2020. október 12., hétfő

Fordulj meg!

 

A

 bűnnek következménye van, ezt megtapasztalta Dávid (2Sám 12,24-13,19). Valakinek meg kellett halnia, és a gyermek halt meg. Így azután Dávid kegyelmet nyert az Úrtól. A Fiú halt meg, hogy éljünk, az Ő halála révén a kegyelem időszakában vagyunk. Hogyan éljük meg a kegyelem éveit. Aki megtapasztalja, hogy érte halt meg a Fiú, az Neki fog élni, és Őt szolgálja. 

Isten kegyelme azt üzeni, további terve van Dáviddal az Úrnak. Újabb fiút kap, Salamont, akin keresztül az egész nép Isten áldásában részesül. Isten csodálatos és hatalmas, amit mi elrontunk, azt is jóra tudja fordítani. Ez azonban nem azt jelenti, hogy vétkezzünk nyugodtan, mert Isten majd jóra fordítja. Mindez Isten kegyelmességére utal, de mielőtt ez a kegyelem megjelenik, a keserű gyümölcsöt is le kell szakítani. A bűn következményét nem lehet elkerülni, és gyakran hosszú távú következménye van. Van, amit rendezni lehet, és van, amit nem. A bűn zsoldja a halál, és ezt annyiszor megtapasztaljuk, de áldott legyen Isten, hogy nem fejeztette itt be az igét, és van folytatás. Ez pedig így szól: „Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban” (Rm 6,23).

Betsabé szemszögéből nézve azt láthatjuk, Isten odafigyel rá. Odafigyel az áldozatokra is. Dávid mindazt, ami történt egyéjszakás kalandnak tervezte, Isten azonban nem engedte, hogy így legyen. Nem engedte, hogy csak úgy tovább lépjen felette, mintha mi sem történt volna. Az Úr ma is odafigyel a kiszolgáltatottakra, az elnyomottakra. Ő nem hagy magunkra, megkönyörül, és új lehetőségeket kínál. A gyászt is örömre fordítja. Betsabét Isten beleveszi a Megváltó családjába. Istennek hosszú távú terve van velünk. Mi meg sem gondoljuk, és Ő az Úr Jézus országába vonja be kegyelemből az életünket. Jézus által Isten gyermekei lehetünk. Ez nagyszerű, és hosszú távú, örök életre szóló életprogram. Ilyet az Úron kívül senki sem tud kínálni. Ragadjuk ezt meg!

A bűn következménye megmutatkozik Dávid családjában. Sok nyomorúság történik, azért, mert nem állt ellen az ördögnek. Bár mi is meglátnánk, mennyi bajt elkerülhetnénk, ha mindig Isten szavára hallgatnánk.

Az sem mindegy milyen barátok vannak mellettünk, és kiknek a tanácsára figyelünk oda. Ammón barátja nem Isten törvénye szerint tanácsolt. Ő olyan útmutatást adott, amivel a test vágyait kiélhette. Nem abban segítette, hogy győzzön önmaga és a bűn fölött. Az igazi barát a bűn legyőzésében segít. Az Úr útján való megmaradásban támogat. Az igazi barát nem népszerű akar lenni, hanem rámutat a bűnre és annak következményére. Nem elítél, hanem segítséget kínál Isten akarata megtalálásában.

Pál apostol saját tapasztalatát is megvallja, amikor az Úr feltámadásáról ír (1Kor 15,12-58). A Feltámadott megjelent neki, beszélt vele, és elhívta, követésére, és szolgálattal bízta meg. Pál hite nem elméleti, nem tanult, hanem az élő Úrral való tapasztalatból fakad. Nem elég megtanulni az üdvtörténet eseményeit, megismerni, amit a szentírók elmondanak az Úr Jézusról, meg is kell tapasztalni. Miért? Mert így válik meggyőzővé és hitelessé a feltámadásba vetett hitünk. Mivel Jézus feltámadt, ez azt jelenti, hogy él! Ha pedig él, akkor ma is beszél és cselekszik. Egyrészt elmondja kicsoda, másrészt be tud avatkozni az életünkbe. Aki halott az cselekvésképtelen. Azonban, aki segítségül hívja Őt, az átéli, hogy Jézus ma is cselekszik. Megszabadít bűneinkből, szenvedélyeinkből, új életet ajándékoz. Mindezek után, pedig, mint jó Pásztor jár juhai előtt és vezeti őket. Hogyan? A hangjával. Ezért szükséges olvasni a Bibliát, benne az Ő szavát halljuk. Minél jobban megismerjük Őt, annál világosabban ismerjük fel az Úr Jézus hangját.

Azt is megtudjuk, ha Krisztus nem támadt fel, hiábavaló a hitünk, és az igehirdetésünk is. Hitünk tartalmát, maga a feltámadott Úr adja. Ha Ő nem élne, csak egy vallás képviselői lennénk. A keresztyén hit, egy lenne a sok hit közül. De mivel Ő él, ezért nem egy a sok közül, hanem az Élet útja. A Krisztusba vetett hit az örök élet. Amit Krisztus ad, azt egyetlen hit sem képes megadni.

Mit ad az Úr? Reménységet. Legyőzte a halált, és aki Benne hisz, az életre jut általa. Isten Jézus Krisztus által ad győzelmet a bűn és halál felett. Már nem vagyunk vesztesek, hanem lehetünk Krisztus által győztesek.

Az apostol rendíthetetlen hitre és bizonyságtételre buzdít. Ne engedjük, hogy bármi is elterelje a figyelmünket Krisztus bűn és halál fölötti győzelméről. Merjük hirdetni, Jézus él!  Ha elfeledjük, hogy Ő feltámadt, üressé válik a hitünk. Csakis az élő Jézus tud segíteni. Ha ezt elfeledjük, üressé, tartalmatlanná válik az életünk. Reménytelenekké válunk, és úgy gondoljuk, nincs megoldás sem az életre, sem a halálra. Isten mindkettőre Jézusban küldte el a megoldást, és ez hit által lehet a miénk. Ha Jézust nem ismerjük úgy, mint élő Urat, akkor csupán az emberben reménykedünk. Akkor azt várjuk, majd mi mindent megoldunk. Azonban ez zsákutca. A zsákutcában egy lehetőség van, meg lehet fordulni. Nincs más, mint hittel az Úr Jézushoz fordulni, és aki ezt megteszi, az előtt felragyog az Élet.

 

 

Krisztus feltámadott

 

Krisztus feltámadott, Kit halál elragadott; Örvendezzünk, vígadjunk, Krisztus lett a víga-

szunk, Alleluja! :/: Ha ő fel nem támad, Nincs többé bűnbocsánat, De él, ezért szent ne -

vét, Zengjük ő dicséretét, Alleluja! Alleluja! Alleluja! Alleluja! Örvendezzünk, vígadjunk,

Krisztus lett a vígaszunk. Alleluja!

 

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése