán nem cseresznyézik egy tálból Jézussal.
A három fél törzs, amikor a Jordánhoz ér, oltárt épít az Úrnak. Mindez emlékezteti mindkét oldal lakóit az Úrhoz való tartozáshoz. Azonban a Jordánon innen maradtak félreértik a három törzs tagjainak lépését, és harccal akarják rendezni a problémát. Olyan könnyen a harcot látjuk megoldásnak a problémák intézésére. Ez is mutatja, hogy sem a törvény, sem a kultusz megtartása nem képes a szívünket megváltoztatni. Azért küldte el Isten az Úr Jézust, hogy vére által megtisztítson és újjá tegyen. Az új szív, mivel új természet részese, tud más megoldást is találni. Krisztus tanítványának már más módszerei és eszközei vannak. Azonban ez nem mindig látszódott, hányszor mi is a fegyverhez nyúltunk, erőszakot alkalmaztunk, és ez már jelzés: baj van. Valami idegen hang került az életünkbe, mert ez nem a Mester hangja. De jelzés lehet arról is, hogy a szívünk még vagy már nem az Övé.
Végül lecsendesednek az indulatok, és a Jordánon inneniek meglátták, hogy testvéreik nem akarnak eltérni az Úrtól. Az oltár hosszú távon fontos szerepet kap, mert a világ nagyon könnyen hatást tud gyakorolni Isten népére. Ez az oltár jelzi, Kihez tartoznak. Az ige és az úrvacsora jelzik, Kihez tartozunk. A Biblia olvasása által pedig mindig magunk előtt láthatjuk a jó utat. Fontos, hogy az igéhez igazodjunk, és ne engedjük, hogy a társadalom formáljon minket a maga képére. Mi legyünk bizonyságok. Mert ez az oltár a pogány népek felé is bizonyságul szolgál, meg fogják kérdezni, ez kinek az oltára, és akkor el lehet mondani, ki is az ő Istenük. Legyen bizonyság az életünk, hozzuk meg úgy döntéseinket, igazgassuk úgy életünket, hogy megkérdezzék, miért így döntöttünk, miért így élünk. A gyülekezet, a templom is jelzés, de a legnagyobb üzenet a megváltozott élet. Amikor látható: eddig ilyen voltam, de most már más vagyok. El lehet mondani: ezt a változást Jézus vitte végbe. Eddig panaszkodtam, keserűen láttam az életemet, de Jézust megismerve minden megváltozott.
Az alkoholos italoktól határozottan és egyértelműen óv az apostol (Ef 5,18-33). Igazából annak, akit Isten Szentlelke betölt, és új életben jár, nincs is szüksége semmilyen pótszerre. A pótszer, amint a neve is mondja, hiányt pótol. De akinek a szíve tele van az Úr Jézussal, annak már nem hiányos az élete. A gazdag ifjú hiányát a vagyona és a kapcsolatai töltötték be, ennek ellenére üres maradt a szíve. Azonban ő nem akarta a pótszerek helyét Jézusnak átengedni. Így azután kimaradt az életéből az igazi békesség és öröm. Így továbbra sem tudott pótszerek nélkül élni. Ha még szükségünk van pótszerekre, az azt jelzi, hogy Jézus még nem tölthette be teljesen az életünket.
A pótszerek hatása elmúlik, de a Szentlélek örökre velünk marad. Ő nem hagy magunkra. Akit Isten Lelke vezérel, annak nincs szüksége sem alkoholra, sem más hiánypótlóra, doppingszerre. Azonban, ha Isten gyermekeinek életében fontos szerepet kap az ital, az azt jelzi, hogy valami baj van. Azért is óv Pál apostol az italtól, mert az a pogány kultuszokban fontos szerepet játszott. Ha az egyház életében, a hívők mindennapjaiban is fontos az ital, akkor nem különbözik más kultuszoktól, csoportoktól. Isten népének erőforrása a Krisztus. Neki nincs szüksége mámorra, Ő Lelkével tölt be. A Lélek ereje mindenre elég.
Az italos ember nem az igéről fog beszélni, az Úr tanítványai szívét azonban az ige tölti be. Az igéről fognak egymással beszélgetni. Isten országa dolgairól. És ha nincs kivel beszélgetni, magunkban is dicsérhetjük az Urat. A keserűség ellenszere a hála. Mindenért hálát adva, ez azt jelzi, ha elcsendesedünk, meglátjuk, hogy van miért hálát adni. Még a nehéz idők, a próbák is adnak okot a hálára. Jelzik, hogy az Úr foglalkozik velünk. Formálja életünket.
Az Úr tanítványainak a házasságáról beszél az apostol. Tehát nem a világról, nem az efézusi Diána-kultuszban élőkről, hanem azokról, akik befogadták Jézust az életükbe. Az ő házasságukban már más a rend. Azt jelenti, hogy nem magunk vagyunk benne jelen, hanem ott van az Úr is. Két hívő ember, amikor összeházasodik, az Urat is viszi a közös életútba. Sőt, Nélküle nem is akarnak házasságra lépni.
A keresztyén házasságban rend van, ott az Úr Jézus a fő. Mivel mindketten engedelmesek Krisztusnak, így engedelmeskedni tudnak egymásnak is. Nagyon lényeges, hogy Krisztus félelmében, vagyis mindkét félnek Krisztus az Ura. A feleség iránti szeretetnek is Krisztus a mintája. Amint Krisztus szerette az egyházat, úgy szeresse a férfi a feleségét. Ez sem parancs, hanem rámutat arra, hogy az képes  krisztusian szeretni, aki maga is átélte ezt a szeretetet. És ez nem megy úgy, hogy nem tapasztaltam meg az Úr szeretetét, nem éltem át, hogy Önmagát adta értem.


AZ ÚR CSODÁSAN MŰKÖDIK

1.  
Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van:
Tenger takarja lábnyomát, szelek szárnyán suhan.
Mint titkos bánya mélyiben, formálja terveit,
De biztos kézzel hozza föl, mi most még rejtve itt.
2.  
Bölcs terveit megérleli, rügyet fakaszt az ág.
Bimbója bár igénytelen, pompás lesz a virág.
Ki kétkedőn kutatja Őt, annak választ nem ád,
De a hívő előtt az Úr megfejti önmagát.
3.  
Ne félj tehát, kicsiny csapat, ha rád felleg borul:
Kegyelmet rejt, s belőle majd áldás esője hull.
Bízzál az Úrban, rólad Ő meg nem feledkezik,
Sorsod sötétlő árnya közt szent arca rejtezik.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése